Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -20% на суперхрани Dragon superfoods
  Поръчай сега
 • До 30% на Пол крем за суха кожа
  Поръчай сега
 • ТЕЗЕО TABL 80 MG X30

  • ТЕЗЕО TABL 80 MG X30 9,50 лв. от Apteka.puls.bg
  При пазаруване от Apteka.puls.bg получавате:
  1. Безплатна доставка за София.
  2. Електронни ваучери и промо кодове за отстъпки за регистрирани потребители с профил.
  3. Можете да оставите коментар за продукт, терапия и да получите обратна връзка от маг. фармацевт дискретно и поверително.
  4. Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка.
  5. Достъп до екслузивни промоции и сезонни намаления.
  6. Пазарувате лесно и удобно през фейсбук профила си.

  ТЕЗЕО 80 mg таблетки
  телмисартан
  TEZEO 80 mg tablets
  telmisartan
  Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
  Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.
  Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Това лекарство е предписано лично на вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им
  навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
  Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
  Какво съдържа тази листовка:
  1 .Какво представлява Тезео и за какво се използва
  2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Тезео
  3. Как да приемате Тезео
  4. Възможни нежелани реакции
  5.Как да съхранявате Тезео
  6.Съдържание на опаковката и допълнителна информация

  1. Какво представлява Тезео и за какво се използва
  Тезео принадлежи към клас лекарствени продукти, известни като ангиотензин П рецепторни антагонисти. Ангиотензин П е вещество,образувано във Вашия организъм, което предизвиква свиване на кръвоносните съдове, като по този начин повишава кръвното Ви налягане. Тезео блокира ефекта на ангиотензин П, така че кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава.
  Тезео се използва за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане) при възрастни, „Есенциална" означава, че повишеното кръвно налягане не се дължи на някаква друга причина. Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в редица органи и така да доведе до сърдечен пристъп, сърдечна или бъбречна недостатъчност, инсулт или слепота. Обикновено няма симптоми за високо кръвно налягане, преди да възникнат увреждания на органите. За това е необходимо редовно измерване на кръвното налягане, за да се уверите, че то се намира в нормалните граници.
  Тезео се използва също за намаляване на сърдечно-съдовите инциденти (например сърдечен инфаркт или мозъчен удар) при възрастни пациенти с риск поради намалено или преустановено кръвоснабдяване на сърцето или краката, или претърпели мозъчен удар, или с високорисков диабет. Вашият лекар може да Ви информира, ако имате повишен риск от възникване на такива инциденти.

  2.Какво трябва да знаете, преди да приемете Тезео
  Не приемайте Тезео • ако сте алергични към телмисартан или някои от другите съставки, на това лек: (изброени в точка б)
  • ако сте бременна след третия месец (по-добре да избягвате употребата на Тезеоив ранна бременност -вижте раздел Бременност)
  • ако имате тежки чернодробни проблеми като холестаза или жлъчна обструкция (проблеми с дренажа на жлъчката от черния дроб и жлъчния мехур) или някакво друго тежко чернодробно заболяване
  • ако имате захарен диабет или нарушена бъбречна функция и се лекувате с лекарства, съдържащи алискирен.
  Ако някое от изброените състояния се отнася до Вас, информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Тезео.
  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Тезео. Иформирайте Вашия лекар, ако страдате или някога сте страдали от някое от следните състояния или заболявания:
  • Бъбречно заболяване или бъбречна трансплантация
  • Стеноза на реналната артерия (стесняване на кръвоносните съдове на единия или на двата бъбрека)
  • Чернодробно заболяване
  • Сърдечен проблем
  • Повишени нива на алдостерон (задържане на вода и соли в тялото, придружено от дисбаланс на различни минерали в кръвта)
  • Ниско кръвно налягане (хипотония), което е възможно да възникне, ако сте дехидратирани (прекомерна загуба на вода от организма) или ако имате недостиг на соли, поради лечение с диуретици („водни таблетки"), диета с ниско съдържание на сол, диария или повръщане
  • Повишени нива на калий в кръвта
  • Диабет.
  Говорете с Вашия лекар преди да приемете Тезео:
  • ако приемате лекарства, съдържащи алискирен (използвани за лечение на високо кръвно
  налягане).
  • ако приемате дигоксин.
  Информирайте Вашия лекар, ако сте бременна или (смятате, че може да сте бременна). Тезео не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема след третия месец от бременността, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва в този период (вижте раздел Бременност).
  В случай на операция или анестезия, трябва да съобщите на Вашия лекар, че приемате Тезео.
  Тезео може да бъде по-слабо ефективен при понижаване на кръвното налягане при чернокожи пациенти.
  Деца и юноши
  Не се препоръчва употребата на Тезео при деца и юноши до 18 години. Други лекарства и Тезео
  Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако наскоро сте приемали или може да приемате други лекарства,. Може да се наложи Вашият лекар да промени дозата на тези лекарства или да вземе други предпазни мерки. В някои случаи може да е необходимо да спрете използването на някое от лекарствата. Това се отнася особено за лекарствата, посочени по-долу, когато се използват едновременно с Тезео:
  • лекарства, съдържащи литий, използвани за лечение на някои видове депресия
  лекарства, които могат да повишат нивото на калии в кръвта като калии- съдържащи солеви заместители, калий-съхраняващи диуретици (някои „отводняващи таблетки'') ACE инхибитори, ангиотензин II рецепторни антагонисти, НСПВС (нестероидни)
  противовъзпалителни средства като аспирин или ибупрофен), хепарин, имуносупресори например циклоспорин или такролимус) и антибиотика триметоприм.
  • диуретици („отводняващи таблетки"), особено ако се приемат във високи дози заедно с Тезео, може да доведе до прекомерна загуба на вода от организма и ниско кръвно налягане (хипотония).
  • Алискирен, лекарство използвано за лечение на високо кръвно налягане.
  • Дигоксин.
  Ефектът на Тезео може да бъде намален, когато се прилага с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин или ибупрофен) или кортикостероиди.
  Тезео може да увеличи ефекта на понижаване на кръвното налягане на други лекарства, които се
  използват за лечение на високо кръвно налягане или на лекарства с потенциал за понижаване
  на кръвното налягане (напр. баклофен, амифостин). Освен това, ефектът на понижаване на
  кръвното налягане може да се усили при употребата на алкохол, барбитурати, наркотични
  вещества или антидепресанти. Вие може да усетите това като замайване при изправяне. Посъветвайте
  се с Вашия лекар, ако е необходимо да се коригира дозата на другото лекарство, докато приемате
  Тезео.
  Бременност, кърмене и фертилнтет
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
  Бременност:
  Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). Обикновено, Вашият лекар ще Ви посъветва да преустановите приема на Тезео преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство, вместо Тезео. Тезео не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след третия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се използва след третия месец от бременността.
  Кърмене:
  Информирайте Вашия лекар, ако кърмите или имате намерение да кърмите. Тезео не се препоръчва на майки, които кърмят и Вашият лекар може да Ви назначи друго лечение, ако искате да кърмите, особено ако Вашето дете е новородено или е родено презкдевременно.
  Шофиране и работа с машини
  Някои хора се чувстват замаяни или изморени, когато приемат Тезео. Ако се почувствате замаяни или изморени, не шофирайте и не работете с машини.
  Тезео съдържа сорбитол.
  Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захариди, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете приема на този лекарствен продукт.

  3. Как да приемате Тезео
  Винаги приемайте това лекарство точно както ви е казал Вашия лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Препоръчваната доза Тезео е една таблетка дневно. Опитайте се да приемате таблетка по едно и също време всеки ден. Може да приемате Тезео с или без храна. Таблетките трябва да се поглъща с малко вода или друга безалкохолна напитка. Важно е да приемате Тезео всеки ден, докато вашият лекар Ви посъветва друго. Ако ефектът на Тезео Ви се струва прекалено силен или слаб, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.
  За лечение на високо кръвно налягане обичайната доза Тезео за повечето пациенти е една таблетка от 40 mg веднъж дневно, за да се осигури контрол на кръвното налягане за период над 24 часа. Вашият лекар може да препоръча по-ниска доза - 20 mg или по-висока доза - 80 mg. Прием на 20 mg може да се постигне чрез разполовяване на таблетка от 40 mg. Тезео също може да бъде използван в комбинация с диуретици („отводняващи таблетки"), като хидрохлоротиазид, при което се получава допълнителен понижаващ ефект върху кръвното налягане.
  За намаляване на сърдечносъдови инциденти, обичайната доза е една таблетка Тезео 80 mg веднъж дневно. В началото на профилактичното лечение с Тезео 80 mg трябва често да се проследява кръвното налягане.
  Ако Вашия черен дроб не функционира правилно, обичайната доза не трябва да надвишава 40 mg веднъж дневно.
  Ако сте взели повече от необходимата доза Тезео
  Ако случайно приемете твърде много таблетки, обърнете се незабавно към Вашия лекар, фармацевт или най-близкия център за спешна медицинска помощ за съвет.
  Ако пропуснете да вземете Тезео
  Ако пропуснете да вземете една доза, не се притеснявайте. Вземете я веднага, щом се сетите и продължете както преди. Ако не приемете Вашата таблетка през същия ден, вземете обичайната доза на следващия ден. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате тази, която сте пропуснали.
  Ако имате въпроси относно приема на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
  Някои нежелани реакции може да са сериозни и да изискват незабавно лечение.
  Трябва да посетите незабавно Вашия лекар, ако получите някой от следните симптоми:
  Сепсис* (често наричан "отравяне на кръвта" - тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло, бързо подуване на кожата и лигавицата (ангиоедем); тези нежелани реакции са редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 души), но много сериозни и пациентите трябва да преустановят приема на лекарството и незабавно да се консултират с лекар. Ако не се лекуват, тези реакции може да бъдат фатални.
  Възможни нежелани реакции на Тезео
  Чести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 пациента):
  Ниско кръвно налягане (хипотония) при пациенти, лекувани за намаляване на сърдечно-съдовите инциденти.
  Нечести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 100 пациента):
  Инфекции на пикочните пътища, инфекции на горните дихателни пътища (например възпалено гърло, възпалени синуси, простуда), намален брой на червените кръвни клетки (анемия), повишени нива на калий в кръвта, затруднено заспиване, чувство за тъга (депресия), припадък за виене на свят (вертиго), забавен сърдечен пулс (брадикардия), ниско кръвно налягане при пациенти, лекувани за високо кръвно налягане, замайване при изправяне , задух, кашлица, коремна болка, диария, стомашен дискомфорт, газове, повръщане сърбеж, повишено потоотделяне, лекарствен обрив, болка в гърба, мускулни спазми, мускулна болка
  (миалгия), бъбречно увреждане, включително остра бъбречна недостатъчност и болка в гръдния кош, чувство на слабост и повишено ниво на креатинин в кръвта.
  Редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1000 пациента) :
  Сепсис* (често наричан "отравяне на кръвта" е тежка инфекция с възпалителен процес в цялото тяло, която може да доведе до смърт), увеличен брой на определени бели кръвни клетки (еозинофилия), намален брой на тромбоцити (тромбоцитопения), тежка алергична реакция (анафилактична реакция), алергични реакции (например обрив, сърбеж, затруднено дишане, хриптене, подуване на лицето и ниско кръвно налягане), понижени нива на кръвната захар (при пациенти с диабет), тревожност, сънливост, зрителни смущения, ускорен сърдечен пулс (тахикардия), сухота в устата, разстроен стомах, нарушения на чернодробната функция (при пациенти от японски произход съществува по-голяма вероятност за развитие на тези нежелани реакции),, бързо подуване на кожата и лигавицата, което може също да доведе до смърт (ангиоедем също и с фатален изход), екзема (кожно нарушение), зачервяване на кожата, колривна треска (уртикария), тежък лекарствен обрив, болка в ставите (артралгия), болка в крайник, болка в сухожилията, грипоподобно заболяване, понижен хемоглобин (кръвен протеин), повишено ниво на пикочна киселина, повишени чернодробни ензими или креатин, фосфокиназа в кръвта.
  Много редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 000 души): Прогресивно срастване на белодробната тъкан (интерстициална белодробна болест).**
  Събитието може да е открито случайно или да е свързано с механизъм, който не е познат за момента.
  Случаи на прогресивно срастване на белодробната тъкан са съобщавани по време на прием на телмисартан. Въпреки това, не е известно дали причината е телмисартан.
  Съобщаване на нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщете нежелани реакции директно чрез: Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев" № 8 1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg.

  5. Как да съхранявате Тезео
  Да се съхранява на място недостъпно за деца.
  Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката след „Годен Д°:"-Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Да се съхранява под 30'С в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага.
  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

  6.Съдържание на опаковката н допълнителна информация
  Какво съдържа Тезео
  Активното вещество е телмисартан.
  Всяка таблетка съдържа 80 mg телмисартан
  Другите съставки са меглумин, сорбитол (Е420), натриев хидроксид, повидон 25, магнезиев стеарат.
  Как изглежда Тезео и какво съдържа опаковката
  Тезео 80 mg са почти бели до жълтеникави, продълговати, двойно изпъкнали таблетки с щамповано "80" от едната страна.
  Големина на опаковката: 28,30, 56 или 90 таблетки.
  Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.
  Притежател на разрешението за употреба
  Zentiva, k. s., Ukabelovny 130 Prague 10, Чешка република
  Производители
  Zentiva, k. s., Ukabelovny 130 Prague 10, Чешка република
  S.C. ZENTIVA S.A., 50 Theodor Pallady Blvd Bucharest, Румъния
  За допълнителна информация относно това лекарство, моля, свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:
  Санофи-Авентис България ЕООД
  1303 София, бул. Ал. Стамболийски 103, България
  Тел: 02/ 970 53 00, Факс: 02/ 970 53 33
  e-mail: bg-medical-info@sanofi.com
  Този лекарствен продукт е регистриран в страните членки на БИЛ под следните наименования
  България: Тезео 80 mg таблетки Чешка Република, Словакия: TEZEO 80 mg tablety
  Унгария: TEZEO 80 mg tabletta
  Латвия: TEZEO 80 mg tabletes
  Литва: TEZEO 80 mg tabletes
  Полша: TEZEO
  Румъния: TEZEO 80 mg, comprimate
  Дата на последно одобрение на листовката

  Описание на ТЕЗЕО TABL 80 MG X30 Кратка характеристика

  ТЕЗЕО / TEZEO TABL 80 MG X30 показания:

  Тезео принадлежи към клас лекарствени продукти, известни като ангиотензин П рецепторни антагонисти. Ангиотензин П е вещество,образувано във Вашия организъм, което предизвиква свиване на кръвоносните съдове, като по този начин повишава кръвното Ви налягане. Тезео блокира ефекта на ангиотензин П, така че кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава. 

  Тезео се използва за лечение на есенциална хипертония (високо кръвно налягане) при възрастни, „Есенциална" означава, че повишеното кръвно налягане не се дължи на някаква друга причина. Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове в редица органи и така да доведе до сърдечен пристъп, сърдечна или бъбречна недостатъчност, инсулт или слепота. Обикновено няма симптоми за високо кръвно налягане, преди да възникнат увреждания на органите. За това е необходимо редовно измерване на кръвното налягане, за да се уверите, че то се намира в нормалните граници. 

  Тезео се използва също за намаляване на сърдечно-съдовите инциденти (например сърдечен инфаркт или мозъчен удар) при възрастни пациенти с риск поради намалено или преустановено кръвоснабдяване на сърцето или краката, или претърпели мозъчен удар, или с високорисков диабет. Вашият лекар може да Ви информира, ако имате повишен риск от възникване на такива инциденти. 

  ТЕЗЕО / TEZEO TABL 80 MG X30 дозировка и приложение:

  За лечение на високо кръвно налягане обичайната доза Тезео за повечето пациенти е една таблетка от 40 mg веднъж дневно, за да се осигури контрол на кръвното налягане за период над 24 часа. Вашият лекар може да препоръча по-ниска доза - 20 mg или по-висока доза - 80 mg. Прием на 20 mg може да се постигне чрез разполовяване на таблетка от 40 mg. Тезео също може да бъде използван в комбинация с диуретици („отводняващи таблетки"), като хидрохлоротиазид, при което се получава допълнителен понижаващ ефект върху кръвното налягане. 

  За намаляване на сърдечносъдови инциденти, обичайната доза е една таблетка Тезео 80 mg веднъж дневно. В началото на профилактичното лечение с Тезео 80 mg трябва често да се проследява кръвното налягане. 

  Ако Вашия черен дроб не функционира правилно, обичайната доза не трябва да надвишава 40 mg веднъж дневно. 

  ТЕЗЕО / TEZEO TABL 80 MG X30 съставки:

  Активното вещество е телмисартан. 

  Всяка таблетка съдържа 80 mg телмисартан 

  Другите съставки са меглумин, сорбитол (Е420), натриев хидроксид, повидон 25, магнезиев стеарат. 

  ТЕЗЕО TABL 80 MG X30 се предлага в Apteka.puls.bg на цена от 9,50 лв.
  ТЕЗЕО TABL 80 MG X30 се произвежда от Zentiva и може да бъде закупен от Apteka.puls.bg на преференциална цена от 0,95 лв., ако използвате вашите бонус точки.

  Ако имате регистрация в сайта:
  • Вие получавате точки при всяка покупка на наш продукт от онлайн магазина ни, освен на тези в промоция.
  • До цената на продукта можете да видите колко точки ще получите при покупка му.
  • Със събраните точки можете да купувате продукти, като тяхната цена в бонус точки е посочена в карето над цената на продукта.

  Защо да пазарувате от AptekaPuls.bg?

  • Доставка до 2 часа за София
  • Дискретна и поверителна обратна връзка от маг. фармацевт на Ваш въпрос
  • Електронни ваучери и промо кодове с отстъпки за регистрирани потребители с профил
  • Пазарувате безплатно с бонус точки, генерирани с всяка онлайн покупка

  Запитване

  С Вас ще се свърже наш служител, да отговори на вашето запитване

  Победители

  • Все още не са изтеглени победители
  • Ако искаш и твоето има да бъде сред печелившите участвай!
  Заяви участие

  Регистрация

  Регистрация

  •   Съгласявам се предоставените от мен лични данни: име, фамилия, e-mail и телефон да бъдат събирани, съхранявани и обработвани от apteka.puls.bg, за предоставяне на услугата за онлайн пазаруване на избрани от мен продукти.
  •   Прочетох, разбрах и приемам Общите условия за ползване и Политика за защита на личните данни
  • общите условия

  Вход

  Вход

  Забравена парола

  Обратно във входа