Сайтът използва бисквитки.

 • До 50% ОТСТЪПКА на продукти при грип и простуда
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -20% на суперхрани Dragon superfoods
  Поръчай сега
 • До 30% на Пол крем за суха кожа
  Поръчай сега
 • ДИАПРЕЛ MR TABL. 60 MG X30

  • ДИАПРЕЛ MR TABL. 60 MG X30 9,00 лв. от Apteka.puls.bg
  • DIAPREL MR MODIFIED RELEASE TABL. 60 MG X30
   • Категория

    Лекарства /

    Разни
   • Производител Les Laboratoires Servier
   • Статус не е в наличност
   • Код 44299
   • РецептаПродуктът се предлага само с рецепта.
    Не може да се закупи онлайн.
  • Купи с безплатна доставка
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: Информация зa погребителя

  ДИАПРЕЛ MR 30mg таблетки с изменено освобождаване
  Γликлазид (Gliclazide)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете ла приемате това лекарство, зaщото тя сълържа важна информация зa Вас.
  • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  • Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  • Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните признаци на заболяване са същите като Вашите.
  • Ако почувствате някаква нежелана лекарствена реакция, кажете на Вашия лекар или фармацевт. Това включва всякакви възможни нежелани реакции, които не са изброени в тази листовка.

  Какво съдържа гази листовка:
  1. Какво представлява Диапрел MR 30 mg и за какво сс използва
  2. Какво трябва да знаете преди да приемете Диапрел МК 30 mg
  3. Как да приемате Диапрел MR 30 mg
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Диапрел MR 30 mg
  6. Съдържание на опаковката и друга информация

  1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДИАПРЕЛ MR 30 MG и зa какво се използва
  Диапрел MR 30 mg е лекарство, коего понижава нивото на кръвната захар (орално антидиабетично лекарство принадлежащо към групата на сулфанилурейните препарати). Диапрел MR 30 mg се използва при възрастни за лечение на неинсулинозависим диабет (захарен диабет тип 2), когато само диетичните мерки, физическите упражнения и намаляването на телесното тегло не са достатъчни за поддържане на нормални стойности на кръвната захар.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Диапрел MR 30 mg
  Не приемайте Диапрел MR 30 mg
  ако сте алергични към гликлазид или някоя от останалите съставки на Диапрел MR 30 mg (изброени в точка 6). или към други лекарства от същата група (сулфанилурейни препарати), или към други подобни лекарства (хипогликемичии сулфонамиди); ако страдате от инсулинозависим диабет (тип I);
  ако имате кетонни тела и захар в урината (това може да означава, че имате диабетична кетоацидоза), диабетична прекома или кома;
  ако страдате от тежки чернодробни или бъбречни заболявания; ако в момента приемате лекарства за лечение на гъбични инфекции (миконазол, вижте точка „Употреба на други лекарства");
  ако кърмите (вижте точка "Бременност и кърмене").

  Предупреждения и предпазни мерки при употреба
  Вие трябва да спазвате лечебния план, предписан от Вашия лекар, за да бъдат постигнати нормални стойности на кръвната захар. Това означава, че освен редовното приемане на таблетките Вие трябва да спазвате диетичния режим, да правите физически упражнения и ако е необходимо, да намалите телесното си тегло.
  По време на лечението с гликлазид е необходимо редовно изследване на кръвната захар (и евентуално захарта в урината), а също и на гликирания хемоглобин (HbA 1c), ако това е необходимо.

  През първите седмици на лечението рискът от понижение на кръвната захар (хиногликемия) е повишен. Затова е необходимо по-често медицинско контролиране.
  Ниски стойности на кръвната захар (хииогликемии) могат да се установят: ако се храните нередовно или пропускате основни хранения; ако гладувате, ако сте с недохранване, ако промените хранителния си режим,
  ако увеличите физическата си активност, а количеството на приеманите от Вас въглехидрати не съответства на това увеличение,
  ако консумирате алкохол, особено в комбинация с пропускане на основни хранения,
  ако приемате други лекарства или натурални лечебни продукти но същото време, ако приемате прекалено големи дози гликлазид,
  ако страдатс от специфични хормонално-зависими заболявания (нарушена функция на щитовидната жлеза, на хипофизната жлеза или кората на надбъбрека), ако бъбречната или чернодробната Ви функция е силно намалена.
  Ако имате ниска кръвна захар. Вие може да получите следните симптоми:
  главоболие, силен глад, гадене, повръщане, отпадналост, разстройство на съня, възбуда, агресивност, намалена концентрация, намалена бдителност и забавени реакции, депресия, обърканост, разстройство на зрението или говора, тремор (треперене), сензорни (сетивни) нарушения, световъртеж, чувство на безсилие.
  Могат да се появят и следните симптоми: изпотяване, хладна и влажна кожа, безпокойство, ускорена или неритмична сърдечна дейност, високо кръвно налягане, внезапна силна болка в гърдите, която може да се излъчва към съседни области (стенокардия).
  Ако кръвната захар продължи да се понижава, Вие може да изпаднете в състояние на силна обърканост (делириум), да развиете конвулсии, да загубите самоконтрол, дишането Ви може да стане повърхностно, а сърдечната Ви дейност да се забави, може да изпаднете в безсъзнание.
  В повечето случаи симптомите на ниската кръвна захар преминават много бързо, когато консумирате 15-20 грама захар или въглехидрати под някаква форма , например I супена лъжица кристална захар. 3 захарни бучки, 1/2 чаша сладък сок или подсладен чай. По тази причина Вие трябва винаги да носите със себе си някакъв вид захар (глюкозни таблетки, захарни бучки). Помнете, че изкуствените подсладители не са ефективни. Моля свържете се с Вашия лекар или с най-близката болница, ако приемането на захар не помогне или симптомите се появят повторно.
  Симптомите на ниска кръвна захар могат да отсъстват, да са по-слабо изразени или да не усетите навреме, чс кръвната Ви захар е спаднала. Това може да се случи, ако сте в напреднала възраст и приемате някои лекарства (напр. такива, действащи върху централната нервна система или бета-блокери).
  Ако ere в състояние на стрес (напр. злополуки, хирургични операции, темиерагура и т.н.). Вашият лекар може временно да смени това лекарство с инсулин.
  Симптоми на висока кръвна захар (хипергликемия) може да са налице, когато гликлазид все още не е понижил в достатъчна степен кръвната захар, когато не сте спазили лечебния план предписан от Вашия лекар или при специфични стресови ситуации. Те мога дa включват жажда, често уриниране, сухота в устата, суха и сърбяща кожа, кожни инфекции и намалена работоспособност.
  Ако настъпят такива симптоми трябва да се свържете с Вашия лекар или фармацевт.
  Ако във Вашето семейство има или Вие знаете че имате наследственото състояние дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (Г6ФД) (заболяване на еритроцитите), може да се появи понижаване на стойностите на хемоглобина и разпад на еритроцитите (хемолитична анемия). Обърнете се към Вашия лекар преди да започнете да приемате този лекарствен продукт.
  Диапрел MR 30 mg не се препоръчва за употреба при деца, поради липса на данни.

  Други лекарства и Диапрел MR 30 mg
  Кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако в момента приемате, наскоро сте приемали или може да приемате други лекарства.
  Понижаващият кръвната захар ефект на гликлазид може да стане по-силен и да настъпят прояви на ниска кръвна захар, когато се употребява някое от следните лекарства:
  други лекарства, които се употребяват за лечение на висока кръвна захар (орални антидиабетни средства, GLP-1 рецепторни инхибитори или инсулин), антибиотици (напр. сулфонамиди, кларитромицин),
  лекарства за лечение па високо кръвно налягане или сърдечна недостатъчност (бета-блокери, АСЕ-инхибитори, каго папр.каптоприл или еналаприл),
  лекарства за лечение на гъбични инфекции (миконазол, флуконазол), лекарства за лечение на язва на стомаха или дванадесетопръстника (Н2-рецепторни антагонисти),
  лекарства за лечение на депресия (инхибитори на моноамин оксидазата), болкоуспокояваши или антиревматични средства (фенилбутазон, ибупрофен), лекарства съдържащи алкохол.
  I юнижаващият кръвната захар ефект на гликлазид може да бъде отслабен и да настъпи повишаване на кръвната захар при употреба на едно от следните лекарства:
  лекарства за лечение на заболявания на централната нервна система (хлорпромазин), лекарства намаляващи възпаления (кортикостероиди),
  лекарства за лечение на астма или които се употребяват по време на родова дейност (ин гравенозен салбутамол, ритодрин и тербуталин),
  лекарства за лечение на заболявания на гърдата, силно менструално кръвотечение и ендометриоза (даназол).
  Диапрел MR 30 mg може да засили ефекта на лекарства, които потискат кръвосъсирването (напр. варфарин).
  Посъветвайте се с Вашия лекар преди да започнете да приемате друг лекарствен продукт. Ако постъпите в болница, съобщете на медицинския персонал, че приемате Диапрел MR 30 mg.
  Прием на Диапрел МК 30 mg с храни, напитки и алкохол
  Диапрел MR 30 mg може да се приема с храна и безалкохолни напитки.
  Консумацията на алкохол не се препоръчва, гьй като той може да наруши контрълпрането на Вашия диабет по непредсказуем начин.

  Бременност и кърмене
  Диапрел MR 30 mg не се препоръчва за употреба по време на бременност. Ако сте бременна или кърмите, мислите, че може да сте бременна или планирате да имате дете докато вземате това лекарство , информирайте Вашия лекар, за да може да Ви предпише по-подходящо лечение.
  Нe трябва да приемате Диапрел MR 30 mg, ако кърмите.

  Шофиране и работа с машини
  Способността Ви да се концентрирате или да реагирате може да бъде нарушена, ако кръвната Ви захар е прекалено ниска (хипогликемия) или прекалено висока (хипергликемия), или ако се появят зрителни нарушения в резултат на тези състояния. Имайте предвид, че бихте могли да застрашите себе си или други хора (напр. когато шофирате или работите с машини). Моля попитайте Вашия лекар дали можете да шофирате:
  - ако имате чести епизоди на ниска кръвна захар (хипогликемия),
  - ако сигналите за ниско кръвно налягане (хипогликемия) при Вас са слаби или липсват.

  3. Как да приемате Диапрел МК 30 mg
  Дозировка
  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Дозата се определя от лекаря, в зависимост от стойностите на кръвната Ви захар и евентуално от захарта в урината.
  Промените във външните фактори (напр. намаляване на телесното тегло, промяна в начина на живот и хранене, стрес) или подобрението на контролирането на кръвната захар могад да наложат помяпа на дозите на гликлазид.
  11репоръчваната доза е една до четири таблетки (максимум 120 mg) взети наведнъж по време на закуска. Тя зависи от отговора към лечението.
  При започване на комбинирано лечение с Диапрел MR 30 mg и метформин, инхибитори на алфа-глюкозидазата, гиазолидинедиони, депепгидил пептидаза-4инхибитори, GLP-I рецепторни агонист или инсулин Вашият лекар ще определи подходящата доза на всяко отделно лекарство индивидуално за Вас.
  Ако забележите, ме нивата на кръвната Ви захар са високи въпреки приема на лекарство то, така както Ви е предписано, трябва да говорите с Вашия лекар или фармацевт.

  Пътища и начин на приложение
  Перорална употреба.
  Поглъщайте таблетките цели. Не ги дъвчете.
  Приемайте Вашата(ите) таблетка(и) с маша вода по време на закуска (и за предпочитане по едно и също време всеки ден).
  Винаги трябва да се нахраните след приемането на таблетката(ите). Ако сте приели повече ог необходимата доза Диапрел MU 30 mg

  Ако сте приели повече от необходимия брой таблетки, свържете се незабавно с Вашия лекар или със спешното звено на най-близката болница. Проявите на предозиране са тези при понижаване на кръвната захар (хипогликемия). описани в точка 2. Те могат да бъдат овладяни чрез незабавно приемане на захар (4 до 6 бучки) или течности съдържащи захар, след което се прави обилна закуска или основно хранене. Ако пациентът е в безсъзнание, веднага информирайте лекар и повикайте Бърза помощ. Същото трябва да бъде направено, ако някой, напр. дете, е погълнал случайно този продукт. На пациенти в безсъзнание не трябва да се дават храни и течности.
  Винаги трябва да се осигурява достатъчно информирано лице, което може да повика лекар в случай на спешност.
  Ако сте пропуснали да приемете Диапрел МК 30 mg
  Важно е да приемате Вашето лекарство всеки ден. тъй като редовното лечение има по-добърр ефект.
  Ако все пак пропуснете да приемете една доза Диапрел MR 30 mg, приемете следваща доза по обичайното време. I le вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза
  Ако сте спрели приема на Диапрел МК 30 mg
  Тъй като лечението на диабета обикновено продължава цял живот, Вие трябва да се посъветвате с Вашия лекар, преди да спрете да приемате този лекарствен продукт. Спирането му може да доведе до повишаване на кръвната захар (хипергликемия), която повишава риска от развиваме на усложнения на диабета.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, и това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Най-честите нежелани лекарствени реакции са ниска кръвна захар (хипогликемия). За симптоми и признаци, вижте точка "Предупреждения и предпазни мерки при употреба". Ако не бъдат лекувани, тези симптоми биха могли да прогресират до сънливост, загуба на съзнание или дори кома. Ако епизодът на понижение на кръвната захар е тежък или продължителен, дори и временно сте го овладяли, като сте приели захар. Вие трябва да потърсите незабавна медицинска помощ.
  Чернодробни нарушения
  Има единични съобщения за нарушена чернодробна функция, която може да предизвика пожълтяваме на кожата и очите. Ако това се случи на Вас, обърнете се незабавно към Вашия лекар. Тези симптоми обикновено изчезват след спиране на лекарството. Вашият лекар ще вземе решение дали да спре лечението.
  Кожни нарушения
  Има съобщения за кожни реакции, напр. обрив, зачервяване, сърбеж,копривна треска, ангиоедем (бързо подуване на тъканите като клепачи, лице, устни, език или гърло, които могат да доведат до затруднено дишане). Обривът може да прогресира до изприщване или обелване на големи участъци от кожата.
  Кръвни нарушения
  Намаляване на броя на клетките в кръвта (напр. на тромбоцитите, еритроцитите и левкоцитите), което може да предизвика побледняване, удължено кървене, синини, има съобщения за възпаление на гърлото и температура. Тези симптоми обикновено изчезват след прекъсване на лечението.
  Храносмилателни нарушения
  Коремна болка, гадене, повръщане, нарушено храносмилане, диария и запек. Тези ефекти намаляват при приемане на Диапрел МК 30 mg с храна, както се препоръчва.
  Нарушения на очите
  Зрението Ви може да бъде засегнато за кратко време, особено в началото на лечението. Този ефект се дължи на промяната в стойностите на кръвната захар.
  Както при други сулфанилурейни препарати, следните нежелани реакции са били наблюдавани: случаи на тежки промени в броя на кръвните клетки и алергично възпаление на стената на кръвоносните съдове, намаляване на натрия в кръвта (хипонатриемия), симптоми на чернодробно увреждане (напр. жълтеница), които в повечето случаи преминават след спиране на сулфанилурейните препарати, но могаг да доведат до животозастрашаваща чернодробна недостатъчност в единични случаи.
  Ако усетите някаква нежелана реакция, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Това включва всякакви възможни нежелани реакции, които не са изброени в тази листовка.

  5. Как да съхранявате ДИАПРЕЛ МИ 30 МС
  Съхранявайте това лекарство на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка и блистерната лента. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Това лекарство не изисква специални условия на съхранение.
  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и друга информация
  Какво съдържа Диапрел МК 30 nig
  Активното вещество е гликлазид. Всяка таблетка съдържа 30 mg гликлазид, в лекарствена форма с изменено освобождаване.
  Другите съставки са: калциум хидрогенфосфат дихидрат, малтодекстрин, хипромелоза, магнезиев стеарат, силициев диоксид колоиден безводен.
  Как изглежда Дианрел MR 30 mg и какво съдържа опаковката
  Диапрел MR 30 mg е бяла продълговата таблетка с изменено освобождаване, гравирани от двете страни, 'DIA 30' от едната страна и от другата. Таблетките се предлагат в блистери, опаковани в картонени кутии с 60 таблетки.
  Притежател на разрешението за употреба и производител

  Притежател на разрешението за употреба
  Les Laboratoires Servier 50. rue Carnot, 92284 Suresnes cedex Франция
  Производители
  Les Laboratoires Servier Industrie 905 route de Saran 45520 Gidy Франция
  или
  Servier (Ireland) Industries Ltd. Gorey Road, Arklow - Co. Wicklow Ирландия
  или
  ANPHARM Przedsi^biorstwo Farmaceutyczne S.A. Ul. Annopol 6B 03-236 Warszawa Полша
  Местен представител :
  Сервие Медикал ЕООД Тел.: +359 2 921 57 00

  Дата па последно одобрение на листовката: ММ/ГГТГ

  Описание на ДИАПРЕЛ MR TABL. 60 MG X30 Кратка характеристика

  ДИАПРЕЛ MR TABL. / DIAPREL MR TABL.60 MG X30 показания:

  Използва се при възрастни за лечение на инсулино-независим захарен диабет (тип 2 ) при запазени функциониращи бета клетки, в комбинация с диетични мерки и физическо натоварване.

  ДИАПРЕЛ MR TABL. / DIAPREL MR TABL.60 MG X30 дозировка и приложение:

  Обичайната доза е от половин до  2 таблетки дневно по време на хранене. ПД е индивидуална и се определя от лекаря, като може да варира от 80 до 320 мг дневно.

  ДИАПРЕЛ MR TABL. / DIAPREL MR TABL.60 MG X30 състав:

  Gliclazide Перорално антидиабетично средство. Сулфанилуреен 

  ДИАПРЕЛ MR TABL. 60 MG X30 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 9,00 лв.
  ДИАПРЕЛ MR TABL. 60 MG X30 се произвежда от Les Laboratoires Servier и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,90 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа