Сайтът използва бисквитки.

 • До 50% ОТСТЪПКА на продукти при главоболие
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • ЗАПИЛУКС ДИСП.В УСТАТА ТАБЛ 10МГ

  • ЗАПИЛУКС ДИСП.В УСТАТА ТАБЛ 10МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  Запилукс 5 mg таблетки, диспергиращи се в устата
  Запилукс 10 mg таблетки, диспергиращи се в устата
  оланзапин (olanzapine)

  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява Запилукс и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Запилукс
  3. Как да приемате Запилукс
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Запилукс
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Запилукс и за какво се използва
  Запилукс е от към групата лекарствени продукти, наречени антипсихотици и се използва за лечение на следните състояния:
  • Шизофрения: чуване, виждане или усещане на неща, които не съществуват, погрешни вярвания, необичайна подозрителност и затваряне в себе си. Хората с това заболяване може също да се чувстват депресирани, тревожни или напрегнати.
  • Умерени до тежки манийни епизоди, състояние със симптоми на развълнуваност и еуфория.
  Запилукс предотвратява повторната поява на тези симптоми при пациенти с биполярно разстройство, при които манийните епизоди са се повлияли от лечение с оланзапин.

  2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЗАПИЛУКС Не приемайте Запилукс
  - Ако сте свръхчувствителни (алергични) към оланзапин или някоя от съставките на това лекарство (изброени в точка 6.1). Алергичната реакция може да се разпознае с обрив, сърбеж, подуване на лицето, подуване на устните или задъхване. Ако това се случи, обърнете се към Вашия лекар.
  - Ако Ви е поставена диагноза проблеми с очите, като някои форми на глаукома (повишено налягане в очите).

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Запилукс.
  • Употребата на Запилукс при пациенти в старческа възраст с деменция не се препоръчва, тъй като може да има тежки нежелани реакции
  • Лекарства от този тип могат да предизвикат необичайни движения предимно в областта на лицето или езика. Ако това се случи след като сте приемали Запилукс, уведомете Вашия лекар.
  • Много рядко лекарства от този тип могат да предизвикат комбинация от повишена температура, учестено дишане, изпотяване, мускулни схващания и сънливост или безсъние. Ако това се случи, свържете се с Вашия лекар незабавно.
  • Наблюдавано е повишение на теглото при пациенти, приемащи Запилукс. Теглото Ви трябва да бъде следено редовно.
  • Наблюдавани са високи нива на кръвната захар и липидите (триглицериди и холестерол) при пациенти,приемащи Запилукс. Необходимо е Вашият лекар да Ви назначи кръвни тестове за определяне нивата на кръвната захар и някои липиди преди започване на лечението със Запилукс и редовно да се извършват такива по време на лечението.
  • Уведомете Вашия лекар ако Вие или някои друг от Вашето семейство има анамнеза за кръвни съсиреци, тъй като подобни лекарства са били свързани с образуването на кръвни съсиреци.

  Ако страдате от някое от следните заболявания, уведомете Вашия лекар при първа възможност:
  • Инсулт или микроинсулт (временни признаци на инсулт)
  • Болест на Паркинсон
  • Проблеми с простатата
  • Потисната функция на червата (паралитичен илеус)
  • Чернодробно или бъбречно заболяване
  • Кръвни заболявания
  • Сърдечно заболяване
  • Диабет
  • Епилепсия
  Ако страдате от деменция, Вие или човекът, който се грижи за Вас/Ваш роднина трябва да информира Вашия лекар, ако някога сте имали инсулт или "мини" инсулт.
  Като обичайна предпазна мярка, ако сте на възраст над 65 години, Вашето кръвно налягане трябва да се наблюдава от Вашия лекар.

  Деца и юноши
  Запилукс не е предназначен за пациенти под 18 години. Други лекарства и Запилукс
  Приемайте други лекарства, докато се лекувате със Запилукс, само ако Вашия лекар ви разреши. Може да почувствате сънливост, ако Запилукс се приема в комбинация с антидепресанти или лекарства, приемани за справяне с тревожността или за по-лесно заспиване (транквиланти).
  Моля, информирайте Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства

  По-специално, информирайте Вашия лекар, ако приемате:
  • лекарства за лечение на болестта на Паркинсон (допаминови агонисти),
  • карбамазепин (антиепилептично лекарство стабилизиращо настроенията), флувоксамин (антидепресант), ципрофлоксацин (антибиотик) - може да е необходимо да се коригира дозата Запилукс,
  • приемате активен въглен, тъй като трябва да го приемете поне 2 часа преди или след приема на Запилукс

  Запилукс с алкохол
  Не пийте никакъв алкохол, ако получавате Запилукс, тъй като прием заедно с алкохол може да Ви направи сънливи.

  Бременност и кърмене
  Ако забременеете, кърмите, считате, че може да сте бременна или планирате да забременеете, попитайте Вашия лекар за съвет преди да приемете това лекарство.
  Не трябва да Ви бъде предписвано това лекарство, докато кърмите, тъй като малки количества оланзапин могат да преминат в кърмата.
  Следните симптоми могат да се проявят при новородени, чиито майки са приемали Запилукс през последния триместър (последните три месеца на бременността): треперене, мускулна скованост и/или слабост, сънливост, тревожност, дихателни проблеми и затруднено хранене. Ако Вашето бебе развие някои от тези симптоми, трябва да говорите с Вашия лекар.

  Шофиране и работа с машини
  Има риск да се почувствате отпаднали, когато приемате Запилукс. Ако това се случи, не шофирайте и не работете с никакви инструменти или машини. Уведомете Вашия лекар.

  Запилукс съдържа лактоза
  Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои видове захар, свържете с лекаря си преди да приемете този лекарствен продукт.

  3. Как да приемате Запилукс
  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Вашият лекар ще Ви каже колко таблетки Запилукс да приемате и колко време да ги приемате. Дневната доза на Запилукс е между 5 и 20 mg.
  Консултирайте се с Вашия лекар, ако Вашите симптоми се повторят, но не спирайте приема на Запилукс, докато Вашият лекар не Ви посъветва да го направите.
  По предписанието на лекари Ни трябва да приемате таблетките Запилукс веднъж дневно. Опитвайте сс да приемате таблетките по едно и също време на деня. Таблетките могат да сс приемат със или без храна. Запилукс таблетки, диспергиращи се в устата, са предназначени за перорално приложение.
  Таблетките Запилукс са чупят лесно и затова трябва да се пипат внимателно. Не пипайте таблетките с влажни ръце, тъй като те могат да се счупят.
  1 и 2. Хванете блистерната лента в краищата.
  3. Внимателно натиснете таблетката навън.
  4. Поставете таблетка в устата си. Тя ще се разтвори директно в устата Ви и така ще можете да я погълнете лесно.
  Можете да поставите таблетката също в пълна чаша с вода, сок от портокал, сок от ябълка, мляко или кафе, след което трябва да разбъркате. При някои напитки сместа може да промени цвета си и да помътнее. Трябва веднага да я изпиете.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Запилукс
  Пациенти, които са приели повече от необходимата доза Запилукс, са изпитали следните симптоми: ускорено сърцебиене, възбуда/агресивност, проблеми с говора, необичайни движения (особено на лицето или езика) и намалено ниво на съзнание. Други симптоми могат да бъдат: остра обърканост, припадъци (епилепсия), кома, комбинация от повишена температура, учестено дишане, изпотяване, мускулна скованост и замаяност или сънливост, забавяне на дишането, аспирация, повишено или понижено кръвно налягане, нарушен сърдечен ритъм. Обърнете се към Вашия лекар или направо отидете в болнично заведение, ако изпитате някои от симптомите, описани по-горе. Покажете на лекаря опаковката на Вашите таблетки.

  Ако сте пропуснали да приемете Запилукс
  Вземете таблетките веднага щом се сетите. Не приемайте две дози в един ден. Ако сте спрели приема на Запилукс
  Не спирайте да приемате таблетките само защото се чувствате по-добре. Важно е да продължавате да приемате Запилукс толкова време, колкото Ви е казал Вашият лекар.

  Ако внезапно спрете приема на Запилукс, може да се появят симптоми като изпотяване, безсъние, тремор, тревожност или гадене и повръщане. Вашият лекар може да Ви посъветва да намалите дозата постепенно, преди да преустановите лечението.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Уведомете Вашия лекар незабавно, ако изпитате някое от следните състояния:
  • необичайни движения (честа нежелана реакция, която може да засегне 1 на всеки 10 пациенти), най-вече на лицето и езика
  • кръвни съсиреци във вените (нечеста нежелана реакция, която може да засегне до 1 пациент на 100 лекувани), особено по краката (симптомите включват подуване, болка и зачервяване на крака), които могат да се придвижат по съдовете към белия дроб и да причинят болка в гърдите и затруднено дишане. Ако забележите някой от тези симптоми потърсете лекарски съвет незабавно.
  • комбинация от повишена температура, учестено дишане, изпотяване, мускулна скованост и сънливост (честотата на тази нежелана реакция не може да бъде оценена от наличните данни)

  Много чести нежелани реакции (може да засегнат повече от 1 на 10 пациента):
  • Наддаване на тегло.
  • Сънливост.
  • Повишаване нивата на пролактин в кръвта.

  Чести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 пациента):
  • Промени в нивата на някои кръвни клетки и масти в кръвообращението.
  • Повишения в нивата на захар в кръвта и урината.
  • Засилено чувство на глад.
  • Замаяност.
  • Безпокойство.
  • Тремор.
  • Мускулна скованост или спазъм (включително движения на очите).
  • Проблеми с говора.
  • Запек.
  • Сухота в устата.
  • Обрив.
  • Загуба на сила.
  • Прекомерна уморяемост.
  • Задържане на вода, което води до отичане на ръцете, глезените или на стъпалата.
  • В началото на лечението някои хора могат да почувстват замаяност или слабост (със забавяне на сърдечната честота), особено при изправяне от легнало или седнало положение. Това обикновено преминава самостоятелно, но ако това не стане, уведомете Вашия лекар.
  • Сексуални нарушения, като повишено либидо при мъже и жени или еректилна дисфункция при мъже.

  Нечести нежелани реакции: (може да засегнат до 1 на 100 пациента)
  • Бавен сърдечен пулс.
  • Чувствителност към слънчева светлина.
  • Незадържане на урина, невъзможност за уриниране
  • Косопад.
  • Липса или намалена менструация.
  • Промени в гърдите при мъже и жени, напр. необичайна секреция на мляко от гърдите или необичайно уголемяване на гърдите.

  Други допълнителни нежелани реакции, чиято честота не може да бъде оценена от наличните данни (неизвестни).
  • Алергична реакция (например оток на устата и гърлото, сърбеж, обрив).
  • Диабет или влошаване на диабета, понякога свързано с кетоацидоза (кетони в кръвта и урината) или кома.
  • Понижаване на нормалната телесна температура.
  • Гърчове, обикновено свързани с анамнеза за гърчове (епилепсия).
  • Спазми на очните мускули, причиняващо люлеещо движение на очите.
  • Нарушения на сърдечния ритъм.
  • Внезапна необяснима смърт.
  • Възпаление на панкреаса, причиняващо силна коремна болка, температура и неразположение.
  • Чернодробно заболяване, проявяващо се като пожълтяване на кожата и на бялата част на очите.
  • Мускулно заболяване, проявяващо се като необяснима болезненост и болка.
  • Продължителна и/или болезнена ерекция.
  Докато приемат оланзапин, при пациентите в напреднала възраст с деменция могат да възникнат инсулт, пневмония, незадържане на урината, падания, силна уморяемост, зрителни халюцинации, покачване на температурата, зачервяване на кожата и да имат проблеми с походката. В тази конкретна група от пациенти има съобщения и за няколко случая с фатален изход.
  При пациенти с болестта на Паркинсон, Запилукс може да доведе до влошаване на симптомите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

  5. Как да съхранявате Запилукс
  Съхранявайте това лекарство на място недостъпно за погледа и досега на деца.

  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и блистера след надписа „ЕХР". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина и влага.
  Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства, които вече не използвате. Тези
  мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Запилукс
  • Активното вещество е оланзапин. Всяка таблетка Запилукс, диспергираща се в устата, съдържа 5 mg или 10 mg от активното вещество.
  • Другите съставки са: кросповидон (тип А), лактоза монохидрат, колоиден силициев диоксид (безводен), хидроксипропилцелулоза, аромат на мента (съставен от ментово масло, обезтерпенено ментово масло, евкалиптол, ментон, изоментон, метилен ацетат, ментол), талк, магнезиев стеарат

  Как изглежда Запилукс и какво съдържа опаковката
  Запилукс 5 mg и 10 mg са жълти таблетки, диспергиращи се в устата.
  Таблетка, диспергираща се в устата, е техническото име на таблетка, която се разтваря директно в устата, за да може да бъде погълната лесно.
  Запилукс 5 mg и 10 mg се предлагат в картонени опаковки, съдържащи 28,30, 56, 60 таблетки. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

  Притежател на разрешението за употреба
  Sandoz d.d.
  VerovSkova 57, 1000 Ljubljana Словения

  Производители
  Lek Pharmaceuticals d.d.
  Trimlini 2D, 9220 Lendava, Словения

  Lek S.A.
  ul. Domaniewska 50 C 02-672 Warszawa, Полша

  Salutas Pharma GmbH
  Otto-von-Guericke-AUee 1,39179 Barleben, Германия

  S.C. Sandoz, S.R.L.
  Str. Livezeni nr. 7A, 540472 Targu-Mures, Румъния

  Lek Pharmaceuticals d.d
  Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Словения

  Дата на последно преразглеждане на листовката:
  (ММ/ГГГГ).

  Описание на ЗАПИЛУКС ДИСП.В УСТАТА ТАБЛ 10МГ

  ЗАПИЛУКС ДИСП.В УСТАТА ТАБЛ 10МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  ЗАПИЛУКС ДИСП.В УСТАТА ТАБЛ 10МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа