Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти при алергия
  Поръчай сега
 • До 30% ОТСТЪПКА на козметика Difa Cooper серия ADENOSIL
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на продукти при грип и настинка ERBOZETA
  Поръчай сега
 • КО-ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ.20/12.5МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА

  • КО-ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ.20/12.5МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА 12,20 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.

  ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

  Ко-Еналаприл — Чайкафарма 20 mg/12,5 mg таблетки
  Co-Enalapril - Tchaikapharma 20 mg/12,5 mg tablets

  Еналаприлов малеат /Хидрохлортиазид
  (Enalapril maleate/Hydrochlorothiazide)

  Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
  Ако някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

  Какво съдържа тази листовка:
  1. Какво представлява Ко-Еналаприл-Чайкафарма и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ко-Еналаприл-Чайкафарма
  3. Как да приемате Ко-Еналаприл-Чайкафарма
  4. Възможни нежелани реакции
  5. Как да съхранявате Ко-Еналаприл-Чайкафарма
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Ко-Еналаприл-Чайкафарма н за какво се използва
  Ко-Еналаприл-Чайкафарма е комбиниран продукт за лечение на артериална хипертония (високо кръвно налягане).
  Продуктът намалява повишеното съпротивление в периферните съдове, повишава сърдечния дебит и не променя сърдечната честота. Има положителен ефект върху сърдечната дейност при пациенти с увеличение на лявата камера.
  Показан е при артериална хипертония, когато не е постигнат достатъчен контрол на артериалното налягане при терапия само с АСЕ-инхибитор и / или когато е постигнато стабилизиране на артериалното налягане с отделните компоненти, давани в същите дози.

  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Ко-Еналаприл-Чайкафарма
  Не приемайте Ко-Еналаприл-Чайкафарма
  ако сте алергични към активните или някое от помощните вещества или към сулфонамиди;
  ако имате алергична реакция от съдов произход (ангиоедем), проявила се при предишно лечение АСЕ-инхибитори или при пациенти с вроден или идиопатичен ангиоедем;
  ако имате анурия (спиране отделянето на урина); ако имате подагра; ако имате остра хипертония;
  ако имате остра чернодробна недостатъчност или чернодробна енцефалопатия; ако имате хиперкалиемия;
  ако имате двустранна бъбречно-артериална стеноза или стеноза на артерията, водеща до дисфункция на единия бъбрек;
  ако имате бъбречна недостатъчност, с креатининов клирънс под 30ml/min; ако имате бременност и кърмене.

  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Ко-Еналаприл-Чайкафарма.
  - Ниско кръвно налягане (хипотония) и нарушения водно-солевия баланс: както при всяко лечение на високото кръвно налягане, у някои пациенти може да настъпи рязко спадане на кръвното налягане. Това се наблюдава по-често при нарушения на водно-солевия баланс, което може да е предизвикано от лечение с диуретици. Поради това, на 2-3 дни преди започване на терапия с Ко-Еналаприл-Чайкафарма диуретичното лечение трябва да бъде прекратено и редовно да се извършва контрол на серумните електролити.
  Особено внимание трябва да се обръща на пациенти с мозъчно-съдова болест и с
  исхемична болест на сърцето, защото силното понижаване на артериалното налягане
  може да предизвика исхемични мозъчни инциденти или инфаркт на миокарда.
  При понижаване на кръвното налягане пациентът се поставя в хоризонтално положение
  и при нужда се прилага интравенозно вливане на физиологичен разтвор. Преходното
  понижаване на кръвното налягане не е противопоказание за продължаване на
  лечението.

  - Аортна стеноза/Хипертрофична кардиомиопатия: Както всички съдоразширяващи продукти, и АСЕ-инхибиторите трябва да се прилагат с повишено внимание при пациенти с някои заболявания на сърцето (хилертрофична кардиомиопатия и субаортна стеноза ).
  - Бъбречни увреждания: Ко-Еналаприл-Чайкафарма не трябва да се прилага при пациенти с бъбречна недостатъчност (креатининов клирънс < 80m 1/ min и >30 ml/ mm или по-малко).
  При някои пациенти със скрито бъбречно заболяване, с двустранно стеснение на бъбречната артерия или стеснение на артерията при единствен бъбрек приложението на еналаприл с диуретик може да повиши преходно нивата на уреята и серумния креатинин. Те се нормализират след прекратяване на лечението.
  - Нива на калия в кръвта: Комбинацията на еналаприл с ниска доза диуретик не може да изключи възможността от развитие на хиперкалиемия (повишено ниво на калий в кръвта).
  - Пациенти със съпътстваща сърдечна недостатъчност: При пациенти със сърдечна недостатъчност и хипертония не трябва да се прилага Ко-Еналаприл-Чайкафарма като начално лечение, тъй като в тези случаи се препоръчва по-ниска доза доза еналаприл.
  - Чернодробни заболявания: Тиазидните диуретици се прилагат с повишено внимание при пациенти с увредена чернодробна функция или прогресивно чернодробно заболяване, тъй като дори малки нарушения на водно-солевия баланс могат да доведат до чернодробна кома.
  - Ефекти върху обмяната на веществата и жлезите с вътрешна секреция: Лечението с тиазидни диуретици може да повиши нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите и да намали серумните нива на на натрий, магнезий и калий.

  У някои пациенти лечението с тиазидни диуретици е свързано с повишение на пикочната киселина и/или развитие на подагра. Тиазидните диуретици могат да намалят отделянето на калций с урината и да предизвикат леко повишение на калия в кръвта.
  - Алергични прояви: свръхчуствителност/ангионевротичен едем: Ангионевротичен оток на лицето, крайниците, устните, езика, гълтана и/или гърлото се съобщават рядко при пациенти, които се лекуват с АСЕ-инхибитори, включително еналаприл. Той може да настъпи по всяко време на лечението. В такива случаи приемът на Ко-Еналаприл Чайкафарма трябва да се прекрати незабавно и да се осигури подходящо лечение. При нужда се прилага незабавно адреналин lmg/ml (0,3-0,5) подкожно и се предприемат мерки за нормален достъп на въздух.
  Съобщава се, че при пациенти от негроидната раса има повишена честота на андиоедем при лечение с АСЕ-инхибитори.
  Пациенти с проявен в миналото ангионевротичен оток от други медикаменти са с повишен риск от развитие на такъв при лечение с АСЕ-инхибитори.

  Реакции на свръхчуствителност от продукта могат да се наблюдават при пациенти с или без прояви на алергия или астма в миналото. Съобщава се и за обостряне на някои заболявания на съединетелната тъкан (лупус еритематодес) при лечение с тиазидни диуретици.
  - Кашлица: При лечение с АСЕ-инхибитори се съобщава за поява на кашлица. Тя е непродуктивна, продължителна и отзвучава след спиране на лечението.
  - Хирургични интервенции/упойка: Еналаприл намалява способността на организма да компенсира понижаването на артериалното налягане у пациенти, подлежащи на хирургични интервенции и анестезия с медикаменти, водещи до хипотония. Спадане на кръвното налягане, настъпващо по този механизъм може да се коригира с вливания.

  Други лекарства и Ко-Бналаприл-Чайкафарма
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
  - Други антихипертензивни (понижаващи артериалното налягане) продукти: когато Ко-Еналаприл-Чайкафарма се комбинира с други антихипертензивни продукти, може да настъпи взаимно засилване на ефекта им.
  - Серумен калий: Серумният калий остава обикновенно в нормални стойности. Използването на калий-допълващи продукти или солеви заместители, особено при пациенти с бъбречни увреждания, може да доведе до увеличаване на серумния калий.
  - Литий: Диуретиците и АСЕ-инхибиторите намаляват бъбречното отделяне на литий и увеличават риска от литиева интоксикация; едновременното приложение не е препоръчително.
  - Нестероидни противовъзпалителни продукти: Приемът на НПВС може да намали антихипертензивния ефект на АСЕ-инхибиторите.

  При пациенти с бъбречно увреждане лечението с тези продукти може да доведе до понататъшно намаляване на бъбречната функция. Това обикновено е обратимо.
  - Недеполаризиращи мускулни релаксанти: Тиазидните диуретици могат да повишат действието на тубокурарина.
  - Инхибитори на простагландиновата синтеза: Инхибиторите на простагландиновата синтеза могат да намалят диуретичния, натриуричния и антихипертензивен ефект на диуретиците.
  - Антипсихотични/наркотични вещества: Употреба съвместно с АСЕ-инхибитори може да доведе до постурална хипотония.
  - Циклоспорин: Повишен риск от хиперкалиемия при приложение на АСЕ-инхибитори и циклоспорин.

  Бременност и кърмене _
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е
  лекарство.
  Ко-Еналаприл Чайкафарма не се използва по време на бременност, освен ако лечението не е животоспасяващо за майката.
  АСЕ-инхибиторите могат да доведат до увреждане и смърт на плода и новороденото, когато се прилагат на бременни жени в последните 6 месеца от бременността. Могат да се наблюдават хипотония, бъбречна недостатъчност, хиперкалиемия и/или черепна хипоплазия (недоразвитие на черепа) у новородените. Наблюдаван е олигохидрамнион (аномалии в околоплодния мехур) като проява на увредена бъбречна функция на плода. Това може да доведе до контрактури на крайниците, деформации на черепната кутия и лицевия череп и недоразвитие на белия дроб.
  Няма достатъчна информация относно сигурността на продукта по време на първите три месеца на бременността. Няма данни приложението му в този период да води до изброените по-горе нежелани реакции у ембриона и плода.
  Не се препоръчва редовно приложение на диуретици от здрави бременни жени. Това излага майката и плода на риск от жълтеница у плода и новороденото,
  тромбоцитопения (намаляване броя на кръвните плочки) и възможни други нежелани реакции, които се наблюдават при възрастните.
  Ако Ко-Еналаприл-Чайкафарма се прилага повреме на бременността, пациентката трябва да бъде информирана за възможния риск за плода. В тези редки случаи, когато лечението е наложително, трябва да се провеждат редовни прегледи с ултразвук с цел оценка състоянието на околоплодния мехур. Ако се установят изменения, лечението трябва да се преустанови, освен ако то не е животоспасяващо за майката. Деца и майки, които са приемали Ко-Еналаприл-Чайкафарма трябва да бъдат наблюдавани за ниско кръвно налягане, намалено количество урина и повишено ниво на калия в кръвта. Еналаприлът, който преминава през плацентата, може да бъде отстранен от циркулацията на плода чрез перитонеална диализа и, теоретично, чрез обменно кръвопреливане. Няма опит в изваждането от циркулацията на плода на хидрохлортиазида, който също преминава през плацентата.
  Еналаприл и хидрохлортиазид преминават в майчиното мляко. Ако приложението им е наложително, пациентката трябва да преустанови кърменето.

  Шофиране и работа с машини
  В началото на лечението с Ко-Еналаприл-Чайкафарма може да се наблюдават временна обърканост и световъртеж, което да повлияе шофирането и работата с машини.

  3. Как да приемате Ко-Еналаприл-Чайкафарма
  Винаги приемайте Ко-Еналаприл-Чайкафарма точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  ¦ Артериална хипертония: Препоръчвана доза - 1 таблетка дневно Ко-Еналаприл-
  Чайкафарма
  ¦ След лечение с диуретици: След началната доза Ко-Еналаприл-Чайкафарма може да настъпи силно понижение на кръвното налягане, което е по-често при пациенти на предходно лечение с диуретици. Поради това, диуретичното лечение трябва да се прекрати 2-3 дни преди началното приложение на Ко-Еналаприл-Чайкафарма.
  ¦ Дозиране при пациенти с увредена бъбречна функция: Тъй като при пациенти с
  увредена бъбречна функция началната доза на еналаприл е 2,5 до 5 mg, начална терапия с Ко-Еналаприл-Чайкафарма при тях не се препоръчва.

  Приложение при деца:Ив е изследвана сигурността и ефективността при деца.

  Приложение при пациенти е напреднала възраст: В клинични изследвания за едновременно приложение на еналаприл и хидрохлортиазид ефектът и поносимостта у пациенти в напреднала възраст и по-млади пациенти са едни и същи.
  Ако сте приели повече от необходимата доза Ко-Еналаприл-Чайкафарма
  Най-често наблюдаваните прояли на предозиране са свързани с развитието на силно понижаване на артериалното налягане, нарушения на водно-солевия баланс, обезводняване и бъбречна недостатъчност. При данни за предозиране приемът на продукта трябва да се прекрати и пациентът да се постави под лекарско наблюдение. Лечението е симптоматично и подържащо. Ако лекарството е прието неотдавна, се препоръчва предизвикване на повръщане, прием на активен въглен и слабителни средства. Прилага се корекция на водно-солевия баланс и хипотонията чрез венозни вливания на физиологичен разтвор. Еналаприл малеат може да се отстрани от циркулацията чрез хемодиализа.

  Ако сте пропуснали да приемете Ко-Еналаприл-Чайкафарма
  Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
  Както всички лекарства, Ко-Еналаприл-Чайкафарма може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Еналаприл/хидрохлортиазид се понася добре. В клинични изпитвания нежеланите реакции са обикновено леки и преходни и в повечето случаи не налагат прекратяване на лечението.
  Най-често срещаните нежелани реакции, съобщавани в клинични изследвания, са главоболие и кашлица.

  Други нежелани реакции, съобщавани само за еналаприл, са:
  ¦ Общи - обърканост, умора и слабост;
  ¦ Сърдечно-съдови - хипотомия, спадане на кръвното налягане при изправяне, сърдечен инфаркт или мозъчно-съдови инциденти като вторични от хипотонията във високо-рискови пациенти, гръдна болка, сърцебиене, промени в сърдечния ритъм, ангина пекторис, феномен на Рейно;
  ¦ Стомашно-чревни - чревна непроходимост, панкреатит, хепатит, жълтеница, коремна болка, повръщане, диспепсия, запек, безапетитие, възпаление на лигавицата на устната кухина, гадене, диария;
  ¦ От страна на нервната система - депресия, обърканост, сънливост, унесеност, нервност, мравучкане, световъртеж, нарушения на съня, замайване;
  ¦ Дихателни - бронхоспазъм/астма, задух, секрет от носа, болезнено гърло и дрезгав глас;
  ¦ Кожни - еритема мултиформе, ексфолиативен дерматит, синдром на Stevens- Johnson, сърбеж, уртикария, падане на косата, обрив;
  ¦ От страна на сетивните органи - нарушения на вкуса, шум в ушите, замъглено виждане;
  ¦ Пикочо-полови - бъбречна дисфункция, бъбречна недостатъчност, намалено
  количество урина.
  Може да се наблюдава комплекс, който включва някои от следните симтоми -повишена температура, възпаление на серозните обвивки, съдови промени, мускулни болки, ставни болки/артрит, положителни ANA, ускорена утайка, еозинофилия и левкоцитоза. Могат да се наблюдават и обрив, фоточуствителност и друг кожни прояви.

  Алергични прояви (свръхчуствителност/ангиоедем) - ангионевротичен оток по лицето, крайниците, устните, езика, гълтана и/или ларинкса са редки; промени в лабораторните показатели - обикновено не са от клинично значение. При лечение с еналаприл може да се установи повишаване на серумните креатинин и урея, чернодробните ензими и/или серумния билирубин. Повишението е обратимо и стойностите се нормализират след преустановяване на лечението. Съобщава се и за повишени нива на калия и натрия, както и за намаляване на хемоглобина и хематокрита.
  Акополучите някакви нежеланите лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

  5. Как да съхранявате Ко-Еналапрнл-Чайкафарма
  Съхранявайте на място, недостъпно за деца. Да се съхранява при температура под 25°С!
  Не използвайте Ко-Еналаприл-Чайкафарма след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Ко-Еналаприл-Чайкафарма
  Активните вещества са: Еналаприлов малеат 20 mg, Хидрохлортиазид 12,5 mg. Другите съставки са: микрокристална целулоза, монохидратна лактоза, магнезиев стеарат, царевично нишесте, натриев хидроген карбонат.

  Как изглежда Ко-Еналаприл-ЧаЙкафарма и какво съдържа опаковката
  30 таблетки, поставени в блистер.

  Притежателя на разрешението за употреба и производител:
  „Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД
  бул." Г.М.Димитров"№1, гр. София 1172, България
  тел.: +359 2 962 54 54
  факс: +359 2 9603 703
  e-mail: mfo@tohaikapharma com

  За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с притежателя на разрешението за употреба: „Чайкафарма Висококачествените Лекарства" АД бул." Г.М.Димитров"№1, гр. София 1172, България тел.: +359 2 962 54 54 факс:+359 2 9603 703 e-mail: mfo@tchaikapharma.com

  Дата на последно одобрение на листовката
  Май 2012 г.

  Описание на КО-ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ.20/12.5МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА

  КО-ЕНАЛАПРИЛ / CO-ENALAPRIL таблетки описание:

  Ко-Еналаприл-Чайкафарма е комбиниран продукт за лечение на артериална хипертония (високо кръвно налягане). Продуктът намалява повишеното съпротивление в периферните съдове, повишава сърдечния дебит и не променя сърдечната честота. Има положителен ефект върху сърдечната дейност при пациенти с увеличение на лявата камера. Показан е при артериална хипертония, когато не е постигнат достатъчен контрол на артериалното налягане при терапия само с АСЕ-инхибитор и / или когато е постигнато стабилизиране на артериалното налягане с отделните компоненти, давани в същите дози. 

  КО-ЕНАЛАПРИЛ / CO-ENALAPRIL таблетки употреба:

  Артериална хипертония: Препоръчвана доза - 1 таблетка дневно Ко-Еналаприл-Чайкафарма. След лечение с диуретици: След началната доза Ко-Еналаприл-Чайкафарма може да настъпи силно понижение на кръвното налягане, което е по-често при пациенти на предходно лечение с диуретици. Поради това, диуретичното лечение трябва да се прекрати 2-3 дни преди началното приложение на Ко-Еналаприл-Чайкафарма. Дозиране при пациенти с увредена бъбречна функция: Тъй като при пациенти с увредена бъбречна функция началната доза на еналаприл е 2,5 до 5 mg, начална терапия с Ко-Еналаприл-Чайкафарма при тях не се препоръчва. 

  КО-ЕНАЛАПРИЛ / CO-ENALAPRIL таблетки състав:

  Активните вещества са: Еналаприлов малеат 20 mg, Хидрохлортиазид 12,5 mg. Другите съставки са: микрокристална целулоза, монохидратна лактоза, магнезиев стеарат, царевично нишесте, натриев хидроген карбонат. 

  КО-ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ.20/12.5МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 12,20 лв.
  КО-ЕНАЛАПРИЛ ТАБЛ.20/12.5МГ Х 30 ЧАЙКАФАРМА се произвежда от Чайка Фарма и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 1,22 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Безплатна доставка над 50.00 лева на територията на цялата страна!
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от магистър фармацевт на Ваш въпрос.
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа