Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти при алергия
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика Difa Cooper серия ADENOSIL
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на продукти AFLOFARM
  Поръчай сега
 • МЕТФОДИАБ табл 500 мг х 100

  • МЕТФОДИАБ табл 500 мг х 100 6,76 лв. от Apteka.puls.bg
  • METFODIAB TABL. FILM. 500 MG X100
   • Категория

    Лекарства /

    Разни
   • Производител Actavis group
   • Статус не е в наличност
   • Срок на годност 30.09.2021г
   • Код 30617
   • РецептаПродуктът се предлага само с рецепта.
    Не може да се закупи онлайн.
  • Купи с безплатна доставка
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  Листовка: информация за потребителя

  Метфодиаб® 500 mg филмирани таблетки
  Metfodiab® 500 mg film-coated tablets

  Метфодиаб® 850 mg филмирани таблетки
  Metfodiab® 850 mg film-coated tablets

  Метфодиаб® 1 000 mg филмирани таблетки
  Metfodiab® 1 000 mg film-coated tablets

  метформинов хидрохлорид/metformin hydrochloride

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
  Това иключва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

  Какво съдържа тази листовка:
  1.Какво представлява Метфодиаб и за какво се използва
  2.Какво трябва да знаете преди да използвате Метфодиаб
  3.Как да използвате Метфодиаб
  4.Възможни нежелани реакции
  5.Как да съхранявате Метфодиаб
  6.Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1.Какво представлява Метфодиаб и за какво се използва

  Метфодиаб се отнася към група лекарства наричани противодиабетни лекарства (лекарството спада към групата бигуаниди).
  Метфодиаб се използва за лечение на „диабет тип 2” (не-инсулинозависим диабет).
  При тип 2 диабет, в кръвта Ви има твърде голямо количество захар (глюкоза). Причината за това е, че Вашият организъм не произвежда достатъчно инсулин, или че произвежда инсулин, който не се усвоява правилно.
  Инсулинът е хормон, който позволява на телесните тъкани да поемат глюкоза от кръвта и да я използват за енергия или да я складират за бъдеща употреба.

  Метфодиаб действа, като подобрява чувствителността на Вашия организъм към инсулина. Той помага на Вашия организъм да използва отново правилно глюкозата.

  Метфодиаб се прилага, когато диетата и физическата активност не са успели да контролират нивата на захар в кръвта.
  Метфодиаб може да се прилага самостоятелно. Все пак понякога се прилага заедно с други противодиабетни лекарства или с инсулин.
  Метфодиаб може да се прилага при деца над 10 години, самостоятелно или с инсулин.

  При пациенти с наднормено тегло, продължителната употреба на Метфодиаб също помага за намаляване на риска от проблеми, свързани с диабета.

  2.Какво трябва да знаете преди да използвате Метфодиаб

  Не приемайте Метфодиаб:
  ако сте алергични към метформин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)
  ако имате неконтролиран диабет, напр. със силна хипергликемия (повишени стойности на захар в кръвта), гадене, повръщане, обезводняване, бърза загуба на тегло или „диабетна кетоацидоза”, диабетна прекома. Кетоацидозата е състояние, при което в кръвта се натрупват вещества, така наречените „кетонни тела“, което води до диабетна прекома. Признаците са болки в стомаха, сърцебиене, сънливост, или необичаен дъх на плодове от устата (виж също точка 4: Възможни нежелани реакции), ако имате проблеми с черния дроб или бъбреците
  ако наскоро сте прекарали тежка инфекция, нараняване или травма (шок)
  ако сте дехидратирани (обезводнени). Дехидратацията води до проблеми с бъреците и повишава риска от поява на лактатна ацидоза
  ако наскоро сте прекарали сърдечен инфаркт или сте имали други сърдечни нарушения ако имате тежки нарушения на кръвообращението или затруднения с дишането ако злоупотребявате с консумацията на алкохол (всеки ден или само отвреме-навреме)

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Метфодиаб.
  Обърнете специално внимание на писка от поява на лактатна апидоза (прекомерно количество на млечна киселина в кръвта)
  Метфодиаб може да причини много рядко, но сериозно усложнение, наречено лактатна ацидоза, особено ако бъбреците Ви не функционират правилно. Рискът от лактатна ацидоза се повишава при неконтролиран диабет, продължително гладуване или консумация на алкохол.
  Симптомите на лактатна ацидоза са: повръщане, болка в стомаха (или в областта на корема) с мускулни спазми, общо неразположение със силна умора и затруднено дишане.
  Ако това се наблюдава при Вас може да се нуждаете от незабавно лечение в болница, тъй като лактатната ацидоза може да доведе до кома. Незабавно прекратете приема на Метфодиаб и се свържете с лекар или най-близката болница.
  Метфодиаб не предизвиква хипогликемия (много ниски стойности на захар в кръвта), когато се прилага самостоятелно. Въпреки това, ако приемате Метфодиаб едновременно с други лекарства, за лечение на диабет, които могат да причинят хипогликемия (като инсулин или други противодиабетни средства, приемани през устата - напр. сулфонилурейни продукти или меглитиниди) това може да доведе до хипогликемия. При поява на симптоми на хипогликемия, като слабост, замайване, повишено изпотяване, сърцебиене, нарушения в зрението или затруднено концентриране, се препоръчва да приемете храна или течност, съдържаща захар.
  Вашият лекар ще Ви предпише да правите периодично лабораторни изследвания за определяне на захар в кръвта и ще следи Вашата бъбречна функция (стойности на креатинин или креатининов клирънс) преди началото на лечението и след това редовно, тъй като метформин (активното вещество в Метфодиаб) се екскретира главно през бъбреците.
  Необходимо е специално внимание, ако бъбречната функция е увредена, например при пациенти в старческа възраст или в началото на антихипертензивно лечение, лечение с диуретици и когато започва лечение с нестероидни противовъзпалителни средства.
  Ако Ви предстои рентгеново изследване с инжектиране на йодирани (контрастни) вещества Вашият лекар ще Ви инструктира да спрете временно приема на това лекарство. Информирайте Вашия лекар, че приемате метформин, ако Ви предстои такова рентгеново изследване. Не трябва да започвате отново приема на това лекарство докато не изминат 48 часа от рентгеновото изследване и то само, ако Ви е направено изследване на бъбречната функция и резултатите са в норма.
  Ако Ви предстои операция, уведомете Вашия лекар, че приемате Метфодиаб. Вашият лекар ще Ви инструктира да спрете временно приема на това лекарство. Не трябва да започвате да го вземате отново преди да са изминали 48 часа след операцията или след като е възможно да се храните през устата.

  Спазвайте специфичната диета, която Ви е предписана, защото тя е от значение диабета.
  Не пропускайте обичайните лабораторни изследвания за контрол на диабета.

  Деца и юноши
  При деца (особено във възрастта преди пубертета) лекарят редовно ще проследява влиянието на метформин върху растежа и пубертета.

  Други лекарства и Метфодиаб
  Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Важно е лекарят да знае, ако употребявате кортикостероиди (използват се за лечение на различни състояния, като силно възпаление на кожата или астма), антихипертензивни лекарствени средства от групата на инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (за лечение на високо кръвно налягане), диуретици (отводняващи), бета 2-агонисти (например салбутамол, тербуталин), други лекарства за лечение на диабет, йодирани контрастни вещества или лекарства, съдържащи алкохол.

  Бременност, кърмене и фертилитет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
  По време на бременност лечението на диабет се провежда с инсулин. Ако установите, че сте бременна докато приемате Метфодиаб, Вашето лекарство ще бъде заменено с инсулин.
  Не приемайте това лекарство, ако кърмите.

  Шофиране и работа с машини
  Когато се прилага самостоятелно метформин не предизвиква хипогликемия, поради което не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.
  Въпреки това, трябва да знаете, че съществува риск от поява на хипогликемия, когато метформин се използва в комбинация с други противодиабетни лекарства (сулфанилурейни продукти, инсулин, меглитинид, репаглинид). При поява на симптоми, като слабост, замайване, повишено изпотяване, сърцебиене, нарушения в зрението или затруднено концентриране не шофирайте и не работете с машини.

  2. Как да приемате Метфодиаб

  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  Възрастни
  Монотерапия и в комбинаиия с други противодиабетни лекарства
  Обичайната начална доза на Метфодиаб е 500 mg или 850 mg таблетка 2 или 3 пъти през деня или веднага след хранене.
  След 10-15 дни Вашият лекар ще коригира дозата Ви в зависимост от Вашия отговор на лечението. Максималната доза Метфодиаб е 3 g дневно.

  Комбинаиия с инсулин:
  Метфодиаб може да се прилага с инсулин. Вашият лекар ще Ви посъветва за правилната дозировка на Метфодиаб и на инсулина.

  Пациенти в старческа възраст:
  Вашият лекар ще провери бъбречната Ви функция и дали дозата Ви е определена в съответствие с нея.

  Деца и юноши (10 до 18 години)
  Монотерапия и в комбинация с други орални противодиабетни лекарства:
  Обичайната начална доза Метфодиаб е 500 mg или 850 mg таблетки веднъж дневно с храна или веднага след хранене.

  След 10-15 дни Вашият лекар ще коригира съответно Вашата доза в зависимост от Вашия отговор на лечението. Максималната доза на Метфодиаб е 2 g дневно, разпределена в 2 или 3 приема.

  Начин на приложение
  Таблетките се приемат през устата.
  Приемайте таблетките цели, без да ги дъвчете, по време на хранене или в края на храненето. По този начин ще избегнете стомашния дискомфорт. Вземайте всяка таблетка с чаша вода.
  • За доза 1 таблетка дневно, вземете таблетката на закуска.
  • За доза 2 таблетки дневно, вземете 1 таблетка на закуска и 1 таблетка на вечеря.
  • За доза от 3 таблетки дневно, вземете 1 таблетка на закуска, 1 таблетка на обяд и 1 таблетка на вечеря.

  Ако сте приели повече от необходимата доза Метфодиаб
  Ако сте приели повече от необходимата доза Метфодиаб, възможно е да развиете лактатна ацидоза. Симптомите включват: повръщане, коремна болка с крампи, общо неразположение, слабост и затруднено дишане.
  Свържете се незабавно с лекар или фармацевт.

  Ако сте пропуснали да приемете Метфодиаб
  Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Вземете следващата доза по обичайното време.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции

  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

  Много чести (могат да засегнат повече от 1 на 10 пациенти):
  Стомашно-чревни нарушения като гадене, повръщане, диария, болка в областта на корема и загуба на апетит. Тези нежелани реакции настъпват най-често в началото на лечението и отзвучават бързо в повечето случаи. За да се предотвратят, се препоръчва Метфодиаб да се приема на 2 или 3 дневни дози по време на или след хранене. Ако симптомите продължават, спрете приема на Метфодиаб и се свържете с Вашия лекар.

  Чести (могат да засегнат до 1 на 10 пациенти):
  Нарушения във вкуса

  Много редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти):
  Лактатна ацидоза. Тази нежелана лекарствена реакция е много рядко, но сериозно усложнение, особено ако бъбреците не функционират правилно. Ако развиете тази нежелана реакция, ще имате нужда от спешна медицинска помощ. Симптомите са:
  повръщане
  болки в областта на корема със спазми
  общо неразположение
  слабост
  затруднено дишане
  Ако имате тези симптоми, Вие се нуждаете от спешно лечение, което се провежда в болница, тъй като като лактатната ацидоза води до кома. Спрете веднага приема на Метфодиаб и се свържете с Вашия лекар или отидете в болница.
  тъй
  Промени в чернодробните функционални тестове или хепатит (възпаление на черния дроб); симптомите включват умора, загуба на апетит, понижаване на телесното тегло с или без пожълтяване на очите. Спрете приема на Метфодиаб и се свържете с Вашия лекар.
  Кожни реакции като зачервяване, сърбеж, уртикария.
  Ниски стойности на витамин В12 в кръвта.

  Деца и юноши
  При деца и юноши ограничените данни показват, че нежеланите лекарствени реакции са от същото естество и тежест, като тези, наблюдавани при възрастните.

  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
  Изпълнителна агенция по лекарствата
  ул. „Дамян Груев” № 8 1303 София
  Тел.: 02 8903417
  уебсайт: www.bda.bg

  Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

  5. Как да съхранявате Метфодиаб

  Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Ако детето се лекува с Метфодиаб, родителите трябва да следят за употребата на лекарството.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка, контейнера за таблетки или блистера. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  Какво съдържа Метфодиаб
  Активното вещество е метформинов хидрохлорид.
  Всяка Метфодиаб 500 mg филмирана таблетка съдържа 500 mg метформинов хидрохлорид. Всяка Метфодиаб 850 mg филмирана таблетка съдържа 850 mg метформинов хидрохлорид. Всяка Метфодиаб 1 000 mg филмирана таблетка съдържа 1 000 mg метформинов хидрохлорид.
  другите съставки са: таблетно ядро: повидон К25, стеаринова киселина 50, силициев диоксид, колоиден безводен; покритие: хипромелоза 5сР, титанов диоксид, хипромелоза 15сР, хипромелоза 50сР, макрогол 400.

  Как изглежда Метфодиаб и какво съдържа опаковката
  Таблетки от 500 mg: Бели, кръгли, двойноизпъкнали филмирани таблетки с надпис “MF” от едната страна. Таблетки от 850 mg: Бели, кръгли, двойноизпъкнали филмирани таблетки с надпис “МН” от едната страна.
  Таблетки от 1 000 mg: Бели, овални с форма на капсула, двойноизпъкнали филмирани таблетки с делителна черта от едната страна и „М” и „Т” от всяка страна на делителната черта.
  Таблетката може да бъде разделена на две равни половини.

  Прозрачни PVC/AI или непрозрачни PVC/AI блистери
  Таблетки от 500 mg: 30, 50, 60, 84, 90, 100, 120
  Таблетки от 850 mg: 30, 50, 56, 60, 90, 100, 120
  Таблетки от 1 000 mg: 20, 30, 50, 60,90,100, 120 180,200,400

  Опаковка за таблетки (полиетилен или полипропилен)
  Таблетки от 500 mg: 30,90, 100,250
  Таблетки от 850 mg: 30,100,250
  Таблетки от 1 000 mg: 30, 60,90, 100,180,200,250,400

  Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

  Притежател на разрешението за употреба Actavis Group PTC ehf.
  Reykjavikurvegi 76-78,
  220 Hafnarfjordur,
  Исландия

  Производители:
  Actavis UK Limited
  Whiddon Valley, Barnstaple,
  North Devon, EX32 8NS
  Обединеното кралство

  Балканфарма-Дупница AJ
  Самоковско шосе № 3,
  2600 Дупница
  България

  PharmaPack International B.V
  Bleiswijkseweg 51 2712
  PB Zoetermeer
  Нидерландия

  За всяка допълнителна информация относно този лекарствен продукт се обръщайте към местното представителство на Притежателя на разрешението за употреба.
  „Актавис” ЕАД ул.”Атанас Дуков”№ 29 1407 София,
  България
  Тел. 02 9321771

  Дата на последно преразглеждане на листовката - декември 201:

  Описание на МЕТФОДИАБ табл 500 мг х 100

  МЕТФОДИАБ ТАБЛ. / METFODIAB TABL.500МГ Х 100 показания:

  За лечение на инсулинонезависим тип захарен диабет ( НИЗЗД, тип II) при свръхтегло и златъстяване. Прилага се като монотерапия или в комбинация със СУП. Комбинацията е възможна и често благоприятна, защото бигванидите и СУП имат различен механизъм на действие.

  МЕТФОДИАБ ТАБЛ. / METFODIAB TABL.500МГ Х 100 дозировка и приложение:

  Предписва се само от лекар. 

  По 1 таблетка от 500мг или 850, 2 пъти дневно по време на хранене.

  МЕТФОДИАБ ТАБЛ. / METFODIAB TABL.500МГ Х 100 състав:

  Metformin. Перорално антидиабетично средство - бигванид.

  МЕТФОДИАБ табл 500 мг х 100 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 6,76 лв.
  МЕТФОДИАБ табл 500 мг х 100 се произвежда от Actavis group и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,68 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Безплатна доставка над 50.00 лева на територията на цялата страна!
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от магистър фармацевт на Ваш въпрос.
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа