Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при оток и разширени вени
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на серия ABCDerm на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на води за уста
  Поръчай сега
 • МАДРАС МР табл.60 мг.х 30

  • МАДРАС МР табл.60 мг.х 30 6,20 лв. от Apteka.puls.bg
  • MADRAS MR TABL. MODIF. 60 MG X30
   • Категория

    Лекарства /

    Разни
   • Производител Stada
   • Статус не е в наличност
   • Срок на годност 30.11.2020г
   • Код 56127
   • РецептаПродуктът се предлага само с рецепта.
    Не може да се закупи онлайн.
  • Купи с безплатна доставка
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: информация за пациента
  Мадрас MR 60 mg таблетки с изменено освобождаване
  Madias MR 60 mg modified-release tablets
  (гликлазид /gliclazide)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  - Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  - Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашиялекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява Мадрас MR и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Мадрас MR
  3. Как да приемате Мадрас MR
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Мадрас MR
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Мадрас MR и за какво се използва
  Мадрас МЯ 60 mg таблетки с изменено освобождаване е лекарство, което съдържа активного вещество гликлазид, понижаващо нивото на кръвната захар (орално антидиабетично лекарство принадлежащо към групата на сулфанилурейните препарати).

  Мадрас МЯ 60 mg таблетки с изменено освобождаване се използва за лечение на определена форма диабет (захарен диабет тип 2) при възрастни, когато само диетичните мерки, физическите упражнения и намаляването на телесното тегло не са достатъчни за под държане на нормални стойности на кръвната захар.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Мадрас MR
  Не приемайте Мадрас MR
  - ако сте алергични (свръхчувствителни) към гликлазид или някоя от останалите съставки на това лекарство, или към други лекарства от същата група (сулфанилурейни препарати), или към други подобни лекарства (хипоглигемични сулфонамиди);
  - ако страдате от инсулинозависим диабет (тип 1);
  - ако имате кетонни тела и захар в урината (това може да означава, че имате диабетична кетоацидоза), диабетична прекома или кома;
  - ако страдате от тежко чернодробно или бъбречно заболяване;
  - ако в момента приемате лекарства за лечение на гъбични инфекции (миконазол, вижте точка Други лекарства и Мадрас MR);
  - ако кърмите (вижте точка "Бременност и кърмене").

  Предупреждения и предпазни мерки
  Вие трябва да спазвате лечебния план, предписан от Вашия лекар, за да бъдат достигнати нормални стойности на кръвната захар.
  Това означава, че освен редовното приемане на таблетките, Вие трябва да спазвате диетичен режим, с редовен и достатичен прием на храна (съдържаща въглехидрати), включително закуска, да правите физически упражнения и, ако е необходимо, да намалите телесното си тегло.

  По време на лечението с гликлазид е необходимо редовно изследване на кръвната захар (и евентуално захарта в урината), а също и на плисирания хемоглобин (НЬА1с) при необходимост.

  През първите седмици на лечението рискът от понижение на кръвната захар (хипогликемия) е повишен. Затова е необходимо по-често медицинско контролиране.

  Ниски стойности на кръвната захар (хипогликемия) могат да се появят:
  - ако се храните нередовно или пропускате основни хранения;
  - ако гладувате
  - ако сте с недохранване
  - ако промените хранителния си режим,
  - ако увеличите физическата си активност, а количеството на приеманите от Вас въглехидрати не съответства на това увеличение
  - ако консумирате алкохол, особено в комбинация с пропускане на основни хранения
  - ако приемате други лекарства или натурални лечебни продукти по същото време,
  - ако приемате прекалено големи дози гликлазид
  - ако страдате от специфични хормонално-зависими заболявания (нарушена функция на щитовидната жлеза, на хипофизната жлеза или кората на надбъбрека)
  - ако бъбречната или чернодробната ви функция е силно намалена.

  Ако имате ниска кръвна захар, Вие може да получите следните симптоми: главоболие, силен глад, гадене, повръщане, отпадналост, разстройство на съня, нервност, агресивност, намалена концентрация, намалена бдителност и забавени реакции, депресия, обърканост, разстройство на зрението или говора, тремор (треперене), сензорни (сетивни) нарушения, световъртеж и чувство на безпомощност.
  Могат да се появят и следните симптоми: изпотяване, хладна и влажна кожа, безпокойство, ускорена или неритмична сърдечна дейност, високо кръвно налягане, внезапна силна болка в гърдите, която може да се разпространява към съседни области (стенокардия).

  Ако кръвната захар продължи да се понижава, Вие може да изпаднете в състояние на силна обърканост (делириум), да развиете конвулсии, да загубите самоконтрол, дишането ви може да стане повърхностно, а сърдечната ви дейност да се забави, може да изп безсъзнание.

  В повечето случаи симптомите на ниската кръвна захар преминават много бързо когато консумирате захар под някаква форма, напр. таблетки глюкоза, захарни бучки, сладък сок, подсладен чай.
  По тази причина Вие трябва винаги да носите със себе си някакъв вид захар (глюкозни таблетки, бучки захар). Помнете, че изкуствените подсладители не са ефективни. Моля, свържете се с Вашия лекар или с най-близката болница, ако приемането на захар не помогне или симптомите се появят повторно.
  Симптомите на ниска кръвна захар могат да отсъстват, да са по-слабо изразени или да не усетите навреме, че кръвната ви захар е спаднала. Това може да се случи, ако сте в напреднала възраст и приемате някои лекарства (напр. такива, действащи върху централната нервна система или бета-блокери).
  Ако сте в състояние на стрес (напр. злополуки, хирургични операции, температура и др.) Вашият лекар може временно да смени това лекарство с инсулин.
  Симптоми на висока кръвна захар (хипергликемня) може да са налице, когато гликлазид още не е понижил в достатъчна степен кръвната захар, когато не сте спазили лечебния план, предписан от Вашия лекар или при специфични стресови ситуации. Тези симптоми може да включват жажда, често уриниране, сухота в устата, суха и сърбяща кожа, кожни инфекции и намалена работоспособност.
  Ако настъпят такива симптоми трябва да се свържете с Вашия лекар или фармацевт.
  Ако във Вашето семейство има или Вие знаете, че имате наследственото състояние дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (Г6ФД) (аномалия на еритроцитите), може да се появи понижаване на стойностите на хемоглобина и разпад на еритроцитите (хемолитична анемия). Обърнете се към Вашия лекар преди да започнете да приемате този лекарствен продукт.

  Деца и юноши
  Мадрас МЯ 60 mg таблетки с изменено освобождаване не се препоръчва за употреба при деца поради липса на данни.

  Други лекарства и Мадрас MR 60 mg таблетки с изменено освобождаване
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
  Понижаващият кръвната захар ефект на гликлазид може да стане по-силен и да настъпят прояви на ниска кръвна захар, когато се употребява някое от следните лекарства:
  - други лекарства, които се употребяват за лечение на висока кръвна захар (перорални антидиабетни средства, GLP-1 рецепторни агонисти или инсулин)
  - антибиотици (напр. сулфонамиди, кларитромицин)
  - лекарства за лечение на високо кръвно налягане или сърдечна недостатъчност (бета-блокери, АСЕ-инхибитори, като напр. каптоприл или еналаприл)
  - лекарства за лечение на гъбични инфекции (миконазол, флуконазол)
  - лекарства за лечение на язва на стомаха или дванадесетопръстника (Н2-рецепторни антагонисти)
  - лекарства за лечение на депресия (инхибитори на моноаминооксидазата)
  - болкоуспокояващи или антиревматични средства (фенилбутазон, ибупрофен)
  - лекарства, съдържащи алкохол.

  Понижаващият кръвната захар ефект на гликлазид може да бъде отслабен и да настъпи повишаване на кръвната захар при употреба на едно от следните лекарства:
  - лекарства за лечение на заболявания на централната нервна система (хлорпромазин)
  - лекарства, намаляващи възпаления (глюкокортикоиди)
  - лекарства за лечение на астма или които се употребяват по време на родова дейност (интравенозен салбутамол, ритодрин и тербуталин)
  - лекарства за лечение на заболявания на гърдата, силно менструално кръвотечение и ендометриоза (даназол).
  Мадрас МЯ 30 mg таблетки с изменено освобождаване може да засили ефекта на лекарства, които потискат кръвосъсирването (напр. варфарин).
  Посъветвайте се с Вашия лекар преди да започнете да приемате друг лекарствен продукт. Ако постъпите в болница, съобщете на медицинския персонал, че приемате Мадрас МЯ 30 mg таблетки с изменено освобождаване.
  Мадрас МЯ с храна, напитки н алкохол
  Мадрас МЯ 60 mg таблетки с изменено освобождаване може да се приема с храна и безалкохолни напитки.
  Консумацията на алкохол не се препоръчва, тъй като той може да наруши контролирането на Вашия диабет по непредсказуем начин.

  Бременност, кърмене и фертилнтет

  Бременност
  Мадрас МЯ 60 mg таблетки с изменено освобождаване не се препоръчва за употреба по време на бременност. Ако сте бременна, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар така, че той да може да ви предпише по-подходящо лечение.

  Кърмене
  Не трябва да приемате Мадрас МЯ 60 таблетки с изменено освобождаване, докато кърмите.
  Ако кърмите, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

  Шофиране и работа с машини
  Способността ви да се концентрирате или да реагирате може да бъде нарушена, ако кръвната ви захар е прекалено ниска (хипогликемия) или прекалено висока (хипергликемия), или ако се появят зрителни нарушения в резултат на тези състояния Имайте предвид, че бихте могли да застрашите себе си или други хора (напр. когато шофирате или работите с машини). Моля, попитайте Вашия лекар дали можете да шофирате:
  - ако имате чести епизоди на ниска кръвна захар (хипогликемия),
  - ако сигналите за ниско кръвно налягане (хипогликемия) при Вас са слаби или липсват.

  Мадрас MR 60 mg таблетки с изменено освобождаване съдържа лактоза.
  Ако сте предупредени от Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да приемате този лекарствен продукт.

  3. Как да приемате Мадрас MR

  Дозировка
  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо» попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Дозата се определя от лекаря в зависимост от стойностите на кръвната ви захар и евентуално от захарта в урината.
  Промените във външните фактори (напр. намаляване на телесното тегло, промяна в начина на живот» стрес) или подобрението на контролирането на кръвната захар могат да наложат промяна на дозите на гликлазид.
  Препоръчителната дневна доза е от половин до две таблетки (максимум 120 mg взети наведнъж по време на закуска. Тя зависи от отговора към лечението.
  Мадрас MR 60 таблетки с изменено освобождаване може да бъде използван да
  замени друг лекарствен продукт за лечение на диабет. Ако е започнато комбинирано лечение с Мадрас MR 60 mg таблетки с изменено освобождаване с метформин, инхибитор на алфа-глюкозидазата, тиазолидиндион, инхибитор на дипептидил пептидаза-4» ОПМ рецепторен агонист или с инсулин, Вашият лекар ще определи индивидуално за Вас подходящата доза на всяко отделно лекарство.
  Моля, споделете с Вашия лекар или фармацевт, ако имате впечатление, че Мадрас MR 60 mg таблетки с изменено освобождаване ви действа прекалено силно или недостатъчно силно.
  Ако забележете, че нивата на кръвната Ви захар са високи, въпреки, че приемате Мадрас MR 60 mg, трябва да кажете на Вашия лекар или фармацевт.

  Начин и пътища на приложение

  Перорално приложение.
  Преглъщайте таблетката цяла или на половини. Да не се дъвчат или натрошават. Таблетката може да бъде разделена на две равни дози.
  Приемайте вашата таблетка(и) с чаша вода по време на закуска (и за предпочитане по едно и също време всеки ден).
  Винаги трябва да се нахраните след приемането на таблетката(ите).

  Ако сте приели повече от необходимата доза Мадрас MR 60 таблетки с изменено освобождаване
  Ако сте приели повече от необходимия брой таблетки, свържете се незабавно с Вашия лекар или със спешното звено на най-близката болница. Проявите на предозиране от тези при понижаване на кръвната захар (хипогликемия), описани в точка 2. Те могат да бъдат овладяни чрез незабавно приемане на захар (4 до 6 бучки) или течности, съдържащи захар, последвано от обилна закуска или основно хранене.

  Ако пациентът е в безсъзнание, веднага повикайте лекар или повикайте Бърза помощ. Същото трябва да бъде направено, ако някой друг, например дете е погълнал несъзнателно и случайно лекарствения продукт. На пациенти в безсъзнание не трябва да се дава храна или вода.
  Винаги трябва да се осигурява достатъчно информирано лице, което може да се обади на лекар в случай на спешност.

  Ако сте пропуснали да приемете Мадрас МЯ 60 mg таблетки с изменено освобождаване
  Важно е да приемате вашето лекарство всеки ден, тъй като редовното лечение има по-добър ефект.
  Ако все пак пропуснете да приемете една доза Мадрас МЯ 60 mg таблетки с изменено освобождаване, приемете следващата доза по обичайното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
  Ако сте спрели приема на Мадрас МЯ 60 mg таблетки с изменено освобождаване
  Тъй като лечението на диабета обикновено продължава цял живот, Вие трябва да се посъветвате с Вашия лекар преди да спрете да приемате този лекарствен продукт. Спирането му може да доведе до повишаване на кръвната захар (хипергликемия), което води до висок риск от усложнения при диабета.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции

  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Най-честато наблюдавана нежелана лекарствена реакция е ниска кръвна захар (хипогликемия). За симптомите и признаците вижте "Предупреждения и предпазни мерки" в точка 2. "Какво трябва да знаете, преди да приемете Мадрас MR".
  Ако не бъдат лекувани, тези симптоми биха могли да прогресират до сънливост, загуба на съзнание или дори кома. Ако епизодът на понижение на кръвната захар е тежък или продължителен, дори и временно да сте го овладели като сте приели захар, Вие трябва да потърсите незабавна медицинска помощ.

  Нарушения на кръвта
  Намаляване на броя на клетките в кръвта (напр. на тромбоцитите, еритроцитите и левкоцитите).
  Това може да предизвика:
  • Побледняване
  • удължено кървене
  • синини
  • възпаление на гърлото
  • висока температура
  Тези симптоми обикновено изчезват след прекъсване на лечението.

  Чернодробни нарушения
  Има единични съобщения за нарушена чернодробна функция, която може да предизвика пожълтява не на кожата и очите. Ако това се случи на Вас, обърнете се незабавно към Вашия лекар. Тези симптоми обикновено изчезват след спиране на лекарството, Вашият лекар ще вземе решение дали да спре лечението ви.

  Нарушения на кожата
  Има съобщения за кожни реакции, каквито са:
  • обрив
  • зачервяване
  • сърбеж
  • копривна треска
  • ангиоедема (бързо подуване на тъканите, например клепачите, лицето, устните, устата, езика или гърлото, което може да доведе до затруднено дишане). Обривът може да прогресира и да доведе образуване на мехури и лющене на кожата.

  Проблеми с храносмилането
  • стомашна болка и дискомфорт
  • чувство на отпадналост
  • нарушено храносмилане
  • диария
  • запек

  Тези реакции протичат по-леко, когато се приема заедно с храна, както е препоръчително. Вижте точка 3. “Как да приемате”

  Нарушения на очите
  Зрението ви може да бъде засегнато за кратко време, особено в началото на лечението. Този ефект се дължи на промяната в стойностите на кръвната захар.

  При приемане на сулфанилуреен препарат са описани следните случаи : тежки промени в броя на
  кръвните клетки и алергично възпаление на стената на кръвоносните съдове, понижаване на натрия в кръвта (хипонатриемия), симптоми на чернодробно увреждане (напр. жълтеница), които са наблюдавани и в повечето случаи изчезват след спиране на употребата на сулфанилурейни лекарствени продукти, но в единични случаи могат да доведат до животозастрашаваща чернодробна недостатъчност.

  Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
  Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” №8
  1303 София тел.: +3592 8903417 уебсайт: www.bda.be

  Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. Как да съхранявате Мадрас MR

  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате.
  Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  Какво съдържа Мадрас MR
  - Активното вещество е гликлазид. Всяка таблетка с изменено освобождаване съдържа 60 гликлазид.
  - Другите съставки (помощни вещества) са:
  Ядро на таблетката
  лактоза монохидрат, хипромелоза (НРМС К 100 ЬУ) (Е464), хипромелоза (НРМС К4М СЯ) (Е464)
  Покритие:
  хипромелоза (НРМС К 100 ЬУ) (Е464), хипромелоза (НРМС К4М СЯ) (Е464), магнезиев стеарат (Е572).

  Как изглежда Мадрас MR и какво съдържа опаковката
  Мадрас MR 60 mg таблетки с изменено освобождаване са беди, двойноизпъкнали, овални таблетки с дълбока делителна черта от двете страни, маркирани с ‘ЧЗЬ1” и „60” от всяка страна на делителната черта, от двете страни на таблетката, с размери 15 шт х 7 тт.

  Мадрас MR 60 таблетки с изменено освобождаване са налични в блистери, съдържащи 10, 28, 30, 56, 60, 90, 120,150 и 180 таблетки, опаковани в картонени кутии.

  Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати на пазара.

  Притежател на разрешението за употреба
  STADA ARZNEIMITTEL AG Stadastrasse 2-18 D- 61118 Bad Vibel
  Германия

  Производители
  STADA ARZNEIMITTEL AG Stadastrasse 2-18,61118 Bad Vilbel
  Германия

  АРС Pharmaceuticals & Chemicals Ltd Ninth Floor, CP House 97-107 Uxbridge Rd London W5 5TL Обединено Кралство

  STADA Arzneimittel GmbH Muthgasse 36,1190 Wien Австрия

  Този лекарствен продукт е разрешен под следните имена в
  Дания - Gliclazide Stada 60 mg modified released tablets
  Австрия - Gliclazid STADA 60 mg Tabletten mit veränderter Wirkstofffreisetzung
  България - Мадрас MR 60 mg таблетки с изменено освобождаване
  Белгия - Uni Gliclazide EG 60 mg tabletten met gereguleerde afgifte
  Испания - Gliclazida STADAGEN 60 mg comprimidos de liberaciôn modificada EFG
  Франция - GLICLAZIDE EG 60 mg comprimé à libération modifiée
  Люксембург - Uni Gliclazide EG 60 mg comprimés à libération modifiée
  Португалия - Gliclazida Ciclum
  Италия - Gliclazide Laboratori Eurogenerici
  Словения - Gliklazid STADA 60 mg tablete s prirejenim sproSéanjem
  Словакия - Gliclazide MR Stada

  Дата на последно преразглеждане на листовката
  Юни 2014

  Описание на МАДРАС МР табл.60 мг.х 30

  МАДРАС МР табл. / MADRAS MR TABL.60 мг.х 30 показания:

  Мадрас е лекарство, което понижава нивото на кръвната захар (орално антадиабетично лекарство принадлежащо към групата на сулфанилурейните препарати). Мадрас MR се използва при възрастни за лечение на определена форма диабет (захарен диабет тип 2) когато само диетичните мерки, физическите упражнения и намаляването на телесното тегло не са достатъчни за поддържане на нормални стойности на кръвната захар.

  МАДРАС МР табл. / MADRAS MR TABL.60 мг.х 30 дозировка и приложение:

  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви го е предписал Вашият лекар!

  МАДРАС МР табл. / MADRAS MR TABL.60 мг.х 30 състав:

  Активни съставки:

  Гликлазид (Gliclazide)

  МАДРАС МР табл.60 мг.х 30 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 6,20 лв.
  МАДРАС МР табл.60 мг.х 30 се произвежда от Stada и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,62 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа