Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на депилатори
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия ADENOSIL на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на серия ABCDerm на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на води за уста
  Поръчай сега
 • АКТЕЛСАР ТАБЛ. 80 MG X30

  • АКТЕЛСАР ТАБЛ. 80 MG X30 9,50 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ 3А ПАЦИЕНТА

  Актелсар 80 mg таблетки
  Actelsar 80 mg tablets
  телмисартан {telmisartan)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

  Какво съдържа тази листовка
  1. Какво представлява Актелсар и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Актелсар
  3. Как да приемате Актелсар
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Актелсар
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Актелсар и за какво се използва
  Актелсар принадлежи към групата лекарствени продукти, известни като ангиотензин II рецепторни антагонисти. Ангиотензин II е вещество, което се образува в човешкото тяло и предизвиква свиване на кръвоносните съдове, като по този начин повишава Вашето кръвно налягане. Актелсар блокира ефекта на ангиотензин П, така че кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава.
  Актелсар се използва за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане). „Есенциална" означава, че високото кръвно налягане не е причинено от друго заболяване.
  Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в много органи, което би могло в някои случаи да доведе до сърдечни пристъпи, сърдечна или бъбречна недостатъчност, мозъчен удар или слепота. Обикновено при високо кръвно налягане няма симптоми преди да възникне увреждане. Поради това е важно редовното измерване на кръвното налягане, за да сте сигурни, че то е в нормални граници.
  Актелсар се използва също за намаляване на сърдечно-съдовите инциденти (т.е. сърдечен пристъп или инсулт) при възрастни с риск поради намалено или преустановено кръвоснабдяване на сърцето или краката, или претърпели мозъчен удар, или с високорисков диабет. Вашият лекар ще Ви уведоми, ако имате повишен риск от такива инциденти.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Актелсар
  Не приемайте Актелсар
  ако сте алергични към телмисартан или към някоя от останалите съставки на това лекарство (описани в раздел 6).
  ако сте бременна след 3-тия месец (по-добре е също да избягвате употребата на Актелсар в ранна бременност - вижте раздел Бременност.)
  ако имате тежки чернодробни проблеми, като холестаза или запушване на жлъчните пътища (проблеми с оттичането на жлъчката от черния дроб и жлъчния мехур) или каквото и да е друго тежко заболяване на черния дроб.
  Ако някое от горепосочените състояния се отнася за Вас, информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Актелсар.

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар преди да примете Актелсар, ако имате или някога сте имали някое от следните състояния или заболявания:
  Бъбречно заболяване или трансплантация на бъбрек
  Стеноза на бъбречна артерия (стесняване на кръвоносните съдове на единия или и на двата бъбрека) Чернодробно заболяване Сърдечни проблеми
  Повишени нива на алдостерон (задържане на вода и соли в тялото, придружено от нарушен баланс на различни минерали в кръвта)
  Ниско кръвно налягане (хипотония), което вероятно се дължи на обезводняване (тежка загуба на течности от организма) или недостиг на соли, поради диуретична терапия ("отводняващи лекарства"), диета с ниско съдържание на сол, диария или повръщане Повишени нива на калий в кръвта Диабет
  Трябва да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна (или може да забременеете). Актелсар не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след 3-тия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва след третия месец от бременността (вижте раздел Бременност).
  Ако Ви предстои операция или анестезия, трябва да информирате Вашия лекар, че приемате Актелсар.
  Актелсар може да бъде по-слабо ефективен в понижаване на кръвното налягане при чернокожи пациенти.
  Деца и юноши
  Употребата на Актелсар при деца и юноши до 18-годишна възраст не се препоръчва. Други лекарства и Актелсар
  Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали, или може да приемате някои други лекарства. Може да се наложи Вашият лекар да промени дозата на тези лекарства или да вземе други предпазни мерки. В някои случаи може да е необходимо да спрете използването на някое от лекарствата. Това се отнася особено за лекарствата, посочени по-долу, когато се използват едновременно с Актелсар:
  Лекарства, съдържащи литий, използвани за лечение на някои видове депресия Лекарства, които могат да повишат стойностите на калий в кръвта, като калий-съдьржащи заместители на солта, калий-съхраняващи диуретици (някои „отводняващи лекарства")» АСЕ-инхнбитори (ангиотензин конвертиращи ензимни инхибнтори за лечение на високо кръвно налягане), антагонисти на ангиотензин II рецепторите (за лечение на високо кръвно налягане), НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като ацетил салицилов а киселина или ибупрофен), хепарин, имуносупресори (напр. циклоспорин или такролимус) и антибактериалното средство триметоприм.
  Диуретиците („отводняващи лекарства"), особено ако се приемат във високи дози заедно с Актелсар, могат да доведат до прекомерна загуба на вода от организма и ниско кръвно налягане (хипотония).
  Ефектът на Актелсар може да бъде намален, когато се прилага едновременно с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като ацетилсалиципова киселина или ибупрофен) или кортикостеровди.
  Актелсар може да увеличи понижаващия кръвното налягане ефект на други лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане.

  Бременност и кърмене
  Бременност
  Трябва да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна (или може да забременеете). Обикновено, Вашият лекар ще Ви посъветва да спрете приема на Актелсар преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство вместо Актелсар. Актелсар не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след 3-тия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва след третия месец от бременността.
  Кърмене
  Трябва да уведомите Вашия лекар, ако кърмите или имагге намерение да кърмите. Актелсар не се препоръчва на майки, които кърмят и Вашият лекар може да Ви назначи друго лечение, ако желаете да кърмите, особено ако детето Ви е новородено или родено преждевременно.
  Шофиране и работа с машини
  Някои хора се чувсгвагг замаяни или изморени по време на приема на Актелсар. Ако се почувствате замаяни или изморени, не шофирайте и не работете с машини.

  3. Как да приемате Актелсар
  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Препоръчителната доза Актелсар е една таблетка веднъж дневно. Опитайте се да приемате таблетката по едно и също време всеки ден. Може да приемате Актелсар със или без храна. Таблетките трябва да се поглъщат с малко вода или друга безалкохолна напитка. Важно е да приемате Актелсар всеки ден, докато Вашият лекар не Ви посъветва друго. Ако имате впечатлението, че ефектът на Актелсар е твърде силен или много слаб, говорете с Вашия лекар или фармацевт.
  За лечение на високо кръвно налягане, обичайната доза Актелсар за повечето пациенти е една таблетка от 40 mg веднъж дневно, за да се осигури контрол на кръвното налягане в продължение на 24 часа. Но понякога Вашият лекар може да Ви назначи и по-ниска доза от една 20 mg таблетка дневно или по-висока доза от 80mg. Алтернативно, Актелсар може да се използва и в комбинация с диуретици ("отводняващи лекарства") като хидрохлоротиазид, при което се получава допълнителен понижаващ ефект върху кръвното налягане с Актелсар.
  За намаляване на сърдечно-съдовите инциденти, обичайната доза Актелсар е една таблетка от 80 mg веднъж дневно. В началото на превантивната терапия с Актелсар 80 mg, кръвното налягане трябва често да се измерва.
  Ако черният Ви дроб не функционира нормално, обичайната доза не трябва да превишава 40 mg веднъж дневно.
  Ако сте приели повече от необходимата доза Актелсар
  Ако случайно сте приели твърде много таблетки, незабавно се обадете на Вашия лекар, фармацевт или на най-близкия център за спешна медицинска помощ.
  Ако сте пропуснали да приемете Актелсар
  Ако сте пропуснали да приемете Вашето лекарство, не се тревожете. Вземете го веднага след като си спомните, а след това продължете както обичайно. Ако не приемете таблетката в същия ден, приемете Вашата обичайна доза на следващия ден. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Някои нежелани реакции могат да бъдат сериозни н се нуждаят от незабавна медицинска намеса
  Трябва незабавно да се обърнете към Вашия лекар, в случай, че наблюдавате някои от следните симптоми:
  Сепсис(често наричан "отравяне на кръвта" е тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло), бързо подуване на кожата и лигавицата (ангиоедем); тези нежелани реакции са редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти), но изключително сериозни и пациентите трябва да спрат приема на лекарството и да посетят лекаря си незабавно. В случай, че тези ефекти не се лекуват, те могат да бъдат фатални.
  Възможни нежелани реакции на Актелсар:
  Чести нежелани реакпии (могат да засегнат до 1 на 10 пациенти):
  Ниско кръвно налягане (хипотония) при пациенти, лекувани за намаляване на сърдечносъдови инциденти.
  Нечести нежелани реакпии (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти):
  Инфекции на пикочните пътища, инфекции на горните дихателни пътища (например възпалено гърло, възпалени синуси, обикновена настинка), понижен брой на червените кръвни клетки (анемия), високи стойности на калий, затруднено заспиване, чувство на потиснатост (депресия), припадък (синкоп), усещане на замайване (вертиго), забавен сърдечен ритъм (брадикардия), ниско кръвно налягане (хипотония) при пациенти, лекувани за високо кръвно налягане, световъртеж при изправяне (ортостатична хипотония), задух, кашлица, болки в областта на корема, диария, дискомфорг в коремната област, подуване на корема, повръщане, сърбеж, повишено изпотяване, лекарствен обрив, болки в гърба, мускулни крампи, болки в мускулите (миалгия), бъбречна нарушения, включително остра бъбречна недостатъчност, болка в областта на гърдите, чувство на слабост и повишени стойности на креатинин в кръвта.
  Редки нежелани реакпии (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти):
  Сепсис*( често наричан "отравяне на кръвта" е тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло, която може да доведе до смърт), увеличен брой на определени бели кръвни κлетки (еозинофилия), нисък брой на тромбоцитите (тромбоцигопения), тежка алергична реакция (анафилактична реакция), алергична реакция (например обрив, сърбеж, затруднено дишане, хрипове, подуване на лицето или ниско кръвно налягане), понижени стойности на кръвната захар (при пациенти болни от диабет), чувство на безпокойство, сънливост, нарушено зрение,
  учестена сърдечна дейност (тахикардия), сухота в устата, разстроен стомах, нарушена чернодробна функция(при японски пациенти е по-голяма вероятността да се появи тази нежелана лекарствена реакция), бързо подуване на кожата и лигавицата, което може да доведе до смърт (ангиоедем, който може да бъде с фатален изход), екзема (кожно нарушение), зачервяване на кожата, копривна треска (уртикария), тежък лекарствен обрив, болки в ставите (артралгия), болки в крайниците, болка в сухожилията, грипоподобно заболяване, понижен хемоглобин (кръвен протеин), повишени нива на пикочна киселина, повишени чернодробни ензими или креатин фосфокиназа в кръвта.
  Много редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 000 пациенти):
  Прогресивно увреждане на белодробната тъкан (интерстипиална белодробна болест)
  Събитието може да е случайно или да е вследствие на неизвестен механизъм.
  Случаи на прогресивно увреждане на белодробната тъкан са наблюдавани по време на приемане на телмисартан. Въпреки това, не е известно дали причината е телмисартан.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

  5. Как да съхранявате Актелсар
  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка, опаковката за таблетки или блистера, след "Годен до". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Алуминий/Алуминий блистери: Съхранявайте в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.
  Опаковка за таблетки: Съхранявайте опаковката плътно затворена, за да се предпази от светлина.
  Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Допълнителна информация
  Какво съдържа Актелсар
  Активното вещество е телмисартан. Всяка таблетка съдържа 80 mg телмисартан. Помощните вещества са: магнезиев стеарат, кроскармелоза натрий, манитол (Е421), повидон (К-29/32), калиев хидроксид.
  Как изглежда Актелсар н какво съдържа опаковката
  Таблетките от 80 mg са бели, овални, двойноизпъкнали с означение Т1 от едната страна.
  Алуминий/Алуминий блистери: 14,28,30,56,84,90, 98, 100 таблетки. Опаковка за таблетки: 30,250 таблетки.
  Опаковката за таблетки съдържа сушител, който не трябва да се поглъща. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

  Притежател на разрешението за употреба
  Actavis Group PTC ehf.
  Reykjavikurvegi 76-76 220 Hafnarfjördur Исландия
  Производители: Actavis hf,
  Reykjavikurvegi 76-78 220 Hafharfjördur Исландия
  Actavis Ltd
  BLB016 Bulebel Industrial Estate
  Zejtun ZTN 3000
  Малта

  Този лекарствен продукт е разрешен в страните членки на ЕИП под следните наименования:
  Австрия Actelsar
  България Actelsar Унгария Actelsar 80 mg
  Ирландия Actelsar Полша Actelsar
  Словакия Actelsar

  Дата на последно преразглеждане на листовката: март 2013 г.

  Описание на АКТЕЛСАР ТАБЛ. 80 MG X30

  АКТЕЛСАР / ACTELSAR ТАБЛ. 80 MG X30 показания:

  Актелсар принадлежи към групата лекарствени продукти, известни като ангиотензин II рецепторни антагонисти. Ангиотензин II е вещество, което се образува в човешкото тяло и предизвиква свиване на кръвоносните съдове, като по този начин повишава Вашето кръвно налягане. Актелсар блокира ефекта на ангиотензин П, така че кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава. 

  Актелсар се използва за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане). „Есенциална" означава, че високото кръвно налягане не е причинено от друго заболяване. 

  Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в много органи, което би могло в някои случаи да доведе до сърдечни пристъпи, сърдечна или бъбречна недостатъчност, мозъчен удар или слепота. Обикновено при високо кръвно налягане няма симптоми преди да възникне увреждане. Поради това е важно редовното измерване на кръвното налягане, за да сте сигурни, че то е в нормални граници. 

  Актелсар се използва също за намаляване на сърдечно-съдовите инциденти (т.е. сърдечен пристъп или инсулт) при възрастни с риск поради намалено или преустановено кръвоснабдяване на сърцето или краката, или претърпели мозъчен удар, или с високорисков диабет. Вашият лекар ще Ви уведоми, ако имате повишен риск от такива инциденти. 

  АКТЕЛСАР / ACTELSAR ТАБЛ. 80 MG X30 дозировка и приложение:

  Препоръчителната доза Актелсар е една таблетка веднъж дневно. Опитайте се да приемате таблетката по едно и също време всеки ден. Може да приемате Актелсар със или без храна. Таблетките трябва да се поглъщат с малко вода или друга безалкохолна напитка. Важно е да приемате Актелсар всеки ден, докато Вашият лекар не Ви посъветва друго. Ако имате впечатлението, че ефектът на Актелсар е твърде силен или много слаб, говорете с Вашия лекар или фармацевт. 

  За лечение на високо кръвно налягане, обичайната доза Актелсар за повечето пациенти е една таблетка от 40 mg веднъж дневно, за да се осигури контрол на кръвното налягане в продължение на 24 часа. Но понякога Вашият лекар може да Ви назначи и по-ниска доза от една 20 mg таблетка дневно или по-висока доза от 80mg. Алтернативно, Актелсар може да се използва и в комбинация с диуретици ("отводняващи лекарства") като хидрохлоротиазид, при което се получава допълнителен понижаващ ефект върху кръвното налягане с Актелсар. 

  За намаляване на сърдечно-съдовите инциденти, обичайната доза Актелсар е една таблетка от 80 mg веднъж дневно. В началото на превантивната терапия с Актелсар 80 mg, кръвното налягане трябва често да се измерва. 

  Ако черният Ви дроб не функционира нормално, обичайната доза не трябва да превишава 40 mg веднъж дневно. 

  АКТЕЛСАР / ACTELSAR ТАБЛ. 80 MG X30 съставки:

  Активното вещество е телмисартан. Всяка таблетка съдържа 80 mg телмисартан. Помощните вещества са: магнезиев стеарат, кроскармелоза натрий, манитол (Е421), повидон (К-29/32), калиев хидроксид. 

  АКТЕЛСАР ТАБЛ. 80 MG X30 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 9,50 лв.
  АКТЕЛСАР ТАБЛ. 80 MG X30 се произвежда от Actavis group и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,95 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа