Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на имуностимулатори
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия SEBOGARD на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на продукти EUCERIN
  Поръчай сега
 • МЕДРОЛ ТБЛ. 4МГ Х 100

  • МЕДРОЛ ТБЛ. 4МГ Х 100 9,60 лв. от Apteka.puls.bg
  • MEDROL TABL 4 MG X100
   • Категория

    Лекарства /

    Разни
   • Производител Pfizer
   • Статус не е в наличност
   • Код 34306
   • РецептаПродуктът се предлага само с рецепта.
    Не може да се закупи онлайн.
  • Купи с безплатна доставка
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: информация за потребителя

  Медрол 4 mg таблетки
  Medrol 4 mg tablets

  Метилпреднизолон (methylprednisolone)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  - Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  - Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  - Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  - Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

  Какво съдържа тази листовка:

  1. Какво представлява Медрол и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете преди да приемете Медрол
  3. Как да приемате Медрол
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Медрол
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Медрол и за какво се използва

  Медрол принадлежи към група лекарства, наречени кортикостероиди. Кортикостероидите са хормони, които се произвеждат в естествени условия от Вашите надбъбречни жлези, които са разположени над Вашите бъбреци. Те помагат на организма да се справи с възпаление, алергични реакции и други стресови състояния. Вашето лекарство е синтетичен кортикостероид, подобен на естествения хормон, и има същото действие.
  То има две основни действия. Първо, то прекъсва възпалението (болка, подуване, зачервяване и затопляне) във Вашия организъм. Другото му действие е понижаване на активността на имунната система. Това е полезно, например, при състояния, при които имунната система атакува собствения организъм на пациента (автоимунна реакция), причинявайки увреждане, или когато предизвиква силна реакция към вещество, с което пациентът влиза в контакт (напр. алергия).
  То не е “анаболен стероид”, с който някои злоупотребяват с цел бодибилдинг.

  Вашите таблетки могат да бъдат използвани за лечение на:
  - Ревматични заболявания: ставно възпаление при псориазис (псориатичен артрит); автоимунно заболяване, протичащо с възпаление, засягащо ставите и/или други части на тялото при възрастни или деца (ревматоиден артрит); вкостяване и срастване на ставните връзки на гръбнака и таза помежду им (анкилозиращ спондилит); възпаление на околоставна торбичка (остър и подостър бурсит); възпаление на влагалището на мускулно сухожилие (остър неспецифичен тендосиновит), възпаление на става при подагра (остър подагрозен артрит); възпаление на става след травма (постгравматичен остеоартрит); възпаление на вътреставната лигавица (синовит при остеоартрит); възпаление на сухожилието в мястото на залавяне за костта (епикондилит).
  - Колагенози: възпаление на мускулите (дерматомиозит или полимиозит); възпаление на артериите (гигантоклетъчен артериит); засягане на сърдечния мускул при ревматизъм (остър ревматичен кардит); автоимунно заболяване на съединителната тъкан, характеризиращо се с обрив, придружен от повишена температура, артрит, възпаление на кръвоносните съдове, бъбречни нарушения и нарушения засягащи мозъка (системен лупус еритематозус).
  - Кожни заболявалия: поява на мехури по кожата (пемфигус вулгарис), други кожни заболявания (булозен херпетиформен дерматит, тежка форма на еритема мултиформе (синдром на Стивънс-Джонсън), ексфолиативен дерматит, мукозис фунгоидес, тежък псориазис, тежък себореен дерматит).
  - Алергични състояния: астма с възпаление на белите дробове и дихателните пътища (бронхиална астма); тежки форми на сенна хрема и други алергии, придружени от хрема (алергичен ринит); алергии към някои лекарства (като пеницилин) и алергия към ваксини, произведени от животински серум (серумна болест); кожна алергия, дължаща се на контакт с някои вещества (контактен дерматит); хронично възпаление на кожата, характеризиращо се с червени петна и силен сърбеж (атопичен дерматит).
  - Очни заболявания: възпаление на предната част на окото (ирит или иридоциклит); възпаление на задната част на окото (заден увеит); възпаление на очния нерв (оптичен неврит) и други очни заболявания (алергични язви на корнеалния ръб, херпес зостер офталмикус, възпаление на предния очен сегмент, хороидит, офталмия симпатика, алергичен конюнктивит, кератит, хориоретинит).
  - Белодробни заболявания: възпаление на тъканите и лимфните жлези на белите дробове (белодробна саркоидоза); възпаление на белите дробове в резултат на проникване на еозинофили (вид бели кръвни клетки) в тях (синдром на Льофлер); хронично белодробно възпаление, поради вдишване на частици берилиев оксид (берилиоза); туберкулоза, която прогресира бързо или се е разпространила към други области(приема се едновременно с антитуберкулозни средства); възпаление, предизвикано от аспирация на стомашно съдържимо или повръщано в белите дробове при безсъзнание (аспирационен пневмонит).
  - Кръвни заболявания: кръвоизливи в кожата или други части на тялото, дължащи се на нисък брой на кръвните клетки, които помагат на кръвосъсирването (идиопатична тромбоцитопенична пурпура); нисък брой на кръвните клетки, които помагат на кръвосъсирването при възрастни (вторична тромбоцитопения); състояние, при което имунната система атакува собствените си еритроцити (хемолитична анемия) и други анемии. Злокачествени заболявания: прекомерно образуване на бели кръвни клетки в костния мозък при възрастни (левкемия); рак на кръвните клетки при възрастни (лимфом); остра левкемия при деца.
  - Оточни състояния: за увеличаване на диурезата (отделянето на урина) при нефрозен синдром (заболяване на бъбреците).
  - Чревни заболявания; възпаление и разязвяване на дебелото черво (улцерозен колит); възпаление на различни части на червата (регионален ентерит).
  - Други състояния: множественна склероза; мозъчен оток, предизвикан от тумор; подпомагане на спирането на отхвърляне на трансплантирани органи или тъкани; туберкулозна инфекция, предизвикваща възпаление на менингите (обвивките на главния мозък), едновременно с антитуберкулозни средства; заболяване, причинено от поглъщане на заразено с трихинели месо (свинско), което не е било сготвено напълно (трихинелоза).

  Вашият лекар би могъл да приложи Медрол за лечение на състояния, различни от изброените по-горе. Попитайте Вашия лекар, ако не сте сигурни за причината, поради която Вие предписан този лекарствен продукт.

  2. Какво трябва да знаете преди да приемете Медрол

  Не приемайте Медрол
  - ако имате разпространена (системна) гъбична инфекция
  - ако сте алергични към метилпреднизолон, към друг кортикостероид или към някоя от останалите съставки на това лекарство.

  Съобщете на Вашия лекар, ако някоя от гореспоменатите прояви се отнася за Вашия случай.

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Медрол.

  Обърнете специално внимание при употребата на Медрол
  - Ако сте бременна или съществува вероятност да сте бременна, Вие трябва да използвате ефикасни противозачатъчни средства и да не правите опити за забременяване преди лекарството да се е излъчило от Вашия организъм. Ако това лекарство Ви бъде назначено по време на бременност, Вашето бебе подлежи на допълнителни изследвания скоро след раждането, за да се установи дали неговите/нейните надбъбречни жлези работят нормално.
  - Ако кърмите по време на лечението, бебето Ви подлежи на допълнителни изследвания, за да се разбере дали лекарството не му е оказало някакво влияние.
  - Ако в момента имате някаква инфекция или сте в риск от развитие на такава.
  - Медрол може да замаскира проявите на някои инфекции, да намали Вашите съпротивителни сили към инфекции и да измени проявите и симптомите на инфекциите така, че те да станат трудни за диагностициране в ранните си стадии. Той увеличава също така и вероятността от развитие на тежка инфекция. Варицела и шарка, например, могат да протекат много по-тежко или дори фатално при неимунизирани деца или при възрастни на лечение с кортикостероиди. Ако смятате, че имате инфекция, съобщете веднага на Вашия лекар.
  - Ако имате туберкулоза.
  - Ако имате положителна проба за туберкулоза или сте боледували в миналото от туберкулоза, Вашият лекар ще следи внимателно дали няма да се разболеете отново от туберкулоза. Той може да Ви предпише антитуберкулозни средства за предотвратяване на тази възможност, ако е необходимо да вземате продължително време Медрол. Вашето лекарство се прилага, само когато туберкулозата е много напреднала или се е разпространила в целия организъм, и се комбинира с антитуберкулозни средства.
  - Ако в миналото сте имали алергия към някое лекарство.
  - Ако страдате от болест на Къшинг (нарушение, причинено от тумор на хипофизата, характеризиращо се със закръглено тяло и луноподобно лице , загуба на мускулна маса, високо кръвно налягане, лесно посиняване, остеопороза, захарен диабет).
  - Ако Вие или някой от членовете на Вашето семейство имате диабет (проблеми със стойностите на кръвната захар).
  - Ако имате или някога сте имали тежко психично заболяване (например емоционална нестабилност, депресия, халюцинации).
  - Ако преди сте провеждали лечение със стероиди, предизвикало ли е то психоза (психично заболяване, за което е трябвало да бъде проведено амбулаторно или болнично лечение)?
  - Ако имате заболяване, придружено с гърчове.
  - Ако имате миастения гравис (когато някои или всичките Ви мускули са засегнати от слабост или се изморяват лесно).
  - Ако сте имали някога инфекция на окото, причинена от херпес симплекс вирус.
  - Имате ли в момента очна херпесна инфекция (язва на окото, която се е появила отдавна или възпаление на окото)?
  - Ако Вие или някой от членовете на Вашето семейство имате глаукома (повишено вътреочно налягане).
  - Ако имате сърдечна недостатъчност.
  - Имате ли подуване около глезените, затруднено дишане и сърцебиене?
  - Ако имате високо кръвно налягане.
  - Ако имате проблеми с храносмилателния тракт, като язви на стомаха или червата (могат да доведат до стомашна болка, даже и да не ви безпокоят в момента), дивертикулит (възпалени джобове по вътрешната стена на храносмилателния тракт, предизвикващи левостранна коремна болка, запек или диария) или улцерозен колит (подуване и язви на част от червата).
  - Въпреки че стероидите са много ефикасни за лечение на възпалението при улцерозен колит, те могат и да увеличат риска от кръвоизлив или перфорация (разкъсване) на разязвените черва. Правена ли Ви е скоро операция на стомаха, апендикса, жлъчния мехур, панкреаса или тънките или дебели черва?
  - Ако сте имали някога миопатия (мускулни проблеми със слабост или болка, особено на долните крайници и седалището) при лечение със стероиди.
  - Ако имате остеопороза (чупливи кости).
  - Ако имате проблеми с бъбреците (водещи до повишено или намалено отделяне на урина).
  - Ако имате чернодробна недостатъчност или друго тежко заболяване на черния дроб, напр. цироза (в тези случаи може да има пожълтяване на кожата или жълтеница).
  - Ако имате проблеми с бъбреците (водещи до повишено или намалено отделяне на урина).
  - Ако Ви предстои ваксинация или скоро Ви е правена ваксинация.
  Съобщете на Вашия лекар или медицинска сестра, че вземате Медрол, ако Ви предстои ваксинация. По време на лечението с това лекарство не трябва да Ви се прилагат живи ваксини, а другите ваксини могат да бъдат по-неефективни.
  - Ако имате феохромоцитом (вид тумор на надбъбречната жлеза).

  Не забравяйте да съобщите на Вашия лекар, ако имате някой от тези проблеми преди започване на лечението с тези таблетки.

  Ако трябва да Ви се направят някакви изследвания, предупредете Вашия лекар за това, че приемате Медрол.

  Деца
  Растежът и развитието на кърмачета и деца, подложени на продължително лечение с кортикостероиди, трябва да се проследяват внимателно. Съществува опасност от потискане на растежа при деца, получаващи продължително лечение с кортикостероиди в дневна доза, разделена в няколко приема. Прилагането на такава схема трябва да бъде ограничено до случаите с най-тежки показания.

  Кърмачета и деца, подложени на продължително лечение с кортикостероиди, са в особен риск от повишено вътречерепно налягане.

  Високи дози кортикостероиди могат да доведат до панкреатит (възпаление на панкреаса) при деца.

  Прием на други лекарства
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

  Съобщете на Вашия лекар, ако приемате някой от лекарствените продукти, изброени по-долу:
  - някои антибиотици (напр. тролеандомицин, кларитромицин, еритромицин, изониазид), противогьбични лекарства (напр. итраконазол, кетоконазол), калциеви антагонисти (за лечение на високо кръвно налягане или стенокардия, напр. дилтиазем), някои противовирусни лекарства (напр. като индинавир и ритонавир), антиеметиии (лекарства за лечение на гадене и повръщане, напр. апрепитант, фосапрепитант), както и противозачатъчни хапчета (напр. етинилестрадиол/норетиндрон) могат да намалят отделянето на метилпреднизолон от организма Ви, поради което да е необходимо по-внимателно дозиране на Медрол;
  - някои антиконвулсанти (лекарства за лечение на епилептични припадъци, напр. карбамазепин, фенобарбитал, фенитоин) или противотивотубеокулозни лекарства (напр. рифампицин) могат да повишат отделянето на метилпреднизолон от организма Ви, поради което да е необходимо повишаване на дозата на Медрол за постигане на желания отговор;
  - антикоагуланти (лекарствени продукти, потискащи кръвосъсирването): едновременното приложение на Медрол може както да засили, така и да отслаби техния противосъсирващ ефект, поради което е необходимо Вашият лекар внимателно да проследява коагулационните Ви показатели;
  - невромускулни блокери (лекарства, използвани за обездвижване при анестезия): едновременното приложение на Медрол може да повлияе техния ефект;
  - антихолинестеразни инхибитори (лекарства, използвани за лечение на заболявания, като напр. миастения гравис или глаукома): Медрол може да отслаби ефектите на тези лекарства при миастения гравис;
  - антидиабетни лекарства (за лечение на захарен диабет): Медрол може да повиши кръвната Ви захар и по тази причина да се наложи промяна на дозата на антидиабетните Ви лекарства.
  - ароматазни инхибитори (за лечение на рак на гърдата и рак на яйчниците при жени след менопаузата, напр. аминоглутетимид) - Вашият лекар ще обърне специално внимание, в случай че сте подложени на продължително лечение с Медрол;
  - аспирин и сходни лекарствени продукти, наречени салицилати (използват се обикновено при болка и/или температура при възпаление) - Медрол засилва излъчването на аспирин и салицилатите от организма - ако спрете приема на Медрол, техните концентрации могат внезапно да се повишат и да предизвикат нежелани реакции, като бучене в ушите; ако имате хипотромбинемия (повишена склонност към кървене), Вашият лекар ще бъде по-предпазлив, ако трябва да Ви назначи Медрол едновременно с аспирин или салицилати;
  - имуносупресори (лекарства за потискане на имунната система при ревматоиден артрит и псориазис, напр. циклоспорин, лимфом, левкемия и рак на гърдата, напр. циклофосфамид, или при пациенти, на които им е направена трансплантация на орган или костен мозък, напр, такролимус);
  - продукти, намаляващи количеството на калий в кръвта (напр. диуретици): съществува риск от развитие на хилокалиемия (ниски нива на калий в кръвта) при едновременно приложение с Медрол, поради което Вашият лекар ще Ви проследява внимателно за развитие на това състояние.

  Ако не сте сигурни дали някое от лекарствата, които вземате, фигурира в горния списък, попитайте Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.
  Ако посетите Вашия лекар по повод на друг медицински проблем, напомнете му, че вземате Медрол.

  Бременност и кърмене
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

  Деца, родени от майки, които са получавали значителни дози кортикостероиди по време на бременността, трябва да бъдат внимателно наблюдавани и изследвани за белези на надбъбречна недостатъчност (надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно собствени кортикостероиди).

  Наблюдавани са зрителни увреждания (катаракти) при кърмачета, родени от майки, които са били лекувани продължително време с кортикостероиди по време на бременността,

  Кортикостероидите се отделят в майчиното мляко. Поради липсата на достатъчно доказателства за безопасността при хора по време на бременност и кърмене, този лекарствен продукт трябва да бъде използван при бременни и кърмещи майки само при доказана необходимост.

  Шофиране и работа с машини
  Въпреки че зрителните нарушения принадлежат към редките нежелани лекарствени реакции, трябва да сте с повишено внимание при шофиране и работа с машини.

  Медрол съдържа лактоза и захароза.
  Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

  3. Как да приемате Медрол

  Винаги приемайте това лекарство точно както Вие казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  Вашият лекар ще реши каква доза трябва да получавате. Количеството зависи от Вашето заболяване и неговата тежест. Вашият лекар винаги ще се старае да приложи най-ниската възможна доза, която води до добър резултат.

  Винаги вземайте Вашите таблетки точно по начина, по който Вашият лекарят Ви ги е предписал. Той или тя могат да Ви назначат да вземате дневната доза в еднократен прием, да разпределят дневната доза на няколко приема или да Ви назначат прием през ден (минималната доза ще бъде удвоена и ще Ви се каже да я вземате наведнъж през ден). Ако не сте сигурни, попитайте Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.

  Поглъщайте таблетките цели. Изпийте ги с вода, ако това ще ви помогне да ги преглътнете.

  Вашият лекар може да назначи по-висока доза за няколко дни, за да овладее Вашето състояние. Ако състоянието Ви не бъде овладяно, той може да промени лечението. Възможно е лекарят да Ви прави чести прегледи, за да се увери, че се чувствате по-добре.

  Ако Медрол е назначен, защото организмът Ви не е в състояние да произвежда собствени кортикостероиди, Вашият лекар може да Ви предпише също и втори вид стероид, за да подпомогне солевия баланс.

  Началната доза, избрана от Вашия лекар, ще бъде продължена, докато той прецени, че Вашето състояние се е подобрило; това обикновено става след 3-7 дни при ревматични заболявания (с изключение на ревматичен кардит), алергични заболявания, засягащи кожата или дихателните пътища, и очни заболявания. Ако лекарят установи, че Вашето състояние не се е подобрило след 7 дни, той ще направи преоценка на Вашия случай. Ако лекарят установи, че състоянието Ви се е подобрило, той ще намали постепенно дозировката. Вашето лечение може да бъде спряно (при поява на сезонна астма, лющене на кожата и изразено очно възпаление) или намалено до минимална доза (в случаи на ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, бронхиална астма и склонност към кожни увреждания). Предполага се, че дозата на Вашето лекарство не трябва да бъде понижавана с повече от 2 mg (половин таблетка Медрол) на всеки 7-10 дни.

  Употреба при деца
  Медрол може да бъде предписван при деца. Обикновено се назначава по-малка доза от тази за възрастни, но това зависи от тежестта на състоянието и отговора към лечението.
  Тъй като кортикостероидите потискат растежа при кърмачета, деца и юноши, което може да бъде необратимо, лечението трябва да бъде ограничено до най-ниската възможна доза за възможно най-кратък период от време. При възможност лекарят ще назначи на детето еднократни дози през ден.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Медрол
  Съобщете веднага на Вашия лекар, ако мислите, че сте взели прекалено голямо количество Медрол. То може да бъде отстранено от Вашия организъм чрез диализа (филтриране на кръвта), ако сте получили прекалено голяма доза, но това обикновено не е необходимо. За да Ви предпази от вероятността свръхдозата да потисне нормалната активност на Вашите надбъбречни жлези, лекарят ще намалява Вашата доза постепенно за известен период от време. В случай на инфекция, операция или злополука в рамките на 2 години от приемането на свръхдоза може да се наложи да вземате отново кортикостероиди.

  Ако сте пропуснали да приемете Медрол
  Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.
  Ако закъснението е в рамките на няколко часа, вземете Вашата доза веднага щом се сетите за това. Ако закъснението е с един ден или повече, веднага съобщете на Вашия лекар. Ако не можете да се свържете с Вашия лекар, вземете Вашите таблетки както обикновено, докато получите медицинска консултация.

  Ако сте спрели приема Медрол
  Вашият лекар ще реши кога е настъпило времето за спиране на лечението.

  Лечението с Медрол не трябва да се спира рязко, а с постепенно намаляване на дозата, както ще определи Вашият лекар. Това е така, защото прекалено бързото намаление на стероидната доза може да доведе до остра надбъбречна недостатъчност (Вашите надбъбречни жлези не произвеждат достатъчно собствени кортикостероиди), много ниско кръвно налягане (причиняващо виене на свят и припадък) и потенциално фатален изход. Това е по-вероятно да се случи, когато са били получавани повтарящи се дози.

  Ако Ви се струва, че оплакванията Ви се възвръщат, докато намалявате дозата на Медрол, съобщете това на Вашия лекар колкото е възможно по-скоро.
  Ако получите инфекция, претърпите злополука или се нуждаете от операция, може да се наложи временно повишаване на дозата.Ако сте спрели вземането на Вашите таблетки наскоро преди инфекцията, злополуката или операцията, може да се наложи отново да започнете да ги вземате за кратко време.
  Ако спрете приема на това лекарство внезапно, може да изпаднете в шок. Симптомите за това са виене на свят, побледняване и изпотяване поради спадане на кръвното налягане. Следователно, трябва да се постараете да си създадете навик за вземане на Вашите таблетки - тогава е по-малко вероятно да направите пропуск.

  При промяна на дозата напомнете на Вашия лекар за всички други лекарства, които вземате, особено лекарства като аспирин. Запомнете също, че трябва да съобщавате на всеки лекар, който Ви преглежда по-нататък, че сте вземали в миналото Медрол.

  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции

  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

  Вашият лекар ще прецени внимателно риска от нежелани лекарствени реакции спрямо ползата от лечението преди да назначи това лекарство. Съществува по-голяма вероятност да получите нежелани лекарствени реакции, ако получавате голяма доза за дълъг период от време. Вашият лекар ще Ви назначи възможно най-ниската доза, облекчаваща Вашите симптоми, за възможно най-кратко време и вероятно ще ви препоръча да вземате таблетките като еднократна сутрешна доза. Това означава, че рискът от развитие на сериозни нежелани лекарствени реакции е нисък, докато шансът за подобрение на Вашето състояние е висок. Ако това Ви безпокои, помолете Вашия лекар да Ви каже каква е вероятността за получаване на нежелани лекарствени реакции при вземане на тези таблетки. Ако сте в напреднала възраст, нежеланите лекарствени реакции могат да бъдат по-сериозни. Вашият лекар ще Ви следи внимателно. Ако забележите някакви нежелани лекарствени реакции, съобщете веднага за тях на Вашия лекар.

  Списъкът от нежелани лекарствени реакции с Медрол може би Ви изглежда обезпокоителен. Лекарството, обаче, Ви се дава за състояние, което, ако не бъде лекувано правилно, може да се влоши сериозно.

  Съобщете веднага на лекаря си, ако забележите някой от следните проблеми:
  - намалена устойчивост и повишен риск от инфекции, особено от необичайни инфекции; маскиране или промяна на симптомите на някои инфекции или състояния, докато те станат толкова тежки, че пациентът рухва
  - алергия към лекарство (включително кожен обрив, затруднено преглъщане и/или дишане, зачервяване или подуване на лицето и/или ръцете, замайване); маскиране или промяна на реакциите към кожни тестове, като например тези за туберкулоза
  - закръглено или луноподобно лице (къшингоид); намалена дейност на хипофизата и недостиг на растежен хормон (хипопитуитаризъм); стероиден синдром на отнемане (абстиненция).
  - повишаване на съдържанието на течности и соли в организма (алкалоза); нарушена способност на организма да регулира нивата на глюкозата в кръвта (нарушен гюкозен толеранс), повишен апетит (който може да доведе до повишение на теглото); влошаване на диабета и необходимост от допълнително антидиабетно лечение; доброкачествено мастно образувание (липоматоза)
  - отклонения в поведението, емоционална лабилност, потиснато настроение, приповдигнато настроение, психическа зависимост, мисли за самоубийство, тревожност, обърканост, безсъние, раздразнителност, душевно разстройство, промени в настроението, промени на личността, психотично поведение, психични нарушения, включително натрапчиви мисли (мания), самоизмама (делюзии), халюцинации и влошаване на сиптомите при шизофрения
  - загуба на паметта (амнезия), познавателни (когнитивни) нарушения, гърчове, замаяност, главоболие, повишено вътречерепно налягане с оток на зрителния нерв (папилоедем), епидурално доброкачествено мастно образувание (епидурална липоматоза)
  - помътняване на лещата (субкапсуларна катаракта), изпъкване на окото (екзофталм), увреждане на зрителния нерв (глаукома), зрително нарушение (хориоретинопатия)
  - световъртеж
  - застойна сърдечна недостатъчност
  - повишено или понижено кръвно налягане
  - хълцане
  - подуване на корема, коремна болка, диария, стомашна болка и разстройство (диспепсия), стомашно кървене, перфорация на черво, възпаление на хранопровода (езофагит), разязвяване на хранопровода (улцеративен езофагит), възпаление на панкреаса (панкреатит), пептична язва с възможна перфорация и кървене
  - акне, подуване около очите, устата и в устната кухина (ангиоедем), мораво оцветяване на кожата поради подкожен кръвоизлив (екхимоза), зачервяване на кожата (еритем), необичайно окосмяване (хирзутизъм), обилно потене (хиперхидроза), морави петна по кожата, дължащи се на подкожни кръвоизливи (петехии), сърбеж, обрив, изтъняване (атрофия) на кожата, белези на разтягане на кожата (стрии), копривна треска (уртикария)
  - ставна болка (артралгия), забавяне на растежа, мускулна атрофия, мускулна слабост, мускулни болки, мускулно нарушение (миопатия), ставно заболяване (невропатна артропатия), некроза на кост (остеонекроза), костно заболяване, което води до повишен риск от счупване (остеопороза), счупване на костта вследствие на заболяване (патологична фрактура)
  - нередовна или липсваща менструация
  - умора, трудно заздравяване на рани, неразположение
  - повишение на някои чернодробни показатели (аланин аминотрансфераза, аспартат аминотрансфераза), повишена алкална фосфатаза в кръвта, намален калий в кръвта с възможни крампи и спазми, влошена способност на организма да разгражда въглехидратите (понижен въглехидратен толеранс), повишено вътреочно налягане, повишен калций в урината
  - спинална компресионна фрактура, скъсване на сухожилие (особено на ахилесовото сухожилие).

  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции.

  Важно
  Медрол не трябва да се спира рязко. При поява на нежелана лекарствена реакция, тя ще бъде лекувана с цел намаляване на симптомите, докато се спре лечението.

  5. Как да съхранявате Медрол

  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

  Не използвайте Медрол след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

  Да се съхранява при температура под 25 °С.
  Да не се замразява.

  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  Какво съдържа Медрол
  - Активното вещество е: метилпреднизолон. Всяка таблетка съдържа 4 mg метилпреднизолон.
  - Другите съставки са: лактоза монохидрат, царевично нишесте, царевично нишесте, изсушено, захароза и калциев стеарат.

  Как изглежда Медрол и какво съдържа опаковката
  Всяка опаковка съдържа 30 или 100 бели, овални таблетки с делителна черта от едната страна и надпис “UPJOHN” от другата страна.

  Притежател на разрешението за употреба и производител

  Притежател на разрешението за употреба:
  Pfizer Enterprises SARL
  Rond-point du Kirchberg, 51
  Avenue J.F. Kennedy, L-1855 Luxembourg
  Люксембург

  Производител:
  Pfizer Italia S.r.l.
  Localita Marino del Tronto
  63100 Ascoli Piceno (AP)
  Италия

  Дата на последно преразглеждане на листовката {ММ/ГГГГ}


  Описание на МЕДРОЛ ТБЛ. 4МГ Х 100

  МЕДРОЛ ТБЛ. / MEDROL TABL.4МГ Х 100 показания:

  За спешна терапия във високи дози при анафилактичен шок или септичен шок, астмастичен пристъп, оток на ларинкса, токсичен едем на белия дроб; в комплексна терапия на колагенозите, при алергози, злокачествени заболявания на лимфната тъкан, нефротичен синдром и автоимунни заболявания, хемолитична анемия, тромбоцитопенична пурпура; кожни заболявания, възпалителни и алергични заболявания на окото.

  Като субституираща терапия ГКС се прилагат при надбъбречна недостатъчност. Участват в терапията на андрогениталния синдром.

  МЕДРОЛ ТБЛ. / MEDROL TABL.4МГ Х 100 дозировка и приложение:

  Предписва се от лекар, според вида и тежестта на заболяването.

  За възрастни ДД е 20-40мг.

  За деца ДД е 0,8-1,5 мг/кг

  МЕДРОЛ ТБЛ. / MEDROL TABL.4МГ Х 100 състав:

  Methylprednisolone. ГКС. 

  МЕДРОЛ ТБЛ. 4МГ Х 100 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 9,60 лв.
  МЕДРОЛ ТБЛ. 4МГ Х 100 се произвежда от Pfizer и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,96 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа