Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти при алергия
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика Difa Cooper серия ADENOSIL
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на продукти при грип и настинка ERBOZETA
  Поръчай сега
 • ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ. 20МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА

  • ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ. 20МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА 4,80 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.
  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
  Еналанрил-Чайкафарма 20 mg таблетки
  Enalapril-Tchaikapharma 20 mg tablets
  (Еналаприлов малеат/Enalapril maleate)
  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като ги съдържа важна за Вас информации.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.
  Какво съдържа тази листовка:
  1. Какво представлява Еналаприл-Чайкафарма и за какво се използва
  2. Преди да приемете Еналаприл-Чайкафарма
  3. Как да приемате Еналаприл-Чайкафарма
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Съхранение на Еналаприл-Чайкафарма
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Еналанрил-Чайкафарма и за какво се използва
  Вашето лекарство се нарича Еналаприл-Чайкафарма. Таблетките съдържат 5 mg, 10 mg & 20 mg еналаприлов малеат като акгивна съставка. Еналаприл-Чайкафарма принадлежи кьм клас лекарства, наречени инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори). Еналаприл-Чайкафарма действа чрез разширяване на кръвоносните съдове. Това допринася за намаляване на кръвното налягане. При много пациенти със сърдечна недостатъчност Еналаприл-Чайкафарма подобрява сърдечната функция.
  Еналаприл-Чайкафарма служи за:
  • Лечение на високо кръвно налягане (хипертония);
  • Лечение на сърдечна недостатъчност;
  • Лечение на пациенти с нарушена функция на лява камера след инфаркт на миокарда;
  • Лечение на някои типове реновазална хипертония.

  2. Какво трявба да знаете, преди да приемете Еналанрил-Чайкафарма
  Не приемайте Еналанрил-Чайкафарма:
  ако сте алергични към еналаприлов малеат или някое от помощните вещества на таблетките (за повече информация вж точка 6 Допълнителна информация); ако преди това сте били лекувани с лекарствен продукт от същия клас както Еналаприл Чайкафарма, и сте имали алергична реакция, свързана с подуване на лицето,устните езика и/ или гърлото и затруднения в преглъщането или дишането (ангиодем) да приемате Еналаприл-Чайкафарма, ако сте имали такъв тип реакции без известна.
  причина или ако Ви е поставена диагноза наследствен или идиопатичен ангиоедем (например реакция без ясно определени причини); ако имате стеснение на бъбречната артерия;
  ако имате стеснения на аортната и митралната клапа на сърцето, хипертрофична обструктивна кардиомиопатия; ако сте бременна и кърмите.
  Ако не сте наясно, дали да започнете да приемате Еналаприл-Чаикафарма, обърнете се към Вашия лекар.
  Предупреждения и специални мерки
  Информирайте Вашия лекар също така, в случай че:
  • сте на диета с ограничено количество сол, ако приемате заместители на калий, калий съхраняващи диуретици или заместители на солта, съдържащи калий или ако наскоро сте имали обилно повръщане или диария. В тези случаи може да е нужно Вашият лекар да коригира дозата на Еналаприл-Чаикафарма;
  • имате заболяване на сърцето или бъбреците, ако сте подложени на диализа или приемате диуретик (лекарства, стимулиращи уринирането);
  • страдате от някаква алергия или някога сте имали алергична реакция с подуване на лицето, устните, езика и/ или гърлото със затруднения в преглъщането или дишането.
  • имате ниско кръвно налягане (проявяващо се със състояния подобни на припадък или замаяност, особено при изправяне);
  • преди хирургична манипулация или анестезия (дори в стоматологичен кабинет) уведомете лекаря, че приемате Еналаприл-Чаикафарма, тъй като е възможно внезапно понижаване на кръвното налягане;
  • по време на лечение не е препоръчителна употребата на алкохолни напитки;
  • безопасността и ефикасността при деца не е установена.
  Информация за пациенти с високо кръвно налягане
  Ако имате високо кръвно налягане (хипертония), то се запазва високо, дори и когато почивате. Високото кръвно налягане не е задължително свързано с някакви симптоми. Единственият начин да се определи дали сте хинертоник е да се проследят стойностите на кръвното налягане. Поради тази причина редовно трябва да Ви се проверява кръвното налягане.
  Ако не се лекува, кръвното налягане може да увреди жизнено важни органи като сърцето и бъбреците. Можете да се чувствате добре и да нямате никакви симптоми, а хипертонията да предизвика удар, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност или да доведе до слепота. Високото кръвно налягане може да се лекува и контролира с лекарства като Еналаприл-Чаикафарма.
  Информация за пациенти със сърдечна недостатъчност
  Сърдечната недостатъчност означава, че сърдечният мускул не е способен да изпомпва достатъчно количество кръв, за да задоволи нуждите на тялото. Сърдечната недостатъчност не е идентична на инфаркт на миокарда.
  Пациентите в ранните етапи на сърдечна недостатъчност могат да нямат никакви симптоми. С прогресирането на сърдечната недостатъчност пациентите могат да почувстват недостиг на въздух, по-лесно се уморяват при умерена физическа активност като ходене. Течности могат да се задържат в различни части на тялото; това често е очевидно първоначално около глезените на краката. При тежка сърдечна недостатъчност пациентите могат да имат тези симптоми дори при почивка.
  Всички горепосочени симптоми могат да ограничат ежедневните активности. Bашия може да Ви препоръча някой медицински продукт, който да подобри симптомите на сърдечена недостатъчност (такъв медицински продукт например е Еналаприл-Чайкафарма)Ако следвате
  указанията на Вашия лекар, може да подобрите способността си да извършвате ежедневните дейности. Ще дишате по-леко, умората и отоците ще намалеят.
  При пациенти, които имат сърдечна недостатъчност без симптоматика, лечението с лекарства като Еналаприл-Чаикафарма може да забави развитието на заболяването и да отложи появата на симптомите. При пациентите със симптоматична сърдечна недостатъчност Еналаприл-Чаикафарма е показал способността да забави влошаването на заболяването и да удължи
  Някои пациенти развиват сърдечна недостатъчност след инфаркт на миокарда, но тя може да се развие и по други причини.
  При много пациенти Еналаприл-Чаикафарма също е показал намаление на риска за развитие на инфаркт на миокарда и необходимост от хоспитализация поради сърдечна недостатъчност.
  Употреба на Еналаприл-Чаикафарма с храни и напитки
  Еналаприл-Чаикафарма може да се приема между храненията. Повечето хора приемат таблетките с вода.
  Бременност и кърмене
  Употребата на Еналаприл-Чаикафарма не е препоръчителна при бременни жени. Инхибиторите на агиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), включително Еналаприл-Чаикафарма, могат да увредят и убият развиващия се плод, ако се прилагат през втория и третия триместър на бременността. Не е известно дали употребата на Еналаприл-Чаикафарма по време на първите три месеца на бременността може също да има увреждащ ефект. Ако сте бременна или планирате да забременеете, трябва да информирате Вашия лекар, преди да започнете лечение с Еналаприл-Чаикафарма, за да ви се препоръча друго лечение. Ако кърмите, уведомете Вашия лекар за това.
  Шофиране и работа с машини
  Индивидуалният отговор към лечениего може да варира. Някои нежелани реакции, докладвани във връзка с приложението на Еналаприл-Чаикафарма, могат да повлияят способността на пациента за шофиране и работа с машини (вж точка 4 Възможни нежелани лекарствени реакции).
  Прием на други лекарствени продукти и Еналаприл-Чаикафарма
  Като цяло, Еналаприл-Чаикафарма може да се приема с други лекарства, но някои ефекти на
  еналаприл могат да взаимодействат с тези на съвместно прилаганите лекарства.
  Кажете на Вашия лекар за което и да е лекарство, което приемате, било то с или без рецепта.
  Особено значимо е да уведомите Вашия лекар, ако приемате:
  • лекарства, понижаващи кръвното налягане;
  • диуретици (лекарства, стимулиращи уринирането);
  • лекарства, съдържащи калий (включително диетичните заместители на солта);
  • литий (лекарство за лечение на мания);
  • лекарства за лечение на болка и ставно възпаление.
  Когато Ви се изписват други лекарства, уведомете Вашия лекар, че приемате Еналаприл-Чаикафарма Ако Ви приемат в болница, уведомете лекуващия Ви екип, че приемате Еналаприл-Чаикафарма!

  3.Как да приемате Еналаприл-Чаикафарма
  Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фарма не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Приемайте Еналаприл-Чаикафарма ежедневно, стриктно спазвайки препоръки на Вашия лекар. Съществено важно е да приемате Еналаприл-Чаикафарма толкова дълго,колкото Ви е предписано от лекаря. Не приемайте повече таблетки от предписаната Ви доза
  Подходящата дозировка се определя от Вашия лекар, в зависимост от състоянието Ви и в зависимост от това, дали приемате други лекарства.
  Обичайна дозировка при лечение на високо кръвно налягане: обичайната начална препоръчителна доза при повечето пациенти е 5 mg (1 таблетка от 5 mg) веднъж или два пъти дневно. Някои пациенти може да се нуждаят от по-ниска начална доза. При дългосрочно лечение дозировката обичайно е 10 mg (1 таблетка от 10 mg) два пъти дневно; в случай на незадоволителен резултат, Вашият лекар може да препоръча дозата да се увеличи на 20 mg два пъти дневно.
  Обичайна дозировка при лечение на сърдечна недостатъчност: обичайната начална препоръчителна доза при повечето пациенти е 2,5 mg (1/2 таблетка от 5 mg) два пъти дневно. Вашият лекар постепенно ще увеличава дозата, докато достигне подходящата за Вас доза. При дългосрочно лечение обичайната доза е 10-20 mg веднъж или два пъти дневно. Бъдете особено внимателни, когато приемате първата доза или ако дозата Ви е увеличена. Уведомете Вашия лекар незабавно, ако почувствате главозамайваме или световъртеж.
  Ако сте приели повече Еналанрил-Чайкафарма, отколкото е било необходимо
  В случай на предозиране, най-характерният симптом ще е замаяност поради бързото и значително понижаване на кръвното налягане. Свържете се с Вашия лекар незабавно, за да Ви се окаже спешна медицинска помощ.
  Консултирайте се с лекар, ако дете погълне случайно този лекарствен продукт. Ако забравите да вземете Еналанрил-Чайкафарма
  Трябва да приемате Еналаприл-Чайкафарма, както Ви е предписано. Ако пропуснете да приемете доза, вземете следващата таблетка веднага щом си спомните и се върнете към Вашия обичаен дозов режим.
  Важна информация относно някои от съставките на Еналаприл-Чайкафарма
  Таблетките съдържат лактоза монохидрат. Ако са Ви казали, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с Вашия лекар, преди да започнете да приемате тези таблетки.

  4. Възможни нежелани реакции
  Еналаприл-Чайкафарма като цяло се понася добре. Но както всички други лекарствени продукти, Еналанрил-Чайкафарма може да предизвика нежелани лекарствени реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Най-честите нежелани лекарствени реакции са: замаяност, главоболие, умора, слабост и суха, дразнеща кашлица.
  Други нежелани лекарствени реакции, възникващи по-рядко, включват: световъртеж (поради понижаване на кръвното налягане), припадъци, гадене, диария, мускулни крампи (схващане) и обриви.
  Друга нежелана лекарствена реакция може да бъде усещането за главозамайване, поради понижаване на кръвното налягане, при рязко изправяне.
  Ако получите някоя от изброените нежелани лекарствени реакции или други необичайни реакции, консултирайте се с Вашия лекар.
  Прекратете употребата на Еналаприл-Чайкафарма и незабавно се консултирайте с Вашия лекар ако:
  •Получите подуване на лицето, устните, езика и/ или гърлото, което може да
  предизвика трудности в дишането или преглъщането; Получите подуване на ръцете, краката или коленете; Получите уртикария (копривна треска).
  Чернокожите пациенти са с повишен риск за подобни реакции към АСЕ инхибитори. Началната доза може да предизвика по-голямо понижаване на кръвното налягане, отколкото се получава при продължително лечение. Подобно понижаване на кръвното налягане може да се получи и при увеличаване на дозата. Това понижаване може да се прояви с усещането за прималяване или световъртеж, в този случай се препоръчва да се легне. Ако подобни състояния се появяват често, консултирайте се с Вашия лекар.
  Също така, трябва да уведомите Вашия лекар, ако получите нежелани лекарствени реакции, които не са посочени в тази листовка, а биха могли да бъдат свързани с приема на този лекарствен продукт.

  5. Как да съхранявате Еналаприл-Чаикафарма
  Да се съхранява под 25 °С. Да се пази от светлина и влага. Съхранявайте на място, недостъпно за деца!
  Не използвайте таблетки след изтичане срока на годност, отбелязан на опаковката.Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Съхранявайте в оригинална опаковка.
  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
  'Запомнете: Този лекарствен продукт е изписан на Вас! Той може да се предпише само от лекар! Не го преотстъпвайте на други хора!

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информации
  Какво съдържа Еналаприл-Чаикафарма
  Активната съставка е еналаприлов малеат.
  Другите съставки са: лактоза монохидрат, натриев хидроген карбонат, царевично нишесте, кроскармелоза натрий, прежелатенизирано нишесте, магнезиев стеарат, железен оксид червен Е172, железен оксид черен Е172.
  Как изглежда Еналаприл-Чаикафарма и какво съдържа опаковката
  Еналаприл-Чаикафарма се предлага в картонени кутии, съдържащи 3 блистерни ленти по 10 таблетки, общо 30 таблетки в кутия или 2 блистерни ленти по 10 таблетки, общо 20 таблетки в кутия.
  Притежател на разрешението за употреба и производител
  „Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД
  бул. "Г.М.Димитров"№1, гр. София 1172, България
  тел.: +359 2 962 54 54
  факс: +359 2 9603 703
  e-mail: info@tchaikapharma.com
  За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с
  притежателя на разрешението за употреба:
  „Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД
  бул. "Г.М.Димитров"№1, гр. София 1172, България
  тел.: +359 2 962 54 54
  факс: +359 2 9603 703
  e-mail: info@tchaikapharma.com
  Дата на последна корекння на листовката
  Май 2012 г.

  Описание на ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ. 20МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА Кратка характеристика

  ЕНАЛАПРИЛ / ENALAPRIL ТАБЛ. 20МГ Х 30 ЧФ показания:

  Вашето лекарство се нарича Еналаприл-Чайкафарма. Таблетките съдържат 20 mg еналаприлов малеат като активна съставка. Еналаприл-Чайкафарма принадлежи кьм клас лекарства, наречени инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори). Еналаприл-Чайкафарма действа чрез разширяване на кръвоносните съдове. Това допринася за намаляване на кръвното налягане. При много пациенти със сърдечна недостатъчност Еналаприл-Чайкафарма подобрява сърдечната функция. 

  Еналаприл-Чайкафарма служи за: 

  • Лечение на високо кръвно налягане (хипертония); 

  • Лечение на сърдечна недостатъчност; 

  • Лечение на пациенти с нарушена функция на лява камера след инфаркт на миокарда; 

  • Лечение на някои типове реновазална хипертония. 

  ЕНАЛАПРИЛ / ENALAPRIL ТАБЛ. 20МГ Х 30 ЧФ дозировка и приложение:

  Обичайна дозировка при лечение на високо кръвно налягане: обичайната начална препоръчителна доза при повечето пациенти е 5 mg (1 таблетка от 5 mg) веднъж или два пъти дневно. Някои пациенти може да се нуждаят от по-ниска начална доза. При дългосрочно лечение дозировката обичайно е 10 mg (1 таблетка от 10 mg) два пъти дневно; в случай на незадоволителен резултат, Вашият лекар може да препоръча дозата да се увеличи на 20 mg два пъти дневно. 

  Обичайна дозировка при лечение на сърдечна недостатъчност: обичайната начална препоръчителна доза при повечето пациенти е 2,5 mg (1/2 таблетка от 5 mg) два пъти дневно. Вашият лекар постепенно ще увеличава дозата, докато достигне подходящата за Вас доза. При дългосрочно лечение обичайната доза е 10-20 mg веднъж или два пъти дневно. Бъдете особено внимателни, когато приемате първата доза или ако дозата Ви е увеличена. Уведомете Вашия лекар незабавно, ако почувствате главозамайваме или световъртеж. 

  ЕНАЛАПРИЛ / ENALAPRIL ТАБЛ. 20МГ Х 30 ЧФ съставки:

  Активната съставка е еналаприлов малеат. 

  Другите съставки са: лактоза монохидрат, натриев хидроген карбонат, царевично нишесте, кроскармелоза натрий, прежелатенизирано нишесте, магнезиев стеарат, железен оксид червен Е172, железен оксид черен Е172. 

  ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ. 20МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 4,80 лв.
  ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ. 20МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА се произвежда от Чайка Фарма и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,48 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Безплатна доставка над 50.00 лева на територията на цялата страна!
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от магистър фармацевт на Ваш въпрос.
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа