Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на депилатори
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на серия ABCDerm на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на води за уста
  Поръчай сега
 • ЗИПСИЛА КАПС 80МГ

  • ЗИПСИЛА КАПС 80МГ 0,00 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: Информация за пациента

  Зипсила 20 mg капсули, твърди
  Зипсила 40 mg капсули, твърди
  Зипсила 60 mg капсули, твърди
  Зипсила 80 mg капсули, твърди
  зипразидон
  Zypsila 20 mg capsules, hard
  Zypsila 40 mg capsules, hard
  Zypsila 60 mg capsules, hard
  Zypsila 80 mg capsules, hard
  ziprasidone

  Прочетете внимателно листовката преди за започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, моля, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фамрацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка:
  1. Какво е Зипсила и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете преди да започнете да
  3. Как да приемате Зипсила
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Зипсила
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво е Зипсила и за какво се използва
  Зипсила капсули принадлежат към група лекарства, наречени антипсихотици. Възрастни
  Зипсила капсули се използват за лечение на шизофрения при възрастни - психично заболяване, което се характеризира със следните симптоми: чуване, виждане и чувстваме на неща, които не съществуват, да вярвате в нещо, което не е вярно, да чувствате необичайни подозрения, да „изключвате" или да имате трудности при установяване на социални взаимоотношения, при нервност, депресия или тревожност.
  Зипсила капсули се използват и за лечение на манийни или смесени епизоди с умерена тежест при биполярно разстройство при възрастни и деца и юноши на възраст 10-17 години -разстройство, което се характеризира с редуване на етапи на еуфория (мания) или потиснато настроение. По време на епизоди на мания, най-характерните симптоми са: въодушевено поведение, преувеличено самочувствие, повишена енергия, намалена нужда за спане, липса на концентрация или хиперактивност и повтарящо се високо рисково поведение.

  2. Какво трябва да знаете преди да започнете да приемате Зипсила
  Не вземайте Зипсила
  - ако сте алергични (свръхчувствителни) към зипразидон или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка б). Признаците на алергична реакция включват обрив, сърбеж, подуване на лицето или устните, затруднено дишане. - Ако страдате или сте страдали от сърдечни проблеми или наскоро сте имали сърдечен пристъп.
  - Ако приемате лекарства за лечение на нарушения на сърдечния ритъм или които могат да повлияят ритъма на сърцето. Прочетете също информацията в раздел "Прием на други лекарства" по-долу.

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар преди да използвате това лекарство:
  - Ако Вие или някой друг в семейството Ви има история на образуване на кръвни съсиреци, тъй като лекарствата, като тези са свързани с образуването на кръвни съсирени;
  - Ако имате проблеми с черния дроб;
  - Ако страдате или сте страдали от епилепсия и гърчове;
  - Ако сте в напреднала възраст (над 65 години) и страдате от деменция и сте изложени на риск от инсулт;
  - Ако имате забавено сърцебиене и / или знаете, че може да имате изчерпване на солите в резултат на продължителна тежка диария и повръщане (неразположение) или използване на диуретици (отводняващи таблетки);
  - Ако имате бърз или неравномерен сърдечен пулс, припадъци, колапс или замаяност при изправяне, които могат да са показателни за нарушено функциониране на сърдечната честота.
  Кажете на Вашия лекар, че приемете Зипсила, преди да сте провели лабораторен тест (като кръв, урина, за изследване на функцията на черния дроб, сърдечната честота и т.н.), защото тя може да промени резултатите от теста.

  Други лекарства и Зипсила
  Моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства.
  НЕ ПРИЕМАЙТЕ Зипсила, ако приемате лекарства за проблеми със сърдечния ритъм или лекарства, които могат да повлияят ритъма на сърцето, като:
  - Антиаритмици Клас IA и III, арсенов гриоксид, халофантрин, левометадилов ацетат, мезоридазин, тиоридазин, пимозид, спарфлоксацин, гатифлоксацин, моксифлоксацин, доласетрон мезилат, мефлокин, сертиндол или цизаприд. Тези лекарства влияят на сърдечния ритъм чрез удължаване на QT интервала. Ако имате някакви доггьлнителни въпроси относно това, трябва да говорите с Вашия лекар.

  Моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали лекарства за лечение на:
  - Бактериални инфекции; тези лекарства са известни като „антибиотици", напр. макролидни антибиотици или рифампин;
  - Промени в настроението (вариращи от депресивно настроение до еуфория), възбуда и раздразнение; те са известни като лекарства, стабилизатори на настроението като например литий, карбамазепин, валпроат;
  - Депресия, включително и някои серотонинергични лекарства като например SSRI като флуоксетин, пароксетин, сертралин; или билкови лекарства или природни средства, съдържащи жълт кантарион;
  - Епилепсия например фенитоин, фенобарбитал, карбамазепин, етосуксимид;
  - Болест на Паркинсон, например леводопа, бромокриптин, ропинирол, прамипексол;
  - Ако приемате или наскоро сте приемали следните лекарства: верапамил, квинидин, итраконазол или ритонавир.
  Прочетете също така раздела по-горе "Не приемайте Зипсила".

  Зипсила с храна и напитки
  Зипсила трябва да се приема по време на основното хранене.
  Вие не трябва да пиете алкохол по време на лечението със Зипсила, тъй като това може да увеличи риска от нежелани реакции.

  Бременност и кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
  Бременност:
  Вие не трябва да приемате Зипсила по време на бременност, освен ако Вашият лекар не Ви е казал нещо друго, тъй като съществува риск и това лекарство може да навреди на бебето Ви. Винаги използвайте ефективна контрацепция. Кажете на Вашия лекар веднага, ако забременеете или планирате да забременеете, когато в същото време приемете Зипсила. Следните симптоми могат да се появят при новородени бебета, майките на които са използвали Зипсила през последното тримесечие (последните три месеца на бременността): треперене, мускулна скованост и / или слабост, сънливост, възбуда, проблеми с дишането и затруднено хранене. Ако бебето ви развие някой от тези симптоми може да се наложи да се свържете с Вашия лекар.
  Кърмене:
  Не кърмете, ако приемате Зипсила. Това се налага, тъй като малки количества могат да преминат в майчиното мляко.
  Ако планирате да кърмите, говорете с Вашия лекар преди да започнете да приемате това лекарство.

  Шофиране и работа с машини
  Приемът на Зипсила може да Ви накара да се почувствате сънливи. Ако почувствате този симптом, не трябва да шофирате или да използвате инструменти или машини, докато сънливостта не изчезне.

  Зипсила съдържа лактоза.
  Ако Вашия лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои видове захари, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете да приемате този лекарствен продукт.

  3. Как да приемате Зипсила
  Винаги примайте Зипсила тачно така, както Ви е казал Вашия лекар. Ако за нещо не сте сигурни трябва да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.
  Капсулите трябва да се поглъщат цели, без да се дъвчат и трябва да се вземат по време на хранене. Важно е да не дъвчете капсулите, тъй като това може да повлияе на степента, в която лекарството се абсорбира от червата.
  Зипсила трябва да се приема два пъти дневно, по една капсула сутрин по време на обилна "закуска" и една вечер по време на „вечеря ". Трябва да приемате това лекарство по едно и също време всеки ден.

  Възрастни
  Обичайната доза е 40-80 mg, два пъти дневно, като трябва да се приема с храната.
  При продължително лечение, Вашият лекар може да коригира дозата. Вие не трябва да надвишавате максималната доза от 160 mg на ден.

  Употреба при деца и юноши с биполярна мания
  Обичайната начална доза е 20 mg и тя трябва да се приема с храна, след това Вашият лекар ще ви посъветва за оптималните дози за вас. Вие не трябва да надвишавате максималната доза от 80 mg на ден при деца с телесно тегло 45 kg или по-малко или 160 mg на ден при деца с тегло повече от 45 kg.
  Безопасността и ефикасността на зипразидон при лечението на шизофрения при деца и юноши не е установена

  Пациенти в напреднала възраст (над 65 години)
  Ако сте в напреднала възраст, Вашият лекар ще определи подходящата за Вас доза. Дозите при пациентите над 65 години понякога са по-ниски от тези, които се използват при по-млади хора. Вашият лекар ще ви посъветва каква е правилната доза за вас.

  Пациенти с чернодробни проблеми
  Ако имате проблеми с черния дроб, може да се наложи да приемате по-ниска доза от Зипсила. Вашият лекар ще определи точната доза за Вас.

  Ако приемете повече Випсила отколкото би трябвало
  Веднага се свържете с Вашия лекар или отидете до най-близкото звено за спешна медицинска помощ. Вземете кутията със Зипсила.
  Ако сте приели твърде много капсули, може да почувствате сънливост, треперене, гърчове и неволеви движения на главата и шията.

  Ако пропуснете да вземете Зипсила
  Важно е да приемате Зипсила редовно, по едно и също време, всеки ден. Ако сте пропуснали да приемете една доза, вземете я веднага щом си спомните, освен ако не е време за следващата доза. В този случай просто вземете Вашата следваща доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

  Ако спрете приема на Зипсила
  Вашият лекар ще Ви каже колко дълго да приемате Зипсила. Не трябва да спирате да приемете Зипсила, освен ако Вашият лекар Ви е казал това.
  Важно е да продължите да приемате Вашето лекарство, дори и ако се чувствате по-добре. Ако спрете лечението твърде рано, симптомите могат да се върнат.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, относно употребата на това лекарство консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Въпреки това, повечето нежелани реакции са преходни. Често може да бъде трудно да се разграничат симптомите на Вашето заболяване от тези тези на нежеланите реакции.
  СПРЕТЕ да приемете Зипсила и се свържете с Вашия лекар незабавно, ако нмате някоя от следните сериозни нежелани реакции:

  Нечести нежелани реакции (засягат от 1 до 10 потребители на 1 000):
  • Бърз или неравномерен сърдечен пулс, световъртеж при изправяне на крака, които могат да са показателни за нарушено функциониране на сърцето. Това може да са симптоми на състояние, известно като ортостатична хипотония.
  • Неволеви / необичайни движения, особено на лицето и езика

  С неизвестна честота (честотата не може да бъде оценена от наличните данни):
  • Подуване на лицето, устните, езика или гърлото, проблеми с поглъщането или с дишането, копривна треска. Това може да са симптоми на сериозна алергична реакция като ангиоедем.
  • Повишена температура, учестено дишане, изпотяване, мускулна скованост, треперене, затруднено преглъщане и замъглено съзнание Това може да са симптоми на състояние, известно като невролептичен малигнен синдром.
  • Объркване, възбуда, висока температура, изпотяване, липса на мускулна координация, мускулни потрепвалия. Това може да са симптоми на състояние, известно като серотонинов синдром.
  • Бърз, нередовен сърдечен ритъм, припадъци, които биха могли да са симптоми на животозастрашаващо състояние, известно като Torsades de Pointes.
  Можете да наблюдавате и някои от следните нежелани реакции, изброени по-долу. Тези потенциални нежелани реакции обикновено еа леки до умерени и могат да изчезнат с времето. Въпреки това, ако нежеланата реакция е тежка или продължителна, трябва да се свържете с Вашия лекар.

  Чести нежелани реакции (засягат от 1 до 10 потребители на 100):
  • Безпокойство
  • Аномалии на движението, включително неволеви движения, мускулна скованост и неподвижност, забавяне на движенията, треперене, обща слабост и умора,
  • Виене на свят,
  • Сънливост,
  • Главоболие
  • Запек, гадене, повръщане и стомашно разстройство, сухота в устата, повишено слюноотделяне
  • Замъглено зрение

  Нечести нежелани реакции (засягат от 1 до 10 потребители на 1 000):
  • Повишен апетит
  • Трудности при контролиране на движенията
  • Чувство за възбуда или тревожност, стягане в гърлото, кошмари
  • Припадъци, неволеви движения на очите във фиксирано положение, тромаво, говорни разстройства, изтръпване, мравучкате, намалена способност за концентрация, прекомерната дневна сънливост, изтощение
  • Сърцебиене, чувство за припадък при изправяне, задух
  • Чувствителност към светлина, бучене в ушите
  • Болки в гърлото, затруднено преглъщане, подуване на езика, диария, газове, стомашен дискомфорт.
  • Сърбящ обрив по кожата, акне
  • Мускулни крампи, схванати или подути стави
  • Жажда, болка, дискомфорт в областта на гръдния кош, нарушена походка

  Редки нежелани реакции (засягат от 1 до J 0 потребители на 10 000):
  • Хрема
  • Намаляване на нивата на калций в кръвта
  • Паническа атака, депресия, забавено мислене, липса на емоции
  • Необичайна позиция на главата (Крив врат или торти колие), парализа, неспокойни крака
  • Частична или пълна загуба на зрението на едното око, сърбеж в очите, сухота в очите, нарушения на зрението
  • Болка в ушите
  • Хълцане
  • Киселинен рефлукс
  • Кашави изпражнения
  • Косопад, подуване на лицето, кожни раздразнения
  • Невъзможност да се отворя устата
  • Инконтиненция на урина, болка или затруднено уриниране
  • Намалена или увеличена ерекция, намален оргазъм, нарушено образуване на кърма
  • Увеличаване на гърдите при мъжете и жените
  • Чувство на горещина, треска
  • Намаляване или увеличаване на броя на белите кръвни клетки (при кръвен тест)
  • Отклонения в резултатите на чернодробните функционални тестове
  • Високо кръвно налягане
  • Необичайна кръв или пулс при провеждане на изследване
  • Повдигнат обрив и възпалена зачервена кожа, покрита с бяла коричка, известно като псориазис

  Неизвестна честота (честотата не може да бъде оценена от наличните данни):
  • Тежка алергична реакция
  • При по-възрастни хора с деменция, има съобщения за леко увеличение на броя на смъртните случаи при пациенти, приемащи антипсихотици, в сравнение с тези, които не получават антипсихотици.
  • Кръвни съсиреци във вените, особено на краката (симптомите включват подуване, болка и зачервяване на крака), които могат да преминат през кръвоносните съдове към белите дробове и да причинят болка в гърдите и затруднено дишане. Ако забележите някой от тези симптоми незабавно потърсете медицинска помощ.
  • Проблеми със съня, неволно уриниране
  • Изключително приповдигнато настроение, странен начин на мислене и хиперактивност
  • Загуба на съзнание
  • Масивна уртикария (копривна треска) със силен сърбеж
  • Постоянна ненормална и болезнена ерекция на пениса
  • Унило лице
  • Синдром на отнемане на лекарството при новородени бебета Съобщаване на нежелани реакции

  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
  Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян
  Груев" № 8
  1303 София
  Тел.:+35 928903417
  уебсайт: www.bda.bg
  Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. Как да съхранявате Зипсила
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Да се съхранява под 30°С.
  Да се съхранява в оригиналната опаковка за да се предпази от влага.
  Не използвайте това лекарство след изтичане на срока на годност отбелязан на опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  б. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Зипсила
  Активното вещество е зипразидон. Всяка твърда капсула Зипсила съдържа 20 mg, 40 mg, 60 mg или 80 mg зипразидон (ziprasidone) като зипразидон хидрогенсулфат (ziprasidone hydrogensulphate).
  Другите съставки са: лактоза монохидрат, прежелатиницирано нишесте (царевица), повидон К-25 и магнезиев стеарат в ядрото на капсулата и титанов диоксид (Б171), желатин, индиго кармин (Е 132) и жълт железен оксид (Б172) в капсулната обвивка.

  Как изглежда Зипсила и какво съдържат опаковките
  20 mg капсули, твърди:
  Капачето на капсулата е пастелно зелено, тялото на капсулата е бяло. Капсулата съдържа леко розов до кафеникав прах. 40 mg капсули, твърди:
  Капачето на капсулата е тъмно зелено, тялото на капсулата е пастелно зелено. Капсулата съдържа леко розов до кафеникав прах. 60 mg капсули, твърди:
  Капачето на капсулата е тъмно зелено, тялото на капсулата е бяло. Капсулата съдържа леко розов до кафеникав прах. 80 mg капсули, твърди:
  Капачето на капсулата е пастелно зелено, тялото на капсулата е бяло. Капсулата съдържа леко розов до кафеникав прах.
  За всички концентрации, предлагат се в кутии по 14,20,28,30, 50, 56,60,90 и 100 твърди капсули в блистери (10 или 14 капсули в блистер).

  Притежател на разрешението за употреба и производител
  KRKA, d.d., Novo mesto, SmarjeSka cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения

  Дата на последно преразглеждане на листовката

  Описание на ЗИПСИЛА КАПС 80МГ

  ЗИПСИЛА КАПС 80МГ се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 0,00 лв.
  ЗИПСИЛА КАПС 80МГ се произвежда от n/a и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,00 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа