Сайтът използва бисквитки.

 • До 50% ОТСТЪПКА на продукти при главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • ВИДЕКС EC КАПС 400МГ

  • ВИДЕКС EC КАПС 400МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: информация за потребителя

  Видекс ЕС 400 mg стомашно-устойчиви твърди капсули
  Диданозин

  Videx ЕС 400 mg gastro-resistant capsules, hard
  Didanosine

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  ¦ Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  ¦ Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  ¦ Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  ¦ Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка:
  1. Какво представлява Видекс ЕС и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Видекс ЕС
  3. Как да приемате Видекс ЕС
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Видекс ЕС
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Видекс ЕС и за какво се използва
  Видекс ЕС е антивирусно (или антиретровирусно) лекарство, използвано за лечение на инфекции, предизвикани от вируса на човешкия имунодефицит (HIV). Видекс ЕС принадлежи към групата лекарства, наречени нуклеозидни аналози, инхибитори на обратната транскриптаза (NRTIs). Обикновено се използва в комбинация с други анти-HIV лекарства.
  С Видекс ЕС не може да се излекува HIV инфекцията. Вие можете да развиете други инфекции или заболявания, свързани с HIV инфекцията. Лечението с Видекс ЕС не намалява риска от предаване на вируса на други лица по полов или кръвен път. Затова трябва да продължите да вземате съответните предпазни мерки, за да избегнете предаването на ШУ на други лица.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Видекс ЕС
  Видекс ЕС може да се предписва само от лекар, който има опит в лечението на HIV инфекции.
  Не приемайте Видекс ЕС
  • ако сте алергични към диданозин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка б).
  • деца под 6 годишна възраст: Видекс ЕС стомашно-устойчиви капсули не трябва да се прилагат в тази възрастова група. Съществуват други, по-подходящи форми на диданозин.

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Видекс ЕС
  ¦ ако имате или сте прекарали панкреатит (възпаление на панкреаса), трябва веднага да уведомите Вашия лекар. Симптоми като стомашна или коремна болка могат да са показателни за възпаление на панкреаса. Ако не се лекува, то може да стане живото-застрашаващо;
  ¦ ако усещате скованост, изтръпване и болки в ръцете и краката, уведомете Вашия лекар. Това може да бъде признак на токсична периферна невропатия;
  ¦ приемът на Видекс ЕС може в редки случаи да доведе до промени в зрителния нерв или ретината (окото). Вашият лекар може да реши да прегледа ретината веднъж годишно или ако настъпи промяна в зрението;
  ¦ Видекс ЕС принадлежи към група лекарства (NRTIs), които могат понякога да доведат до състояние с фатален изход, наречено лактатна ацидоза (прекомерно количество млечна киселина в кръвта), заедно с уголемяване на черния дроб. Симптоми като гадене, повръщане и стомашна болка могат да са показателни за развитието на лактатна ацидоза Тази рядка, но сериозна нежелана реакция се появява по-често при жените, особено при тези с много високо наднормено тегло, както и при пациенти с чернодробно заболяване. Вашият лекар ще следи редовно състоянието Ви по време на лечението с Видекс ЕС;
  ¦ ако страдате или сте прекарали бъбречно заболяване, уведомете Вашия лекар. Това е важно, защото Видекс ЕС се изхвърля от организма чрез бъбреците и Вие може да се нуждаете от намаляване на дозата;
  ¦ ако страдате или сте прекарали чернодробно заболяване, особено хроничен хепатит В или С, уведомете Вашия лекар. Накои хора (включително бременни жени), които са приемали Видекс ЕС, са имали сериозни чернодробни проблеми. Те включват хепатомегалия (увеличение на черния дроб), стеатоза (натрупване на мастни киселини в чернодробните клетки), чернодробна недостатъчност и портална хипертония (високо кръвно налягане в порталната вена на черния дроб). Вие може да сте изложени на повишен риск от тежки и потенциално фатални чернодробни проблеми. В редки случаи, пациенти, които не са имали чернодробни проблеми, могат да развият чернодробна недостатъчност. Вашият лекар трябва да проверява функцията на черния Ви дроб, докато приемате Видекс ЕС. Трябва да бъдете особено внимателни, ако сте злоупотребявали с алкохол или сте имали чернодробни проблеми;
  ¦ при някои пациенти в напреднал стадий на HIV инфекция (СПИН) и с предшестваща опортюнистична инфекция, могат да настъпят признаци и симптоми на възпаление от предишни инфекции, скоро след започване на анти-HIV лечението. Предполага се, че тези симптоми се дължат на подобряване на имунната реакция на организма, което му позволява да се бори с инфекции, които може да са съществували без очевидни симптоми. Ако забележите някакви симптоми на инфекция, моля информирайте незабавно Вашия лекар;
  ¦ при пациенти на антиретровирусна терапия може да настъпи преразпределение, натрупване или загуба на мастна тъкан. Свържете се с Вашия лекар, ако забележите промени в мастната тъкан;
  някои пациенти на комбинирано антиретровирусно лечение може да развият костно заболяване, наречено остеонекроза (умиране на костната тъкан поради нарушен приток на кръв към костта). Продължителната комбинирана антиретровирусна терапия, употребата на кортикостероиди, консумацията на алкохол, тежката имуносупресия, по-високият индекс на телесното тегло, са сред множеството рискови фактори за развитието на това заболяване. Признаците на остеонекроза са скованост на ставите, болка (особено в областта на бедрото, коляното и рамото) и затруднено движение. Моля, уведомете Вашия лекар, ако забележите някои от тези симптоми.
  взаимодействия: не е препоръчително прилагането на Видекс ЕС в комбинация с тенофовир дизопроксил фумарат, хидроксиурея, ксантин оксидазни инхибитори (напр. алопуринол) или рибавирин. Това може да увеличи риска от нежелани ефекти;
  не спирайте приема на Видекс ЕС без съвета на Вашия лекар, тъй като може да настъпи влошаване на Вашата HTV-инфекция след прекратяване на лечението.

  Други лекарства и Видекс ЕС
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Важно е да уведомите Вашия лекар дали вече се лекувате с ганцикловир или валганцикловир. Приемът на тези лекарства с Видекс ЕС може да повиши риска от нежелани ефекти.
  Приемът на Видекс ЕС с тенофовир дизопроксил фумарат, хидроксиурея, инхибитори на ксантин оксидазата (например алопуринол) или рибавирин не се препоръчва.
  Приемът на Видекс ЕС в комбинация с лекарства, за които се знае, че причиняват периферна невропатия или панкреатит, може да увеличи риска от тези токсичности. Ако приемате тези лекарства, Вашето здраве трябва внимателно да се наблюдава

  Видекс ЕС с храна, напитки и алкохол
  Видекс ЕС не се абсорбира добре в присъствието на храна в стомаха. Ето защо Вие трябва да приемате Видекс ЕС на празен стомах, най-малко 2 часа преди или 2 часа след хранене.

  Бременност, кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар за потенциалните ползи, както и риска, който крие Вашето антиретровирусно лечение за Вас и Вашето дете. Не е известно дали приложението на Видекс ЕС по време на бременността е безопасно.
  Комбинацията от диданозин и ставудин при бременни увеличава риска от лактатна ацидоза.
  Препоръчва се да не кърмите по време на лечението с Видекс ЕС. Информирайте Вашия лекар, ако кърмите.

  Шофиране и работа с машини
  Не са наблюдавани ефекти върху способността за шофиране и работа с машини.
  Видекс ЕС твърди капсули съдържа натрий. Всяка капсула съдържа 1 mg натрий. Ето защо, ако сте на диета с ограничен прием на натрий, информирайте Вашия лекар преди приема на това
  лекарство.
  3. Как да приемате Видекс ЕС
  Не всички пациенти приемат еднаква доза от Видекс ЕС.
  ¦ Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Капсулите трябва да се поглъщат цели с пълна чаша вода.
  ¦ Не отваряйте и не чупете капсулите Видекс ЕС.
  ¦ Приемайте Видекс ЕС на празен стомах, най-малко 2 часа преди или 2 часа след хранене. Видекс ЕС не се абсорбира добре в присъствието на храна в стомаха.
  Колко да приемате
  Не всички пациенти приемат еднаква доза от Видекс ЕС. Обичайната доза при възрастни зависи от телесното тегло, както е показано по-долу:

  По-малко от 60 kg 250 mg, като единична дневна доза или като две отделни дози от 125 mg (приети през около 12 часа).
  60 kg или повече 400 mg, като единична дневна доза или като две отделни дози от 200 mg (приети през около 12 часа).
  В зависимост от нежеланите ефекти, които може да развиете или заболяванията, които имате при започване на лечението (напр. панкреатит, бъбречно увреждане), Вашият лекар може да Ви предпише различна доза.
  Употреба при деца
  Дозата при деца на възраст над 6 години се определя въз основа на телесната повърхност,
  изчислена от лекаря. Обичайната начална доза е от 120 до 360 mg дневно като единична доза, веднъж дневно. Видекс ЕС капсули не трябва да се приемат от деца под 6-годишна възраст. За децата от тази възрастова група съществуват по-подходящи форми.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Видекс ЕС
  Ако сте приели повече от необходимото количество Видекс ЕС или някой случайно приеме Видекс ЕС, веднага потърсете Вашия лекар или помощ в най-близкото лечебно заведение.

  Ако сте пропуснали да приемете Вндекс ЕС
  Важно е да не пропускате дози. Ако пропуснете доза Видекс ЕС, вземете пропуснатата доза възможно най-бързо, но на празен стомах, най-малко 2 часа преди или след хранене и след това следвайте обичайната схема на лечение. Ако обаче времето за следващата доза е наближило, не приемайте пропуснатата доза. Изчакайте и вземете следващата доза в обичайното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

  Ако сте спрели приема на Видекс ЕС
  Не спирайте приема на Видекс ЕС без да се посъветвате с Вашия лекар. Това е много важно, тъй като количеството на вируса може да започне да се увеличава, ако лекарството е спряно дори за кратко време. След това вирусът може да стане по-труден за лечение.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Уведомете веднага Вашия лекар, ако почувствате стомашна или коремна болка. Тя може да се дължи на възпаление на панкреаса, което може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува (вижте Предупреждения и предпазни мерки).
  Ако забележите някоя от следните нежелани реакции, уведомете Вашия лекар:
  Много чести нежелани реакции (могат да засегнат повече от 1 на всеки 10 пациента)
  • Проблеми с храносмилането: диария
  Чести нежелани реакции (могат да засегнат между 1 и 10 на всеки 100 пациента)
  • Чернодробни проблеми: хепатит (възпаление на черния дроб);
  • Нервна система: периферни неврологични симптоми (изтръпване, слабост, мравучкане или болка в ръцете и краката), главоболие;
  • Храносмилателни проблеми: гадене, повръщане, коремна болка, флатуленция (газове), сухота в устата;
  • Кожа: обрив;
  • Общи: необичайна умора или слабост, втрисане и висока температура, болка;
  • Нарушения на възпроизводителната система и гърдата: увеличение на млечните жлези у мъжете;
  • Метаболизъм и хранене: анорексия;
  • Мускули и кости: мускулна и ставна болка;
  • Лабораторни промени: повишени нива на пикочната киселина, повишен билирубин, повишение или необичайни нива на някои ензими, включително чернодробни ензими в
  Нечести нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат между 1 до 10 на всеки 1 000 пациента).
  • Храносмилателни проблеми: панкреатит;
  • Чернодробни проблеми: натрупване на мастни киселини в чернодробните клетки, чернодробна недостатъчност.
  • Метаболизъм и хранене: лактатна ацидоза (прекомерно количество млечна киселина в кръвта), диабет (начална форма или влошаване на вече съществуващ), ниски или високи нива на кръвната захар.
  • Кръв: нисък брой червени кръвни клетки, нисък брой тромбоцити, липса на бели кръвни клетки.
  • Мускули и кости: мускулна чувствителност или слабост, временна парализа или слабост на мускулите, включително бъбречна недостатъчност и хемодиализа.
  • Очи: сухота в очите, промяна в цвета на ретината, заболяване на очните нерви, водещо до слепота.

  Инфекции: възпалени слюнчени жлези;
  Имунна система: внезапна животозастрашаваща алергична реакция;
  • Кожа: алопеция (необичайно опадане или оредяване на косата).
  Редки нежелани реакции (могат да засегнат между 1 до 10 на всеки 10 000 пациента)
  • Чернодробни проблеми: портална хипертония (високо кръвно налягане в порталната вена на черния дроб);
  • Мускули и кости: мускулно заболяване;
  • Храносмнлателн проблеми: уголемяване на паротидната жлеза
  Антиретровирусното лечение може да доведе при някои пациенти до промени в мастната тъкан. Тези промени може да включват натрупване на мазнини в областта на гърба и шията ("бизонска гърбица"), гърдите и в областта на корема ("коремче"), както и загуба на мастна тъкан от краката, ръцете и лицето. Засега не са известни причините за това състояние и дългосрочните му ефекти.
  Може да се появят и високи нива на захарта, триглицеридите и резистентност към инсулина.
  Нежеланите реакции при педиатрични пациенти са подобни на тези при възрастни. Има
  съобщения за ненормално високи нива на кръвните клетки при комбинирано лечение със зидовудин. При малък брой педиатрични пациенти се съобщава за промени в ретината или зрителния нерв, обикновено при доза по-висока от препоръчваната към момента. Вашият лекар може да реши да прегледа ретината (окото).

  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка, нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно (вижте детайлите по-долу). Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
  Изпълнителна Агенция по Лекарствата
  София 1303, ул. Дамян Груев 8 Тел.:+35 928903417 уебсайт: www.bda.bg

  5. Как да съхранявате Видекс БС
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху блистера или картонената опаковка, след Годно до:. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Не съхранявайте Видекс ЕС твърди капсули над 25°С.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Видекс БС
  Активното вещество е: диданозин. Всяка капсула съдържа 400 mg диданозин. Другите съставки са:
  Капсулно съдържимо: кармелоза натрий, диетилфталат, кополимер на метакрилова киселина- 30% дисперсия (EUDRAGIT L30D-55), натриев нишестен гликолат (тип А), талк и натриев хидроксид.
  Състав на капсулата: желатин, натриев лаурилсулфат и титаниев диоксид (Е171). Надпис върху капсулата (ядливо мастило): шеллак, пропиленгликол, FD&C Blue #2 Aluminium Lake (El 32).

  Как изглежда Видекс ЕС и какво съдържа опаковката
  Стомашно-устойчивите твърди капсули са матово бели със син надпис "BMS 400 mg" върху едната страна и "6673" върху другата.
  Видекс ЕС 250 mg стомашно-устойчиви твърди капсули се предлагат в картонени кутии, съдържащи 30 х 1 стомашно-устойчиви твърди капсули (в еднодозови блистери).

  Притежател на разрешението за употреба и производител
  Притежател на разрешението за употреба
  Bristol-Myers Squibb Kft., Lovohaz u.39. З.ет. 1024 Budapest, Унгария

  Производител
  Bristol-Myers Squibb, S.r.l. Contrada Fontana del Ceraso 03012 Anagni-Frosinone Италия

  Дата на последно преразглеждане на листовката:
  06/2014

  Описание на ВИДЕКС EC КАПС 400МГ

  ВИДЕКС EC КАПС 400МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  ВИДЕКС EC КАПС 400МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа