Сайтът използва бисквитки.

 • до -50% на мицеларни води
  Поръчай сега
 • -25% на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • -20% на козметика КАНАДЕРМ
  Поръчай сега
 • до -30% нa слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • ТЕЛМАРК ПЛЮС ТАБЛ 80МГ/25МГ

  • ТЕЛМАРК ПЛЮС ТАБЛ 80МГ/25МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.

  Листовка: Информация за потребителя


  Телмарк Плюс 80 mg/12,5 mg таблетки
  Телмарк Плюс 80 mg/25 mg таблетки
  Telmark Plus 80 mg/12.5 mg tablets Telmark Plus 80 mg/25 mg tablets
  телмисартан/хидрохлоротиазид (telmisartan/hydrochlorothiazide)
  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.
  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява Телмарк Плюс и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете преди да приемете Телмарк Плюс
  3. Как да приемате Телмарк Плюс
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Телмарк Плюс
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Телмарк Плюс и за какво се използва
  Телмарк Плюс е комбинация от две активни вещества в една таблетка - телмисартан и хидрохлоротиазид. И двете вещества помагат да се контролира високото кръвно налягане.
  Телмисартан принадлежи към група лекарствени продукти, наречени рецепторни антагонисти на ангиотензин II. Ангиотензин II е вещество, образувано във Вашия организъм, което предизвиква свиване на кръвоносните съдове, като по този начин повишава кръвното Ви налягане. Телмисартан блокира ефекта на ангиотензин II така, че кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава.
  Хидрохлоротиазид принадлежи към група лекарства, наречени тиазидни диуретици, които предизвикват увеличаване на отделяното количество урина, водещо до понижаване на кръвното Ви налягане.
  Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в редица органи, което понякога може да доведе до сърдечни пристъпи, сърдечна или бъбречна недостатъчност, мозъчен инсулт и слепота. Симптоми, в резултат на високо кръвно налягане, обикновено не се наблюдават преди да възникнат увреждания в органите. Поради това е важно редовно да се измерва кръвното налягане, за да се провери дали то е в нормални граници.
  Телмарк Плюс се използва за лечение на високо кръвно налягане (есенциална хипертония)при възрастни, чието кръвно налягане не се контролира достатъчно, когато телмисартан се използва самостоятелно.

  2. Какво трябва да знаете преди да приемете Телмарк Плюс Не приемайте Тел чарк Плюс
  ако сте алергични (свръхчувствителни)към телмисартан или към някоя от останалите съставки на Телмарк Плюс таблетки(изброени а точка 6).
  ако сте алергични (свръхчувствителни) към хидрохлоротиазид или към други лекарства, производни на сулфонамидите
  ако сте бременна след третия месец (по-добре да избягвате употребата на Телмарк Плюс и в ранна бременност -вижте раздел Бременност)
  ако имате тежки чернодробни проблеми като холестаза или жлъчна обструкция (проблем с дренажа на жлъчката от жлъчния мехур) или каквото и да е друго тежко чернодробно заболяване
  ако имате тежко бъбречно заболяване
  ако Вашият лекар установи, че имате ниски нива на калий или високи нива на калций в кръвта, които не се повлияват от лечение
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Телмарк Плюс, ако някое от горепосочените състояния се отнася за Вас.
  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар, ако страдате или някога сте страдали от някое от следните състояния или заболявания:
  ниско кръвно налягане (хипотония), което е възможно да възникне, ако сте дехидратирани (прекомерна загуба на вода от организма) или ако имате недостиг на соли, поради лечение с диуретици (обезводняващи лекарства), диета с ниско съдържание на сол, диария, повръщане или хемодиализа.
  бъбречно заболяване или бъбречен трансплантат
  стеноза на реналната артерия (стесняване на кръвоносните съдове на единия или на двата бъбрека)
  чернодробно заболяване сърдечни проблеми диабет подагра
  повишени нива на алдостерон (задържане на вода и соли в тялото, придружено от дисбаланс на различни минерали в кръвта)
  системен лупус еритематодес (наричан още "лупус^ или *'СЛЕ"), заболяване при което собствената имунна система атакува организма .
  Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). Телмарк Плюс не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да ое приема след третия месец от бременността, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва в този период (вижте раздел Бременност).
  Лечението с хидрохлоротиазид може да доведе до електролитен дисбаланс на Вашия организъм. Типичните симптоми на водно-електролитен дисбаланс включват сухота в устата, слабост, летаргия, сънливост, безпокойство, мускулни болки или крампи, гадене (повдигане), повръщане, мускулна умора и сърцебиене (повече от 100 удара в минута). Трябва да съобщите на Вашия лекар, ако почувствате някой от тези симптоми.
  Трябва да уведомите Вашия лекар, ако установите повишена чувствителност на кожата си при излагане на слънце, със симптоми на слънчево изгаряне (такива като зачервяване, сърбеж обрив), които се появяват по-често от обикновено.
  В случай на операция или анестезия, трябва да съобщите на Вашия лекар, че приемате Телмарк
  Както всички ангоитегоин II рецеторни антагонисти, телмисартан може да бъде по-малко ефективен при понижаване на кръвното налягане при черяокожи пациенти.
  Деца я юноши
  Не се препоръчва употребата на Телмарк Плюс при деца и юноши до 18 години.
  Други лекарства и Телмарк Плюс
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства, включително и лекарства, които се отпескат без ерецепта.. Може да се наложи Вашият лекар да промени дозата на тези лекарства или да вземе други предпазни мерки. В някои случаи може да е необходимо да спрете използването на някое от лекарствата.
  Това се отнася особено за лекарствата, посочени по-долу, когато се използват едновременно с Телмарк Плюс:
  лекарства, съдържащи литий, използвани за лечение на някои типове депресия лекарства, свързани с ниско ниво на калий в кръвта (хипокалиемия), например други диуретици (обезводняващи лекарства), слабителни (например рициново масло), кортикостероиди (например преднизон), АКТХ (хормон), амфотерицин (противогъбично лекарство), карбеноксолон (използван за лечение на язви в устата), пеницилин G натрий (антибиотик), салицилова киселина и нейните производни
  калий-съхраняващи диуретици, калиеви добавки, калий-съдържащи заместители на сол, АСЕ инхибитори, които могат да повишат нивото на калий в кръвта
  лекарства за сърце (например дигоксин) или лекарства за контролиране на сърдечния ритъм (например хинидин, дизопирамид)
  лекарства, използвани при умствени разстройства (например тиоридазин, хлорпромазнн, левомепромазин)
  други лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, стероиди, обезболяващи, лекарства за лечение на рак, подагра или артрит и добавки с витамин D.
  Телмарк Плюс може да увеличи ефекта на понижаване на кръвното налягане на други лекарства и трябва да се посъветвате с Вашия лекар, ако е необходимо да се коригира дозата на другото лекарство, докато приемате Телмарк Плюс.
  Както и при други лекарства за понижаване на кръвното налягане, ефектът на Телмарк Плюс може да бъде намален, когато се приема с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин или и бупрофен).
  Бременност, кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
  Бременност
  Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). Обикновено, Вашият лекар ще Ви посъветва да преустановите приема на Телмарк Плюс преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство, вместо Телмарк Плюс. Телмарк Плюс не се препоръчва по време на бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след третия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва след третия месец от бременността.
  Кърмене
  Информирайте Вашия лекар, ако кърмите или имате намерение да кърмите. Телмарк не се препоръчва на майки, които кърмят и Вашият лекар може да Ви назначи друго лечение ако искате да кърмите, особено ако Вашето дете е новородени или преждевременно родено.
  Шофиране и работа с машини
  Няма налична информация за ефекта на Телмарк Плюс върху способността за шофиране и работа с машини. Някои хора се чувстват замаяни или изморени когато приемат Телмарк Плюс . Ако се почувствате замаяни или изморени, не шофирайте и не работете с машини.
  Телмарк Плюс съдържа лактоза
  Телмарк Плюс съдържа млечна захара (ластоза).
  Ако имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете приема на Телмарк Плюс.

  3. Как да приемате Телмарк Плюс
  Винаги приемайте Телмарк Плюс точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Обичайната доза Телмарк Плюс е една таблетка дневно. Опитайте се да приемате таблетка по едно и съшо време всеки ден. Може да приемате Телмарк Плюс с или без храна. Таблетките трябва да се поглъщат с малко вода или друга безалкохолна напитка. Важно е да приемате Телмарк Плюс всеки ден, докато Вашия лекар не Ви посъветва друго.
  Ако Вашия черен дроб не функционира правилно, обичайната доза не трябва да надвишава 40 mg/12,5 nig веднъж дневно.
  Ако сте приели повече от необходимата доза Телмарк Плюс
  Ако случайно приемете твърде много таблетки свържете се незабавно с Вашия лекар, фармацевт или с най-близкия център за спешна помощ.
  Ако сте пропуснали да приемете Телмарк Плюс
  Ако забравите да приемете една доза, не се безпокойте. Вземете дозата веднага щом се сетите и след това продължете приема по обичайния начин. Ако не приемете Вашата таблетка един ден, вземете обичайната доза на следващия ден. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Тези нежелани реакции могат настъпят с определена честота, определена както следва:
  • много чести: засягат повече от 1 на 10 потребители
  • чести: засягат от 1 до 10 на 100 потребители
  • нечести: засягат от 1 до 10 на 1 000 потребители
  • редки: засягат от 1 до 10 на 10 000 потребители
  • много редки: засягат по-малко от 1 на 10 000 потребители
  • с неизвестна честота: честотата не може да се определи от наличните данни
  Някои нежелани реакции може да са сериозни н изискват незабавна медицинска помощ:
  Незабавно уведомете Вашия лекар, ако при Вас се появи някой от следните симптоми:
  Сепсис** (често наричан "отравяне на кръвта" е тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло), бързо подуване на кожата и лигавицата (ангиоедем); тези нежелани реакции много сериозни и пациентите трябва да преустановят приема на лекарството и незаредено да се консултират с лекар. Ако не се лекуват, тези реакции може да бъдат фатални.
  Възможни нежелани реакции на Телмарк Плюс:
  Честите нежелани реакции могат да включват: Замайване
  Нечестите нежелани реакции могат да включват:
  Понижени нива на калий в кръвта, тревожност, припадък (синкоп), усещане за мравучкане и изтръпване на крайниците (парестезия), световъртеж (вертиго), ускорен пулс (тахикардия), нарушения на сърдечния ритъм, ниско кръвно налягане, внезапно понижаване на кръвното налягане при изправяне, задух (диспнея), диария, сухота в устата, газове, болка в гърба, мускулни спазми, мускулна болка, еректилна дисфункция (неспособност за получаване или запазване на ерекция); болка в гръдния кош, повишено ниво на пикочна киселина в кръвта.
  Редките нежелани реакции могат да включват:
  Възпаление на белия дроб (бронхит), активиране или влошаване на системен лупус еритематодес (заболяване, при което собственната имунната система атакува организма, което причинява болка в ставите, кожен обрив и треска), възпалено гърло, възпалени синуси, чувство за тъга (депресия), трудно заспиване (безсъние), зрителни смущения, затруднено дишане, коремна болка, запек, подуване на корема (диспепсия), гадене, възпаление на стомаха (гастрит), нарушения на чернодробната функция*, бързо подуване на кожата и лигавицата, което може да доведе до смърт (ангиоедем, също и с фатален изход), зачервяване на кожата (еритема), алергични реакции като сърбеж или обрив, засилено потене, копривна треска (уртикария), болка в ставите (артралгия) и болка в крайниците, мускулни крампи, грипоподобно заболяване, болка, повишено ниво на пикочна киселина, ниско ниво на натрий, повишено ниво на креатинин, чернодробни ензими или креатин фосфокиназа в кръвта.
  * Повечето случаи на нарушена чернодробна функция и чернодробно нарушение от пост-маркетинговия опит с телмисартан са възникнали при японски пациенти. При пациенти от японски произход съществува по-голяма вероятност за развитие на тези нежелани реакции.
  Телмисартан
  Следните допълнителни нежелани реакции се съобщават при пациенти, приемащи само телмисартан:
  Нечестите нежелани реакции могат да включват;
  Инфекция на горните дихателни пътища (например възпалено гърло, възпалени синуси, простуда), инфекции на пикочните пътища, намален брой на червените кръвни клетки (анемия), повишени нива на калий, забавен пулс (брадикардия), бъбречно увреждане, включително остра бъбречна недостатъчност, слабост.
  Редките нежелани реакции могат да включват:
  Сепсис** (често наричан "отравяне на кръвта" е тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло, която може да доведе до смърт), намален брой на тромбоцитите (тромбоцитопения), увеличен брой на определени бели кръвни клетки (еозинофилия), сериозни алергични реакции (например свръхчувствителност, анафилактична реакция, лекарствен обрив), понижени нива на кръвна захар (при пациенти с диабет), разстроен стомах, екзема (кожно нарушение), артроза, възпаление на сухожилията, понижен хемоглобин (кръвен протеин).
  ** В продължително проучване, включващо повече от 20 000 пациенти, повече пациенти, лекувани с телмисартан са развили сепсес при сравнение с пациентите, които не се получавали телмисартан. Събитието може да е случайно или е може да е свързано с механизъм, който не е известен.
  Хндрохлортиазид
  Следните нежелани реакции се съобщават при пациенти приемащи само хидрохлортиазид Нежеланите реакции с неизвестна честота могат да включват:
  Възпаление на слюнчените жлези, намален брой кръвни клетки, включително намален брой
  червени и бели кръвни клетки, намален брой на тромбоцитите (тромбоцитопения); сериозни алергични реакции (например свръхчувствителност, анафилактична реакция), намаляване или загуба на апетит; безпокойство, замайване, замъглено виждане или виждане в жълто, възпаление на кръвоносните съдове (некротизиращ васкулит), възпаление на панкреаса, разстроен стомах, пожълтяване на кожата или очите (жълтеница), синдром, подобен на лупус (състояние, наподобяващо заболяване наречено системен лупус еритематодес, при което собствената имунната система атакува организма); нарушения на кожата като възпалени кръвоносни съдове в кожата, повишена чувствителност към слънчева светлина или образуване на мехури и обелване на повърхностния слой на кожата (токсична епидермална некролиза), слабост, бъбречно възпаление или увредена бъбречна функция, наличие на глюкоза в урината (глюкозурия), треска, нарушен електролитен баланс, повишени нива на холестерол в кръвта, понижен кръвен обем, повишени нива на глюкоза или масти в кръвта.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.
  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лека, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване: Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев" № 8, 1303 София Тел.:+35 928903417 уебсайт: www.bda.bg
  Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
  5. Как да съхранявате Телмарк Плюс
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка след "Годен до:" Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Този лекарствен продукт не изисква специални температурни условия за съхранение. Трябва да съхранявате Вашето лекарство в оригиналната опаковка, за да се предпазват таблетките от влага
  Не използвайте това лекарство ако забележите промяна в цвета на таблетките.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  7.Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Телмарк Плюс
  Активните вещества са телмисартан и хидрохлоротиазид. Всяка таблетка съдържа 80 mg телмисартан и 12,5 mg хидрохлоротиазид. Всяка таблетка съдържа 80 mg телмисартан и 25 mg хидрохлоротиазид.
  Другите съставки са кросповидон (тип А), хипромелоза, лактоза монохидрат, магнезиевстеарат манитол (Е421), меглумин, повидон К25, колоидален силициев диоксид, безводен, натриев хидроксид, натриев стеарил фумарат, талк, червен железен оксид (Е 172), жълт железен оксид
  Как изглежда Телмарк Плюс и какво съдържа опаковката
  Телмарк Плюс 80 mg/12,5 mg таблетки са двойно-изпъкнали, двуслойни, с форма на капсула необвити таблетки, като слоят, съдържащ хидрохлоротиазид е бял до почти бял, с вдлъбнато релефно изображение „424" и слоят, съдържащ телмисартан е оранжев на петна до червено кафяв, без релефно изображение. Слоят хидрохлоротиазид може да съдържа червеникавокафяви петна.
  Телмарк Плюс 80 mg/25 mg таблетки са двойно-изпъкнали, двуслойни, с форма на капсула необвити таблетки, като слоят, съдържащ хидрохлоротиазид е светло жълт, с вдлъбнато релефно изображение „425" и слоят, съдържащ телмисартан е оранжев на петна до червено кафяв, без релефно изображение. Слоят хидрохлоротиазид може да съдържа червеникавокафяви петна.
  Телмарк Плюс се предлага в блистерни опаковки, съдържащи 14, 28, 30, 56, 84, 90 или 98 таблетки. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.
  Притежател на разрешението за употреба
  Glenmark Pharmaceuticals s.r.o. Hvezdova 1716/2b 140 78 Prague 4 Чешка Република
  Производители
  Glenmark Pharmaceuticals s.r.o. Hvezdova 1716/2b 140 78 Prague 4 Чешка Република
  Glenmark Pharmaceuticals Europe Limited Building 2, Croxley Green Business Park, Hatters Lane, Croxley Green, Hertfordshire, WD18 8YA Обединено Кралство
  Zentiva S. A.
  B-dul Theodor Pallady nr 50, sector 3
  Bucharest, cod 032266
  Румъния
  Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните-членки а ЕИП под следните имена:
  Португалия
  България
  Чешка Република
  Естония
  Унгария
  Латвия
  Литва
  Полша
  Румъния
  Словашка Република
  Telmark Plus 80 mg/12,5 mg; 80 mg/25 mg Telmark Plus 80 mg/12,5 mg; 80 mg/25 mg Telmark Plus 80 mg/12,5 mg; 80 mg/25 mg Telmark Plus 80 mg/12,5 mg; 80 mg/25 mg Telmark Plus 80 mg/12,5 mg; 80 mg/25 mg tabetta Telmark Plus 80 mg/12,5 mg; 80 mg/25 mg tabletes Telmark Plus 80 mg/12,5 mg; 80 mg/25 mg tabletes Telmark Plus
  Telmark Plus 80 mg/12,5 mg; 80 mg/25 mg comprimate Telmark Plus 80 mg/12,5 mg; 80 mg/25 mg
  Дата на последно преразглеждане на листовката

  Описание на ТЕЛМАРК ПЛЮС ТАБЛ 80МГ/25МГ

  ТЕЛМАРК ПЛЮС ТАБЛ 80МГ/25МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  ТЕЛМАРК ПЛЮС ТАБЛ 80МГ/25МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  ТЕЛМАРК ПЛЮС ТАБЛ 80МГ/25МГ - подобни продукти

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа