Сайтът използва бисквитки.

 • До 50% ОТСТЪПКА на продукти при главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • ТЕЛМАРК ТАБЛ 40МГ

  • ТЕЛМАРК ТАБЛ 40МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.

  Листовка: информация за потребителя

  Телмарк 20 mg филмилани таблетки
  Телмарк 40 mg филмирани таблетки
  Телмарк SO mg филмирани таблетки
  Телмисартан (Telmisartan)
  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  - Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  - Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.
  В тази листовка:

  1. Какво представлява Телмарк и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Телмарк
  3. Как да приемате Телмарк
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Телмарк
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация.

  1. Какво представлява Телмарк н за какво се използва
  Телмарк съдържа активното вещество телмисартан, което принадлежи към групата лекарствени продукти, известни като ангиотензин II рецепторни антагонисти. Ангиотензин П е вещество, което се образува в човешкото тяло и предизвиква свиване на кръвоносните съдове, като по този начин повишава Вашето кръвно налягане. Телмарк блокира ефекта на ангиотензин П, така че кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава.
  Телмарк филмирани таблетки се използва за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане) при възрастни. „Есенциална" означава, че високото кръвно налягане не е причинено от друго заболяване.
  Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в много органи, което би могло в някои случаи да доведе до сърдечни пристъпи, сърдечна или бъбречна недостатъчност, мозъчен инсулт или слепота. Обикновено при високо кръвно налягане няма симптоми преди да възникне увреждане. Поради това е важно редовното измерване на кръвното налягане, за да сте сигурни че то е в нормални граници.
  Телмарк се използва също за намаляване на сърдечно-съдовите инциденти (т.е. сърдечен пристъп или инсулт) при възрастни с риск поради намалено или преустановено кръвоснабдяване на сърцето или краката, или претърпели мозъчен удар, или с високорисков диабет. Вашият лекар ще Ви уведоми, ако имате повишен риск от възникване на такива инциденти.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Телмарк Не приемайте Телмарк
  • ако сте алергични към телмисартан или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)
  • ако сте бременна след 3-тия месец (по-добре е също да избягвате употребата на Телмарки в ранна бременност - вижте раздел Бременност).
  • ако имате тежки чернодробни проблеми, като холестаза или запушване на жлъчните пътища (проблеми с оттичането на жлъчката от черния дроб и жлъчния мехур) или каквото и да е друго тежко заболяване на черния дроб.
  Ако някое от горепосочените състояния се отнася за Вас, информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Телмарк.
  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар, ако имате или някога сте имали някое от следните състояния или заболявания:
  - Бъбречно заболяване или трансплантация на бъбрек
  - Стеноза на бъбречна артерия (стесняване на кръвоносните съдове на единия или и на двата бъбрека)
  - Чернодробно заболяване
  - Сърдечни проблеми
  - Повишени нива на алдостерон (задържане на вода и соли в тялото, придружено от нарушен баланс на различни минерали в кръвта)
  - Ниско кръвно налягане (хипотония), която вероятно се дължи на обезводняване (тежка загуба на течности от организма) или недостиг на соли, поради диуретична терапия ("обезводняващи лекарства"), диета с ниско съдържание на сол, диария или повръщане
  - Повишени нива на калий в кръвта
  - Диабет
  Трябва да уведомите Вашия лекар ако мислите че сте бременна (или може да забременеете). Телмарк не се препоръчва в началото на бременността и не трябва да бъде използван, ако сте бременна след 3-тия месец, тъй като той може сериозно да увреди Вашето бебе (вижте раздел Бременност).
  Ако Ви предстои операция или анестезия, трябва да имформирате Вашия лекар, че приемате Телмарк.
  Телмарк може да бъде по-малко ефективен при понижаване на кръвното налягане при чернокожи пациенти.
  Деца н юноши
  Употребата на Телмарк при деца и юноши до 18-годишна възраст не се препоръчва. Други лекарства и Телмарк
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства. Може да се наложи Вашият лекар да промени дозата на тези лекарства или да вземе други предпазни мерки. В някои случаи може да е необходимо да спрете използването на някое от лекарствата. Това се отнася особено за лекарствата, посочени по-долу, когато се използват едновременно с Телмарк:
  - Лекарства, съдържащи литий, използвани за лечение на някои видове депресия
  - Лекарства, които могат да повишат нивата на калий в кръвта, като калий-съдържащи заместители на солта, калий-съхраняващи диуретици (някои обезводняващи лекарства"), АСЕ-инхибитори (ангиотензин конвертиращи ензимни инхибитори за лечение на високо кръвно налягане), антагонисти на ангиотензин рецепторите за лечение на високо кръвно налягане), НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин или ибупрофен), хепарин (лекарство, използлзвано за раждане на кръвта), имуносупресори (напр. циклоспорин или такролимус) и антибиотика триметоприм.
  - Диуретици („обезводняващи лекарства"), особено ако се приемат във високи дози заедно с Телмарк, могат да доведат до прекомерна загуба на вода от организма и ниско кръвно налягане (хипотония).
  Ефектът на Телмарк може да бъде намален, когато се прилага с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин или ибупрофен) или кортикостероиди.
  Телмарк може да увеличи понижаващия кръвното налягане ефект на други лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане.
  Бременност и кърмене
  Бременност
  Трябва да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна (или може да забременеете). Обикновено, Вашият лекар ще Ви посъветва да спрете приема на Телмарк преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство вместо Телмарк. Телмарк не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след 3-тия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва след третия месец от бременността.
  Трябва да уведомите Вашия лекар, ако кърмите или имате намерение да кърмите. Телмарк не се препоръчва на майки, които кърмят и Вашият лекар може да Ви назначи друго лечение, ако желаете да кърмите, особено ако детето Ви е новородено или родено преждевременно.
  Шофиране и работа с машини
  Някои хора се чувстват замаяни или изморени когато приемат Телмарк. Ако се почувствате замаяни или изморени, не шофирайте и не работете с машини.
  Телмарк съдържа лактоза
  Ако Вашият лекар Ви е казвал, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете този лекарствен продукт.

  3. Как да приемате Телмарк
  Винаги приемайте Телмарк точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Препоръчваната доза Телмарк е една таблетка дневно. Опитайте се да приемате таблетката по едно н също време всеки ден. Може да приемате Телмарксъс или без храна. Таблетките трябва да се поглъщат с малко вода или друга безалкохолна напитка. Важно е да приемате Телмарквсеки ден, докато Вашият лекар не Ви посъветва друго. Ако имате впечатлението, че ефектът на Телмарке твърде силен или много слаб, говорете с Вашия лекар или фармацевт.
  За лечение на високо кръвно налягане, обичайната доза Телмарк за повечето пациенти е една таблетка 40 mg веднъж дневно, за да се осигури контрол на кръвното налягане за целия период от 24 часа. Вашият лекар може да ви назначи и по-ниска доза от една таблетка 20 mg дневно или по-висока доза от една таблетка 80 mg. Телмарк може да се използва и в комбинация с диуретици ("обезводняващи лекарства"), като хидрохлоротиазид, при което се получава допълнителен понижаващ ефект върху кръвното налягане.
  За намаляване на сърдечно-съдовите инциденти, обичайната доза Телмарк е една таблетка 80 mg веднъж дневно. В началото на профилактичното лечение с Телмарк 80 mg, кръвното налягане трябва често да се измерва.
  При пациенти с чернодробни проблеми обичайната доза не трябва да превишава 40 mg веднъж дневно.
  Ако сте приели повече от необходимата доза Телмарк
  Ако случайно сте приели твърде много таблетки, незабавно се обадете на Вашия лекар за съвет или на най-близкия център за спешна медицинска помощ.
  Ако сте пропуснали да приемете Телмарк
  Ако сте пропуснали да приемете Вашето лекарство, не се притеснявайте. Приемете дозата веднага след като си спомните и продължете съгласно първоначалната схема. Ако не вземете ваата таблетка в някой ден, приемете Вашата обичайна доза на следващия ден. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
  Ако имате допълнителни въпроси относно употребата на това лекарство, обърнете се към Вашия лекар или фармоцевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Някои нежелани реакции може да са сериозни и да изискват незабавно лечение.
  Трябва да посетите незабавно Вашия лекар, ако получите някой от следните симптоми:
  Сепсис* (често наричан "отравяне на кръвта" е тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло), бързо подуване на кожата и лигавицата (ангиоедем); тези нежелани реакции са редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 души), но много сериозни и пациентите трябва да преустановят приема на лекарството и незабавно да се консултират с лекар. Ако не се лекуват, тези реакции може да бъдат фатални.
  Възможни нежелани реакции на Телмарк:
  Чести нежелани реакции (могат за засегнат до 1 на 10 души):
  Ниско кръвно налягане (хипотония) при пациенти, лекувани за намаляване на сърдечно-съдовите събития.
  Нечести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 100 души):
  инфекции на горните дихателни пътища (напр. възпалено гърло, възпалени синуси, простуда), инфекции на пикочните пътища, нисък брой на червените кръвни клетки (анемия), високо ниво на калия, тъга (депресия), припадане (синкоп), трудно заспиване, световъртеж (вертиго), забавен пулс (брадикардия), ниско кръвно налягане (хипотония), при пациенти, лекувани за високо кръвно налягяне замайване при изправяне (ортостатична хипотония), задъхване, кашлица, стомашна болка, диария, стомашен дискомфорт, подуване, повръщане, повишено изпотяване, сърбеж, обрив, мускулна болка (миалгия), болка в гърба, мускулни крампи, бъбречни проблеми включително остра бъбречна недостатъчност и болка в гърдите, чувство на слабост и повишени нива на креатинин в кръвта.
  Редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 1000 души): Сепсис*( често наричан "отравяне на кръвта** е тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло, която може да доведе до смърт), увеличен брой на определени бели кръвни клетки (еозинофилия), нисък брой на кръвните плочки (тромбоцитопения), тежка алергична реакция
  (анафилактична реакция), алергична реакция (напр. обрив, сърбеж, затруднено дишане, хрипове, оток на лицето или ниско кръвно налягане), понижени нива на кръвна захар (при пациенти болни от диабет), безпокойство, сънливост, нарушено зрение, ускорен сърдечен ритъм (тахикардия), сухота в устата, стомашен дискомфорт, нарушена ченодробна функция, (по-вероятно е тази нежелана реакция да се появипри пациенти от японски произход), бързо подуване на кожата и лигавицата, което може да доведе до смърт (ангиоедем също и с фатален изход), екзема (кожно нарушение), зачервяване на кожата, копривна треска (уртикария), тежък лекарствен обрив, болка в ставите (артралгия), болка в крайниците, болка в сухожилията, грипоподобно заболяване, намален хемоглобин (кръвен белтък), повишени нива на пикочната киселина, повишени чернодробни ензими или креатининфосфокиназа в кръвта.
  Много редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 000 души): Прогресивно срастване на белодробната тъкан (интерстициална белодробна болест)**.
  * Събитието може да е било случайно или да е било следствие на неизвестен до момента механизъм на действие на телмисартан.
  ** Случаи на прогресивно срастване на белодробната тъкан са съобщавани по време на прием на телмисартан. Въпреки това, не е известно дали причината е телмисартан.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

  5. Как да съхранявате Телмарк
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка след "Годен до:н. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение. Трябва да съхранявате Вашето лекарство в оригиналната опаковка, за да се предпазят таблетките от влага.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Телмарк
  Активното вещество е телмисартан. Всяка таблетка съдържа 20 mg/ 40 mg/ 80 mg телмисартан.
  Другите съставки са: Натриев хидроксид Повидон (К-25) Меглумин Лактоза монохидрат Кросповидон
  Железен оксид жълт (Е 172) Магнезиев стеарат Филмовото покритие се състои от:
  Хипромелоза
  Титанов диоксид (Е 171)
  Макрогол-400
  Талк
  Железен оксид жълт (Е 172)
  Как изглежда Телмарк и какво съдържа опакопката
  Телчарк 20 mg са жълти, кръгли, филмирани таблетки, с означение „20" от едната страна и „Т" от другата страна.
  Телмарк 40 mg са жълти, с форма на капсула, филмирани таблетки, с означение „40" от едната страна и „Т" от другата страна.
  Телмарк 80 mg са жълти, с форма на капсула, филмирани таблетки, с означение „80" от едната страна и „Т" от другата страна.
  Телмарк се предлага в блистерни опаковки, съдържащи 14, 15. 28, 30, 56, 60,90 и 98 таблетки. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.
  Притежател на разрешението за употреба
  Glenmark Pharmaceuticals s.r.o. Hvezdova 171672b. 140 78 Prague 4 Чешка Република
  Производители
  Glenmark Pharmaceuticals s.r.o. City Tower, Hvezdova 1716/2b 140 78 Praha4 Чешка Република
  TiHomed Laboratories Limited 3 Howard Road, Eaton Socon ST Neots Cambridgeshire. PEI9 3 ET Обединено Кралство
  Дата на последно преразглеждане на листовката: март 2013

  Описание на ТЕЛМАРК ТАБЛ 40МГ

  ТЕЛМАРК ТАБЛ 40МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  ТЕЛМАРК ТАБЛ 40МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа